Hae
Saran kotikolo

Rapea kauranäkkäri – helppo ohje

Kauranäkkäri on jälleen kerran ohje, joka sai alkunsa sen enempiä suunnittelematta. Halusin kuollakseni näkkäriä, mutta kotona ei ollut lainkaan siemeniä eikä oikeastaan jauhojakaan. Turhautuneena hakeuduin Googleen ja aloin surffailla, eikä kauaakaan, kun eteeni osui mitä mainioin kauranäkkärin ohje! Niin yksinkertainen, kaikki tarpeellisimmat aineet saatavilla ja näin pellillisen pian syöneenä voin myös todeta, että ihan hemmetin hyvää. Nam!

Kauranäkkäri on gluteeniton, kun käytät gluteenittomia kaurahiutaleita, sekä maidoton ja vegaaninen. Tykästyin kauranäkkäriin näin ensi alkuun jopa enemmän kuin jo lähes klassikoksi nousseeseen siemennäkkäriin, sillä kaurahiutaleista valmistettuna näkkäristä tulee ihanan kevyttä ja vatsalle huomattavasti lempeämpää. Koska, totuuden nimissä, noita näkkäreitä tuppaa uppoamaan aika monta palaa kerralla… Joten kauranäkkäriä tuleekin tästä eteenpäin valmistettua säännöllisesti, ja tietenkin mitä ihanimpien kasvistahnojen kanssa!

Ohjeen löysin Nakumaku-blogista ja se löytyy alkuperäisenä TÄÄLTÄ. Sovelsin ohjetta hieman, koska kaapista ei juuri sattunut löytymään vaahterasiirappia eikä juoksevaa hunajaa, joten käytin kookossokeria. Mielestäni kauranäkkäri ei erillistä makeuttajaa edes tarvitse, joten kookossokerin määrä jäi hyvin pieneksi, ja jää varmaan seuraavasta satsista pois kokonaan. Auringonkukansiementen sijaan taas käytin kaurarouhetta. Kaurarouhekin antoi näkkärille hauskaa rousketta, ja vaihteeksi saa tosiaan näkkäriä ilman mitään siemeniä.

Ohjeella tulee yksi pellillinen.

 

KAURANÄKKÄRI

 

6dl kaurahiutaleita
4dl vettä
1/2dl oliiviöljyä
1tl suolaa
1tl kookossokeria
5rkl kaurarouhetta

 

Sekoita keskenään kaurahiutaleet ja vesi. Lisää loput ainekset, ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille ohueksi, mutta ehjäksi levyksi. Halutessasi tee taikinaan valmiit viillot paloja varten, jotta ne on helppo murtaa irti valmiista paistetusta näkkärilevystä.

Paista kauranäkkäriä kiertoilmauunissa 175 asteessa noin 45 minuuttia tai ylä-alalämmöllä 200 asteessa sama aika, kunnes näkkäri on rapeaa ja kuivunutta.

 

Näkkäri on super herkullista kuumana suoraan pelliltä, mutta se ei pahene lainkaan jäähtymisen myötä.

Kauranäkkäri on lisäksi sikäli erityisen ihanaa, että sille sopii kirjaimellisesti mikä tahansa päällyste. Kokeile suolaisista versioista erilaisia kasvistahnoja, levitettä, hummusta, pestoa, muusattua avokadoa ja sormisuolaa, juustoja, leikkeleitä – ihan mitä mieleesi tulee. Kaura sopii täydellisesti myös makean kaveriksi, joten päällysteeksi käyvät ihan yhtä hyvin myös esimerkiksi pähkinävoit, hedelmäviipaleet, hillot ja marmeladit. Kauranäkkäri on siis mitä monipuolisin, yksinkertaisin ja maistuvin rouskuva herkku! Rakkauteni kauraan sen kuin kasvaa!

Kunnolla kuivunut ja rapeutunut näkkäri säilyy pitkään huoneenlämmössä, joten sitä voi valmistaa kerralla isommankin  satsin. Valmistus on toisaalta myös niin helppoa, että uusi pellillinen valmistuu  käden käänteessä.

Nykyään meillä kuluu kaurahiutaleita aika paljon enemmän muuhunkin kuin pelkkään kaurapuuroon!

Ja hei, muista myös kokeilla ihanaa siemennäkkäriä! Täältä löytyy kolme eri ohjetta.

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *