Hae
Saran kotikolo

Gluteenittomat ja maidottomat piparkakut

En tiedä ovatko piparkakut lopulta herkullisempia raakana vai paistettuna, mutta yhtä kaikki tällä taikinalla saa nauttia täysin rinnoin molemmista versioita! Edelleenkään en suosittele syömään liikaa raakaa taikinaa, jotta vältyt vatsakivuilta, mutta laadukkailla, puhtailla raaka-aineilla leivot jouluherkut, joilla vältyt pahalta ololta ja saat silti nautiskella tuttuja herkkuja. Gluteenittomat ja maidottomat piparkakut eivät sitä paitsi häviä ollenkaan alkuperäisille!

Käytin reseptin pohjana mielettömän herkullista Karita Tykän piparkakkureseptiä, mutta muutamilla muutoksilla. Vaihdoin voin maidottomaksi, ja vähensin makeutuksen määrää. Tein viime jouluna pipareita prikulleen Karitan ohjeella, ja silloin mietin, että omani eivät tarvitse niin paljoa makeutusta. Hiivatin hyviä ne kyllä olivat silloinkin – ja se raaka piparitaikina!

Tällä ohjeella tulee melko vaaleita pipareita. Voit säädellä väriä piparkakkumausteen sekä kaakaojauheen määrällä – tai erityisen makeita pipareita halutessasi myös lisäämällä aineksiin vielä 1/2-1dl kookossokeria.

 

GLUTEENITTOMAT JA MAIDOTTOMAT PIPARKakut

150g gheetä, kookosöljyä tai muuta maidotonta rasvaa
3dl vaahterasiirappia
3dl tattarijauhoa
2,5dl täysjyväriisijauhoa
2 kananmunaa
2tl raakakaakaojauhetta
1rkl piparkakkumaustetta
1tl psylliumia
1,5tl leivinjauhetta
1/4tl inkivääriä
Ripaus muskottipähkinä
Ripaus suolaa

Sulata rasva kattilassa ja lisää sekaan vaahterasiirappi. Anna seoksen kuplia miedolla lämmöllä sillä välin, kun sekoitat muut ainekset.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vispaa kananmunat voi-siirappiseoksen joukkoon, ja kaada seos kuivien aineiden sekaan. Sekoita huolella. Voit käyttää monitoimikonetta taikinan valmistukseen, mikäli sinulla sellainen on.

Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa ainakin muutama tunti, mielellään jopa yön yli. Kun taikina on kylmettynyt, sen voi myös pakastaa tulevia piparin leipomisia varten. Ennen leipomista taikinaa kannattaa seisottaa hetki huoneenlämmössä, jotta sitä on helpompi käsitellä.

Kaulitse valmis taikina perunajauhojen avulla ohueksi levyksi, ja painele levystä haluamasi muotoisia piparkakkuja. Itse tykkään paksuista ja mehevistä pipareista, joten jätin taikinan tavallista paksummaksi.

Paista pipareita 200 asteisessa uunissa noin 5-10 minuuttia, riippuen omiesi paksuudesta. Anna pipareiden jäähtyä ennen niiden liikuttelua.

Itselläni oli leivonta-apuna 2- ja 6-vuotiaat siskontytöt, joiden taitavilla käsillä syntyi tämän joulun ensimmäinen piparisatsi. Leipomisen ohessa kuuluneet huokailut ja mmmm-äänet lupasivat hyvää, ja valmiita pipareita popsittiinkin antaumuksella. Kun niitä pakattiin kotiin vietäväksi, tälle tädille ei olisi jätetty ainuttakaan, ellen olisi erikseen vaatinut!

Mukavia leipomishetkiä!

 

 

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit

2 kommenttia

  1. Anonyymi kirjoitti:

    Hei, oletko testannut näitä pipareita gheehen? Olis kuva tietää onnistuvatko?

  2. Sara kirjoitti:

    Hei, en ole itse testannut, mutta uskoisin että toimii gheen kanssa oikein hyvin. Olen tehnyt kookosöljyllä, voilla ja margariinilla, ja maku on ollut kaikissa loistava. Rasva vaikuttivain taikinan koostumukseen, sillä kookosöljyllä tuli kovempia ja rapeampia pipareita. Teen itse usein melko paksuja, jolloin ne jäävät myös aika pehmeiksi, mutta kookosöljy kovetti niitä enemmän. Kuvittelisin, että gheellä tulisi myös kovia pipareita. Se on sitten makuasia tykkääkö pehmeistä vai kovista pipareista, ja paistoajalla voi toki vaikuttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *