Hae
Saran kotikolo

Loistava gluteeniton joululimppu

Jouluun kuuluu tiettyjä perinteitä. Perinteitä on ihana mullistaa vuosien kuluessa, keksiä uusia ja uudistaa vanhoja, mutta niiden läsnäolo osana vuoden parasta juhlaa on kiistämätön. Meidän jouluumme on aina kuulunut juhlaillallinen, jota seuraa lahjojen avaaminen ja nykyään jälleen myös joulupukki, sekä lopuksi jälkiruoka ja kiireetön illanvietto. Joulupäivä alkaa yhteisellä runsaalla aamiaisella, johon kuuluu tärkeänä osana kinkkuleipä sekä kaikenlainen joulumakea, mikä viimeistään herättää tunteen jostakin erityisestä. Lomalla jos milloin makeat herkut sopivat myös aamupalalle. Aamiaisen jälkeen on ihanaa valita käsiinsä hyvä kirja, tai käpertyä katselemaan jouluelokuvaa. Kunnes taas syödään. Ja gluteeniton joululimppu on pakollinen lisä joka aterialle!

Ai että. Joulu tule jo!

Olen viime vuosina tehnyt itselleni monenlaisia leipiä jouluksi, jotta saan niitä kinkkuleipiä kasattua. Tämä vuonna kokeilin ensimmäistä ihan perinteistä joululimppua. Se sopi täydellisesti juuri kinkun, sinapin ja joulupöydän kalojen pariksi, joten luulen, että tästä leipäreseptistä tuleekin minun jokavuotinen jouluperinteeni!

Tällä ohjeella tuli yksi iso leipä. Jos pienempi riittää, ohje kannattaa puolittaa.

GLUTEENITON JOULULIMPPU

 

7dl tattarijauhoa
3dl perunajauhoa
2dl täysjyväriisijauhoa
3dl vettä
2 kanamunaa
50g tuorehiivaa
1/4tl  psylliumia
1dl vaahterasiirappia
2dl kasvipohjaista kermaa (käytin kookoskermaa)
1 raastettu porkkana
2tl makeuttamatonta kaakaojauhetta 
1rkl pomeranssia
1rkl jauhettua fenkolia
1/4tl suolaa

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää psyllium. Anna seoksen turvota pari minuuttia, ja lisää vaahterasiirappi, kananmunat sekä porkkanaraaste.

Sekoita kaikki muut ainekset keskenään, ja lisää pienissä erissä nesteseoksen joukkoon. Sekoita ainekset huolella, mutta älä vaivaa taikinaa liikaa.

Kaada taikina voideltuun uunivuokaan tai leipävuokaan, ja anna kohota lämpimässä paikassa 45-60 minuuttia. Kun leipä on kohonnut, voitele sen pinta vaahterasiirapilla.

Paista leipää uunissa 200 asteessa noin 60 minuuttia. Voitele valmiin leivän pinta vielä kertaalleen vaahterasiirapilla.

Kerrassaan maistuva, mehevä, täydellisesti jouluun sopiva leipä, joka herättää joulun tunnelman jo pelkällä tuoksullaan!

Ensimmäinen kokeilu meni minulla melko pieleen, suurimmaksi osaksi siksi, että taikina kohosi liikaa. Toisin sanoen, laitoin sen liian pieneen vuokaan. Tai liian suuren määrän pieneen vuokaan, miten sen nyt haluaa ottaa. Maku oli silti hyvä myös silloin, vaikka aikamoisesta nyhtöleivästä olikin kyse. Siksi uskaltauduin kokeilemaan vielä uudelleen.

Tähän taikinaan lisäsin myös kananmunaa, jotta kuori pysyisi pehmeänä. Ja lopputulos oli loistava joululimppu!

Tämän reseptin myötä haluan toivottaa kaikille mitä parhainta, rauhallisinta, iloisinta joulua – sekä maistuvia hetkiä joulupöydässä!

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *