Hae
Saran kotikolo

Ruokarajoitteisen parhaat jouluherkut!

Erilaisia ruokarajoitteita on tänä päivänä paljon. Osa on vakavia allergioita, osa oman hyvinvoinnin vuoksi tehtyjä valintoja. Vaikka varsinaista allergiaa ei olisi todettu, harva haluaa tieten tahtoen elää elämänsä jatkuvista vatsakivuista ja muista vaivoista kärsien. Lisäksi kasvissyöjien ja vegaanien määrä on yleistynyt hurjaa vauhtia, ja uskon, että viimeisimpien ilmastoraporttien sekä kauppojen jatkuvasti parantuvan tuotevalikoiman ansiosta kasviperäisten vaihtoehtojen suosio tulee vain kasvamaan. Perinteiset jouluherkut voivat olla monelle siinä mielessä haastavia, sillä perinteinen suomalainen ruokavalio perustuu vahvasti viljojen ja maitotuotteiden varaan. Koska itse teemme jouluherkkumme omien ruokarajoitteidemme mukaan, tässä on listattuna parhaat jouluherkut myös muille rajoitteisille!

Koska olen aina matkustanut jouluksi joko vanhemmilleni tai ulkomaille ja sittemmin vuorovuosina viettänyt aattoa miehen vanhemmilla, en ole koskaan tehnyt kaikkia jouluruokia itse. En ole erityisen suuri laatikoiden ystävä, mutta äitini on viime vuosina ihanasti valmistanut varta vasten minulle ja siskoni miehelle pari sopivaa laatikkoruokaa, jotka sopivat nyt myös mukana tuleville miehelle ja lapselle. Kalapöytä ja muutenkin alkupalat ovat se minun juttuni, ja kaikeksi onneksi ne sopivat osaksi omaa ruokavaliotani. Mäti ja suolakalat sekä joulukinkku aaton jälkeen kaipaavat kuitenkin leipää alleen, minkä vuoksi olen leiponut etukäteen itselleni sopivia joululeipiä. Kunnon joululeipä ihanilla päällysteillä onkin jouluherkku numero yksi!

Katsotaanpas tarkemmin mitkä jouluherkut ovat viime vuosina valmistuneet omaan joulunviettooni!

Gluteeniton ja vegaaninen saaristolaisleipä on ehdoton must joulupöytään. Myös gluteeniton joululimppu taipuu helposti vegaaniseksi vaihtamalla kananmunat soijajogurttiin tai käyttämällä chia-munaa ( = 4rkl chiasiemeniä sekoitettuna 1dl:een vettä ja annetaan turvota).

 

Gluteeniton vegaaninen saaristolaisleipä

 

Gluteeniton joululimppu  

 

Joulun odotukseen ja ehdottomasti osaksi joulun ajan tunnelmaa kuuluvat erilaiset lämpimät juomat, joiden avulla joulutunnelmaa voi nostatella jo hyvissä ajoin.

Kotitekoinen glögi valmistuu todella vähällä vaivalla, ja säilyy hyvin jääkaapissa. Makuvaihtoehtoja on useita – kokeile esimerkiksi mustaherukkaa, mustikkaa, tyrniä tai karpaloa. Makeutuksen voi vaihtaa itselleen sopivaan vaihtoehtoon tai jättää yksinkertaisesti kokonaan pois, joten itse tehtynä glögistä saa helposti myös täysin sokeritonta ilman turhien makeutusaineiden juomista.

Glögin lisäksi erilaiset kahvi- ja teepohjaiset juomat joulumausteilla tuunattuna saavat hymyn naamalle heti aamusta.

 

Kotitekoinen glögi

 

Piparimaustettu frappucino

 

Siskoni vanhempi tytär kysyi minulta vähän aikaa sitten mitä joulumausteet oikein ovat. Eri ihmiset vastaisivat kysymykseen varmasti eri tavoin, mutta itselleni joulumausteet tarkoittavat nimenomaan piparilta maistuvia mausteita. Kaneli, neilikka, kardemumma, inkivääri, pomeranssi, sitrukset… Toki myös karpalot, eri pähkinät ja siirappi ovat osa jouluisia makuja. Piparimausteet ovat kuitenkin se oma suosikkini, ja tapa, jolla fiilistelen joulua vuodesta toiseen. Piparimausteet sopivat onneksi myös muihin kuin perinteisiin piparkakkuihin, jotka muuten valmistuvat helposti myös gluteenittomina, maidottomina ja ilman valkoista sokeria.

 

Gluteenittomat ja maidottomat piparkakut

 

Gluteenittomat vegaaniset piparkakut

 

Viljattomat kurkuma piparkakut

 

Piparimaustettu leipä

 

 

Piparkakkupuuro

 

Vaikka viimeistään Tapaninpäivänä ainakin oma oloni alkaa tuntua melko lailla tönkkösuolatulta, on joulua ihana juhlistaa myös erilaisilla makeilla herkuilla. Kakut, suklaat, marmeladit ja muut makeat ovat parhaimmillaan etenkin välipäivinä, kun loman ja joulupyhien kunniaksi herkkuja voi napsia suuhunsa vähän joka välissä.

Itse tehdyt namit ja herkut ovat myös ihania joululahjoja ja viemisiä kyläillessä.

 

Jouluinen fudge

 

 

  Piparin makuiset suklaatryffelit 

 

 

Piparkakkukääretorttu

 

 

Omena-piparikakku

 

 

Maidoton piparijuustokakku

 

 

Omenamarmeladit

 

 

Appelsiinisuklaa

 

 

 Valkosuklaatryffelit

 

 

 Suklaatryffelit mantelimassalla

 

 

Minttusuklaatryffelit

 

Jouluruuista kertyy helposti myös hävikkiä, koska ruokaa on tapana varata paljon, eikä se enää muutaman päivän päästä oikein maistu. Hävikkiruokia kannattaa kuitenkin hyödyntää roskiin viskaamisen sijaan. Kokeile esimerkiksi lisätä laatikoiden jämiä leipätaikinaan, valmistaa rosollista kasvissosekeittoa ja kinkun lopusta hernekeittoa tai kiusausta. Yksi hyvä vinkki on myös riisipuuron lopun tuunaaminen herkulliseksi vanukkaaksi esimerkiksi joulupyhien aamupalalle.

 

Riisivanukas

 

Minulle jouluherkkujen valmistaminen on osa joulutunnelman herättelyä, mutta ymmärrän, että monille se on stressin ja kiireen aihe – etenkin ruokarajoitteilla maustettuna. Toivonkin, että näistä helpoista, herkullisista jouluresepteistä saat apua oman joulusi valmistukseen ja uusia ideoita kokeiltavaksi joulupöytään. Jouluna nimittäin kuuluu nautiskella hyvää ruokaa, mutta yhtä lailla rentoutua ja viettää rauhallisia hetkiä yhdessä perheen ja läheisten kanssa.

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit

2 kommenttia

  1. Celia C/ good to be home kirjoitti:

    No huh, tässäpä vasta mojova pläjäys ideoita meidän pöytään. Jotain uutta haluan joka vuosi ottaa vanhojen hyvien sekaan. Kiitos kovasti tästä 🙂

    • sarankotikolo kirjoitti:

      Ihana kuulla että löytyy kokeiltavaa! Toivottavasti maistuu kaikille ja löytyy uusia kestosuosikkeja😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *