Hae
Saran kotikolo

Paras gluteeniton saaristolaisleipä

Minun suosikkini jouluruuissa on kalapöytä, minkä vuoksi kalojen kanssa nautiskeltava gluteeniton saaristolaisleipä on myös saatava pöytään. Vaikka juhlapöydän runsaus ja lukuisten eri makujen maisteleminen onkin ihanaa, oma napani täyttyy aina jo alkupaloina syötävistä kaloista, jotka ovat lapsesta asti olleet suurta herkkuani. En välttämättä edes tarvitsisi muita jouluruokia, mutta myönnettäköön, että parin päivän päästä myös minun suolakalakiintiöni alkaa olla täynnä.

 

 

Joulukalat maistuvat herkulliselta sellaisenaan, mutta niiden pariksi sopii loistavasti myös saaristolaisleipä. Ja nyt loppui etsintä, sillä tässä on paras gluteeniton saaristolaisleipä mitä olen maistanut! Etenkin mätileipiä yli kaiken rakastava siippani toivoi gluteenitonta saaristolaisleipää, jota voi mädin kanssa nautiskella. Olen tehnyt lukuisia erilaisia siemenleipiä, jotka toimivat kalojen ja mädin kanssa todella hyvin, mutta koska joulu on vain kerran vuodessa ja saaristolaisleipä on kuitenkin ihan oma lukunsa, tässä on maistuva resepti gluteenittomalle versiolle.

 

Itse tuplasin taikinan ja sain kyseiset kaksi leipää.  Tällä ohjeella tulee siis yksi (haluamasi muotoinen) leipä.

 

PARAS GLUTEENITON SAARISTOLAISLEIPÄ

2dl tattarijauhoa
1dl perunajauhoa
1/2dl pellavansiemeniä
500g maustamatonta kaura- tai soijajogurttia
2dl tattarihiutaleita
1,5dl vaahterasiirappia
1rkl raakakaakaojauhetta
1/2dl maidotonta rasvaa
2tl ruokasoodaa
1tl psylliumia
1/2tl suolaa

Sekoita kuivat ainekset kulhossa. Sekoita jogurtti kuivien ainesten sekaan.

Sulata rasva kattilassa ja lisää sekaan vaahterasiirappi. Anna seoksen kuplia hetki miedolla lämmöllä.

Kaada nesteseos kuivien ainesten sekaan, ja sekoita taikina tasaiseksi esimerkiksi puuhaarukkaa käyttämällä.

 

 

 

Kaada taikina voideltuun leipävuokaan tai uunivuokaan ja anna turvota liinan alla uunin lämpenemisen ajan.

Kypsennä leipää 175 asteessa uunin alatasolla noin 60-75 minuuttia. Halutessasi voit valella leivän pintaan lisää siirappia pariin otteeseen paistamisen aikana. Minulle sattui kämmi, ja kaikki siirappi meni taikinaan (koska teinkin tuplana…), joten kiehautin kattilassa vettä ja kookossokeria sekaisin, ja valelin pinnan sillä. Eikä haitannut makua ollenkaan! Joten ole hyvä, sovella.

 

 

 

 

Anna leivän jäähtyä vuoassa ennen leikkaamista.

Herkuttele niiden kalojen, mädin tai omien suosikkiherkkujesi kanssa!

 

 

 

Saaristolaisleivän voi hyvin pakastaa valmistamisen jälkeen, joten sen voi valmistaa hyvissä ajoin ennen h-hetkeä ja ottaa sulamaan tarvittaessa. Näin vältyt pahimmalta joulustressiltä, kun teet osan valmisteluista jo etukäteen.

 

 

Rauhassa leipominen ja joulutuoksuista nautiskelu lisää joulun odotuksen nautintoa ja nostaa tunnelmaa aattoa kohti. Koska juhlasta halutaan nauttia eikä panikoida, kannattaa aina ennakoida niiltä osin kuin mahdollista.

 

 

Valmis leipä on tumma, siirappinen ja mallasmanen, vaikka tässä ei olutta käytettykään. Jogurtti tuo taikinaan kaivattua happamuutta ja siirappi sen imelletyn makeuden. Ihan paras saaristolaisleipä!

 

 

En malta odottaa joulun kalapöytää tämän herkun kaveriksi!

4 kommenttia

 1. Alexander Trivedi kirjoitti:

  Hyvin tehty postaus!

 2. Sara kirjoitti:

  Kiitos?

 3. Anonyymi kirjoitti:

  Hei! Tämä leipä on hyvää. Anoppikin jopa maistoi leipääni, tokaisi että tämä on vähän niin kuin kakkua.

 4. Sara kirjoitti:

  Ihanaa että maistuu! Heh vaahterasiirappi antaa leivälle ihanan aromin ja makeutta, mikäpä siinä jos sitä kakkuna haluaa maistella?Itse tykkäsin ehdottomasti eniten jouluna äidin tekemän mätihyytelön kanssa, nam!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *