Hae
Saran kotikolo

Mehevä pullavanukas laskiaspullien jämistä

Pullavanukas pelastaa ylijääneiden pullien aiheuttamalta turhalta hävikiltä! Pullien kanssa on monesti se ongelma, että pulla on parasta tuoreena, eikä viikon vanhoille ja kuivuneille viipaleille tahdo enää löytyä syöjää. Etenkin gluteenittomat pullat kuivuvat todella helposti. Kun laskiaisen aikaan ne pullat ovat helposti vielä kermalla ja hillolla tai muulla täytteellä tuunattuja, ei pullia oikein pysty pakastamaan – eikä niitä kyllä montaa jaksa syödäkään. Loistava tapa vähentää hävikkiä, hyödyntää laskiaispullien jämät ja taikoa ihan uusi, herkullinen jälkiruoka on tehdä pullien rippeistä pullavanukasta.

Joten varsinaisten laskiaispullien sijaan tässä tulee ihana pullaherkku, joka maistuu vielä laskiaisen jälkeenkin!

Raikkailla marjoilla ja kermaisella kastikkeella kuorrutetut ja uunissa paistetut kuivat pullat muhivat lämpimäksi ja meheväksi jälkiruuaksi vähällä vaivalla.

Mainitsen heti alkuun, että kuvat eivät tee tälle jälkiruualle oikeutta. Vanukkaasta on vaikea saada edustavia kuvia, mutta usko kun kerron, että se on älyttömän hyvää!

Taikinaista, kosteaa, marjaisaa – ihanaa!

Uunissa muhinut lämmin pullapaistos herättää kuivuneet pullat uudelleen eloon kardemummaa, marjoja ja kermaisuutta pursuavassa helpossa hävikkiherkussa. Tämä pullavanukas on gluteeniton ja vegaaninen, koska tein sen ylijääneistä gluteenittomista ja vegaanisista laskiaispullista, ja halusin pitää myös pullien jatko-osan samalla linjalla.

Itselläni oli 6 ihan hyvän kokoista laskiaispullaa, jotka vanukkaaseen käytin. Muiden ainesten määrä on laskettu sen mukaan. Pullavanukkaan voi hyvin tehdä isommalla tai pienemmällä pullamäärällä, mutta valitse sellainen vuoka tai kulho, jonka pullaviipaleet täyttävät kokonaan ja ovat maksimissaan kahdessa kerroksessa. Pullaviipaleet kuuluu saada kokonaan peittoon nesteseoksen alle, joten liian korkea kasa vaatii todella paljon nestettä, mikä puolestaan tekee lopputuloksesta liian vettyneen.

 En ehtinyt kuvata annosta jäätelön kanssa, mutta päälle lusikoitu maustamaton soijajogurtti sopi myös hyvin.

Vanukkaassa voi toki käyttää muitakin kuin laskiaispullia. Esimerkiksi isosta pullapitkosta jää helposti ylimääräisiä viipaleita, jotka ehtivät kuivahtaa ennen käyttöä, joten ne voi kätevästi hyödyntää herkullisessa jälkiruuassa. Laskiaisen lähellä laskiaispullia kuluu kuitenkin kenties muita enemmän, minkä vuoksi ohje on nyt toteutettu niillä. Pullavanukkaassa pystyt hyödyntämään myös laskiaispullien täytteen.

Jos olet epävarma nesteen määrästä, kokoile ensin oheisilla mitoilla ja käytä sen verran mitä tarvitsee. Nestettä on helppo vielä tarpeen mukaan lisätä, tai ylimääräiseksi jäänyttä voi hyödyntää johonkin muuhun, kuten erityisen herkulliseen aamupuuroon!

Oma vuokani täyttyi sen verran piripintaan, että neste kupli hieman reunojen yli. Mutta pullat peittyivät hyvin ja koska maku oli mieletön, se ei haittaa lainkaan!

GLUTEENITON PULLAVANUKAS

 

Noin 6 laskiaspullaa (vuoan koosta riippuen sen verran, että vuoan pohja peittyy)

4dl kasvipohjaista maitoa

2dl kasvipohjaista kermaa

1/2dl vaahterasiirappia

~3dl marjoja (käytin mansikoita) 

3rkl kookossokeria

1tl vaniljajauhetta

 

Avaa pullat ja kaavi niiden pinnalta kerma ja hillo pois erilliseen kulhoon. Viipaloi pullien molemmat puolikkaat vielä puoliksi niin, että saat viipaleista ohuempia. Asettele viipaleet lomittain piirakkavuokaan tai muuhun uunivuokaan. Sekoita kerma-hilloseosta sen verran kuin pystyt, ja levitä seosta pullien pinnalle.

 

Soseuta sulaneita marjoja soseeksi. Itse pyöräytin ne blenderillä sekaisin. Marjat voi myös kiehauttaa etukäteen, jolloin niihin tulee hillomainen koostumus.

Levitä marjasose kauttaaltaan viipaleiden päälle.

Sekoita kasvimaito, kasvikerma, vaahterasiirappi ja vaniljajauhe keskenään. Kaada seos vuokaan pullien päälle. Ripottele pinnalle kookossokeria ja kanelia.

Paista pullavanukasta uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Paistamisen jälkeen anna vanukkaan heti vetäytyä, ja tarjoile lämpimänä suoraan vuoasta.

Pullavanukas on parhaimmillaan lämpimänä kylmän lisukkeen kanssa nautiskeltuna, mutta täytyy myöntää, että itse pidän siitä kovasti myös jääkaappikylmänä, kun sen koostumus on tiivistynyt ja maku oikein mehevöitynyt… Nimenomaa puddingia parhaimmillaan!

Pullavanukas toimi hyvin myös uudelleen mikrossa lämmitettynä. Ja jälleen sai nauttia hurmaavasta kardemumman tuoksusta!

Tarjoile pullavanukas itse tehdyn maidottoman vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.

 

 

Täydellinen jälkiruoka!

Pullavanukas maistui hyvin myös ei niin makeista jälkiruuista pitävälle miehelleni, joka taisi ottaa sitä jopa lisää.

Vanukas todellakin yllätti positiivisesti myös minut. On aina vähän jännittävää tarjota vieraille jotakin uutta, kun onnistumisesta ei ole takeita. Vieraat ajattelivat saavansa jonkinlaista punajuuripaistosta vanukasvuoan nähdessään, mutta korjasin kyllä etukäteen mitä on tulossa. Maistettuaan pullavanukkaasta pitivät niin lapset kuin aikuiset, eikä rippeitä jäänyt juuri ollenkaan.

Kehotankin kokeilemaan tätä herkkuvanukasta, sillä jokainen pullista pitävä tulee ihastumaan siihen! Kuivista pullista ei ollut tietoakaan, kun viipaleet olivat muhineet uunissa herkullisessa marinadissa. Makua on helppo vaihdella marjoja vaihtelemalla. Mansikat olivat aika täydellinen makea, raikas lisä mehevän pullan ja vaniljajäätelön kanssa, joka tosiaan loppui ennen kuin ehdin vanukasta sen  kanssa kuvata.

Ihana tapa nautiskella laskiaispullia uudella tavalla! Kutsuisin pullavanukasta todelliseksi lohturuuaksi näin talven keskellä – lämmintä, kardemummaista ja mehevää! Täydellistä!

Pullavanukasta tulen taatusti tekemään uudelleen. En ole juuri ikinä välittänyt pullapitkoista, mutta minun alkoi välittömästi tehdä mieli leipoa oikein kunnon pitko – ihan vain siksi, että voisin viipaloida sen uutta vanukasta varten!

 

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *