Hae
Saran kotikolo

Terveelliset pipariraakapallot suklaakuorrutteella

Pipariraakapallot sopivat keskelle joulusesonkia kuin nakutettu! Ne ovat suklaisia, piparisia, ihania herkkupaloja, joita kelpaa napsia suuhun glögimukillisen ohessa. Pipariraakapallot toimivat myös helppona viemisenä kyläillessä ja tarjottavana yllätysvieraille, ainakin sitten niinä vuosina kun sellaisesta tulee taas normaali tapa. Pipariraakapallot voi pakastaa valmistuksen jälkeen, joten halutessaan niitä voi jemmata tarpeeksi koko joulukauden ajalle.

Kaikkihan tietävät, ettei ole parempaa raakaa taikinaa kuin piparitaikina. Voi että, tehköön mahan miten kipeäksi tahansa, se vaan on niin hyvää! Onneksi piparit ovat kohdallani jääneet jouluun liittyväksi herkuksi, joten ei sitä taikinaa tule sentään ympäri vuoden kiskottua. Muita taikinoita kylläkin.

Piparit ovat siitä ihana herkku, että niiden maukkaus piilee suurelta osin nimenomaan siinä piparimausteessa. Olen itse ripotellut piparimaustetta muun muassa kahvin, teepohjaisen laten ja raakasuklaan sekaan jo useamman viikon, ja nautiskellut antaumuksella tuosta ihanasta jouluisesta mausta. Pipariraakapallot siis vain odottivat hetkeään leipomusten joukossa.

Pipariraakapallot valmistuvat hyvin vähäisillä, yksinkertaisilla aineksilla, jotka löydät parhaassa tapauksessa siitä pienestä kulmakaupasta. Raa’alta piparitaikinalta maistuva sisus valmistuu kikherneistä, joten nyt puhutaan todellakin terveellisestä herkusta. Suklaakuorrute palleroiden päällä ei ole pakollinen, mutta antaa toki palleroille mukavaa lisämakua ja tekee niistä tryffelimäisiä herkkuja.

Valmistin osan massasta myös fudgen muotoon sekoittamalla sulaa suklaamassaa kikhernemassaan, ja lopputulos olikin varsin toimiva. Jos et siis jaksa pyöritellä erillisiä palloja, älä silti missään nimessä jätä kokeilematta, vaan valmista helppoa ja nopeaa piparifudgea.

Raakasuklaamassan tilalla voit käyttää kaupan valmista raakasuklaata tai ihan tummaa suklaata, mutta kannattaa valita kaakaopitoisuudeltaan mahdollisimman tumma vaihtoehto. Vaikka kikhernemassa ei ole kovin makeaa, se toimii paremmin juuri erittäin tumman suklaan kanssa.

Nämä piparipallerot eivät tee mahaa kipeäksi, ja ovat loistava, ravinteikas, terveellinen herkku tai välipala. Jos olet samanlainen taikinan kaapija kuin minä, kokeile näitä, ja saat mutustella raakaa taikinaa ihan huoletta.

PIPARIRAAKAPALLOT

6dl (~2 purkkia) kikherneitä
1dl kookosöljyä
4rkl kookossokeria
1tl kanelia
1tl piparkakkumaustetta
~3dl raakasuklaamassaa kuorruttamiseen

 

Valuta ja huuhdo kikherneet. Sulata kookosöljy vesihauteessa.

Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi tehosekoittimella. Kaavi massa erilliseen kulhoon ja anna sen jähmettyä pakastimessa vajaa puolisen tuntia tai jääkaapissa noin tunnin ajan, kunnes se on tarpeeksi jähmettynyttä käsiteltäväksi.

Sulata raakasuklaamassa vesihauteessa, tai jos käytät tummaa suklaata, mikrokin käy. Ota kikhernemassa pois kylmästä, öljyä kädet kookosöljyllä ja pyörittele massasta sopivan kokoisia palleroita.

 

Dippaa pallerot sulaan suklaaseen yksi kerrallaan ja nosta ne leivinpaperilla päällystetyn alustan tai esimerkiksi silikonisen vuoan päälle. Tärkeää on huomioida, että saat valmiit pallerot alustasta helposti irti.

Kikhernemassa saattaa hieman liueta suklaaseokseen, joten jossain vaiheessa suklaamassa voi hivenen paksuuntua. Sitä voi tarvittaessa sulattaa lisää kesken kuorruttamisen.

Kun kaikki piparipallot on kuorrutettu, nosta ne jääkaappiin jähmettymään. Halutessasi voit koristella pallot vielä muilla lisukkeilla – itse ripottelin päälle kaakaonibsejä. Pallot ovat valmiita, kun suklaa on täysin kovettunut. Säilytä valmiit pallerot jääkaapissa tai pakastimessa. Itse suosin pakastinta, jolloin ne säilyvät pitkään ja ovat ihanan kohmeisia haukatessa, kuin raakaa piparitaikinaa.

Piparkakkufudge toimii tosiaan myös yhtenä helppona vaihtoehtona ja valmistuu ihan samoilla aineksilla. Fudgea valmistaessasi kaavi sekoitettu kikhernemassa leivinpaperilla vuorattuun tai silikoniseen vuokaan, ja lisää sekaan sulaa suklaata lusikallinen kerrallaan. Varo sekoittamasta liikaa, jotta suklaa ei sekoitu joka puolelle vaan jää fudgen sekaan suklaisina raitoina.

Anna fudgen jähmettyä jääkaapissa parin tunnin ajan, kunnes se irtoaa helposti vuoasta. Leikkaa fudge valmiiksi paloiksi ja säilytä jääkaapissa tai pakastimessa.

 

Piparkakkumauste on minulle iso osa joulutunnelmaa, ihan kuten suklaa, glögi ja jouluvalotkin. Riisipuuro on viime vuosina vähän menettänyt erityisasemaansa, koska sitä tulee syötyä talven mittaan niin usein muutenkin, mutta kyllähän se kookosmaitoon keitetty riisipuuro on silti aina ihanaa.

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *