Hae
Saran kotikolo

Parhain maidoton appelsiinisuklaa (G, M)

Minttusuklaan lisäksi sydämeni kuuluu ikuisesti appelsiinilla maustetulle suklaalle. Suklaan aromikkuus ja raikas, makea appelsiini toimivat yhdessä täydellisesti. Appelsiinisuklaa saa entistä herkullisemman säväyksen karamellisoidusta appelsiininkuoresta, joka sekoittuu suklaamassaan toffeemaisina, tahmaisina palasina. Nyt ehkä mietit, että valmistus on liian vaivalloista, mutta se on itse asiassa todella helppoa!

Halusin tällä kertaa suklaaseen vielä enemmän kuin pelkän appelsiiniaromin. Kokeilin lisätä myös karamellisoitua mantelirouhetta, ja sanonpa vaan, että tsiisus. Nam! Appelsiinisuklaa on kenties parasta raakasuklaata, mitä olen ikinä valmistanut.

 

Tein suklaan silikoniseen suklaalevymuottiin, ja hieman mokasin. Ajattelin laittaa appelsiininkuorta suklaan pinnalle koristeeksi, mutta innoissani kumosin sitten suklaan muotteihin ja tajusin, että hemmetti se appelsiini unohtui. Joten minun tapauksessani kuori jäi ”koristeeksi” pohjalle. Sokeriksi pohjalle! Sillä niin hyvää siitä tuli.

Valmistin itse omassa karkkitehtaaksi muuttuneessa keittiössäni paitsi omia pääsiäissuklaita, myös lahjaksi annettavia suklaaherkkuja, joista saa valtavan hienoja lahjapaketteja silkkipaperilla ja kauniilla pakkauksella.

Appelsiinisuklaan valmistin pieniksi suklaalevyiksi, mutta siitä saa helposti myös yksittäisiä konvehteja. Voit myös levittää massan esimerkiksi leivinpaperin päälle vuokaan tai uunipellille ja murtaa käsin haluamasi kokoisiksi palasiksi. Levyjen paksuutta voi säädellä paitsi toki suklaamassan määrällä, myös alustan koolla.

Omista levyistäni tuli paksuja, koska haaveilen usein raakasuklaasta ja tummasta suklaasta fazerinsininen – paksuisina levyinä, mutta myynnissä olevat ovat poikkeuksetta ohuita. Onhan ohuessa suklaalevyssä kieltämättä melko ylellinen tuntu, mutta joskus on kiva päästä lohkaisemaan ihan kunnon rehti palanen.

 

 

MAIDOTON APPELSIINISUKLAA

 

4dl raakakaakaomassaa*
2 appelsiinin kuoret (mielellään luomu)
2dl vettä
1,5dl hunajaa
(5 tippaa appelsiiniöljyä)
2dl mantelirouhetta
2rkl kookosöljyä
1/2dl vaahterasiirappia 

 

* Voit valita 100% kaakaomassaa tai valmiiksi makeutettua. Monessa seoksessa on myös valmiiksi kaakaovoita, mikä tekee massasta pehmeämmän ja kermaisemman makuista. 100% massa on hyvin tuhtia ja maultaan kitkerämpää. Kokeile mikä itsellesi toimii. Itse suosin noin 70% massaa, jossa on kaakaovoita ja kookospalmusokeria. Voit myös sekoittaa massaan itse kaakaovoita ja makeutusta haluamassasi suhteessa. Tällöin sulata ainekset vesihauteessa ja sekoita huolella tasaiseksi. Voit myös käyttää valmista raakasuklaata massan sijaan.

 

Leikkaa appelsiineista molemmat päädyt pois. Viillä kuoreen viillot, ja kuori kuoret pois. Käytä appelsiinit johonkin muuhun – tähän ohjeeseen tarvitset pelkät kuoret. Pese ne huolella.

Viipaloi kuoret ohuiksi suikaleiksi ja leikkaa niistä mahdollisimman tarkasti pois valkoinen osa. Keitä kuoria kiehuvassa vedessä noin 15-20 minuuttia, kunnes kuoret ovat pehmenneet. Sen jälkeen siivilöi vesi pois.

Sekoita vesi ja hunaja, ja kuumenna seos paistinpannulla kiehuvaksi. Madalla lämpöä ja anna seoksen hautua miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Sekoittele välillä. Lisää appelsiininkuoret, ja sekoita ainekset huolella sekaisin. Anna hautua todella miedolla lämmöllä puolisen tuntia, välillä sekoittaen. Mikäli hunajaseos uhkaa loppua, lisää pannulle hieman vettä, jotta kuoret eivät pala. Ne ovat valmiita, kun ne alkavat muuttua hivenen läpinäkyviksi. Hunajan pitäisi olla kiinnittynyt kuorenpaloihin ja nesteen haihtunut. Anna kuorten jäähtyä.

Sekoita pannulla kookosöljy, vaahterasiirappi sekä mantelirouhe, ja paahda miedolla lämmöllä muutama minuutti, kunnes seos on karamellisoitunut eli muuttunut tahmeaksi ja yhtenäiseksi massaksi.

Sulata kaakaomassa vesihauteessa. Lisää sen sekaan mantelirouhe. Kaada suklaa suklaalevymuotteihin, leivinpaperilla vuorattuihin leipävuokiin tai uunipellille.

Asettele appelsiininkuoret koristeeksi levyn päälle, tai sekoita massan sekaan. Hunaja tekee appelsiininkuorista tahmeita ja takertuu jonkin verran sormiin, joten palasten piilottaminen suklaan alle voi olla hyvä idea kaikille, jotka eivät halua nuolla hunajaa sormistaan (minähän en kuulu heihin, heh!).

Herkullisia karamellisoituja appelsiininkuoren palasia!

 

Anna appelsiinisuklaan jähmettyä kylmässä ainakin pari tuntia. Halutessasi murra levy valmiiksi paloiksi, tai anna jäädä kokonaiseksi. Säilytä kylmässä.

Appelsiinisuklaa sopii erityisen hyvin pääsiäiseen ja kevään suklaaherkuksi appelsiinisesongin aikaan. Suklaa kuuluu ehdottomasti osaksi pääsiäistä (ja kaikkia muita juhlia…), mutta sen ei välttämättä tarvitse olla suklaamunan muodossa. Appelsiiniraakasuklaa on hurmaavan ylellinen, maistuva ja erityinen suklaaherkku, jossa maistuvat pääsiäiseen sopivat maut ja jonka suutuntuma on täydellinen sekoitus täyteläistä suklaata, tahmaista appelsiinia ja rouskuvaa mantelirouhetta.

Appelsiinisuklaa on hurmaavan makeaa ja samalla täyteläistä, sillä raakakaakaomassa on sitä ihka aitoa tavaraa. Raakasuklaassa suklaa maistuu aidoimmillaan, puhtaana ja aromikkaana, ja kun raakasuklaan makuun pääsee eivät muut suklaat enää samalta maistukaan.

Raakasuklaasta saa tehtyä tummaa ja vaaleaa suklaata ihan kuten muistakin suklaista. Voimakkuutta saa säädeltyä kaakaovoin määrällä; mitä suurempi määrä massasta on kaakaovoita, sitä maitosuklaamaisempaa raakasuklaasta tulee. Myös makeutuksella saa vaihdeltua raakasuklaan makua. Kookossokerilla suklaaseen saa herkullisen paahdetun kinuskimaisen aromin, kun taas hunaja tekee massasta erityisen makeaa ja sopii loistavasti juuri siihen vaaleampaan suklaaseen. Kokeile erilaisia ja löydä oma suosikkisi. Raakakaakaomassaa saa tosiaan helposti myös valmiina, eli siihen on jo sekoitettu sekä makeutus että kaakaovoi, ja sinulle jää vain omien höysteiden lisääminen, kuten tässä appelsiinisuklaassa.

En ole valmistanut karamellisoitua appelsiinia ennen, ja ihastuin siihen ikihyviksi. Hunajalla makeutettu, pirteän oranssi ja raikas hedelmän kuori on vastustamaton lisä tummaan suklaaseen.

Mietinkin jo valmiiksi missä kaikissa muissa herkuissa appelsiininkuorta voisi hyödyntää. Ehdottomasti ainakin suklaakakussa.

Kokeile appelsiinisuklaata ja karamellisoitua appelsiininkuorta, niin huomaat mistä puhun. Aivan takuulla ihastut ikihyviksi.

Appelsiiniraakasuklaa on nimittäin vastustamaton makuelämys.

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *