Hae
Saran kotikolo

Gluteenittomat Runebergintortut kuorrutteella

Nyt on muuten niin hyvä resepti gluteenittomiin Runebergintorttuihin että korvat hörölle ja silmät auki! Cupcakesin tyyppisiksi muuntautuneet Runerbergintortut ovat kosteita, mausteisia ja täynnä ihanaa, makeaa vadelmakuorrutetta. Tästä ei meinaan tortturesepti parane! Gluteenittomat Runebergintortut ovat meheviä, kosteita ja aromikkaita – mitä parhaimpia helmikuun leivoksia!

Runebergintortut eivät ole suosikkejani, eivät kuten laskiaispullat. Onhan niitä tullut aikanaan syötyä, ja Runebergintortuissa on kyllä jotakin hyvin arvokasta. Tortut ovat tyylikkäitä, viimeisteltyjä leivonnaisia, jotka oikein valmistettuna eivät todellakaan ole kuivia, kuten jotkut kaupan rasioissa kuivumaan päässeet.

En halunnut perinteisiä torttuja, vaan kokeilla jotain modernia versiota. Cupcakesit Runebergintortuista onnistuivat mielettömän hyvin, maistuivat juuri sopivasti tortun ja mehevän muffinin sekoitukselta ja katosivat parempiin suihin saman tien!

Nämä gluteenittomat Runerbergintortut ovat myös vegaanisia ja ilman valkoista sokeria leivottuja. 

Kostutusliemi takasi täydellisen mehevän, pehmeän, kostean muffinin ja vadelmainen kuorrute kruunasi kokonaisuuden. Runebergintortun makuisia, mutta minun mielestäni niiin paljon perinteisiä parempia!

Taikinalla tuli 10 torttumuffinia, aavistukseen vajaa vuoallinen. Tässä vaiheessa voin jo kuitenkin luvata, että nämä ovat HYVIÄ, joten jos tiedät, että torttuja kuluu, tuplaa ihmeessä heti taikinan määrät.

GLUTEENITTomat RUNEBERGINTORTUt Kuorrutteella

 

Taikina

50g leivontamargariinia

1dl mantelijuomaa

1/2dl maustamatonta soijajogurttia (tai kaurajogurttia)

1dl vaahterasiirappia

1/2dl kookossokeria

1dl gluteenitonta kaurajauhoa

1dl mantelijauhoa

1,5dl riisijauhoa

1tl piparkakkumaustetta tai sekaisin neilikkaa, kanelia ja inkivääriä

2rkl kookosöljyä

1,5tl leivinjauhetta

1/4tl psylliumia

 

Ota margariini huoneenlämpöön pehmenemään.

Jos käytät paperisia muffinivuokia, asettele ne valmiiksi paistovuokaan. Jos käytät vain muffinivuokaa, voitele vuoan reunat huolella.

Tee pikaversio piparitaikinasta: sekoita sula kookosöljy kattilassa ja lisää sekaan riisijauho, piparkakkumauste sekä puolet  vaahterasiirapista ja puolet mantelijauhosta. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle.

Kypsennä uunissa 220 asteessa 5-10 minuuttia, kunnes taikina on ruskistunut ja aavistuksen kovettunut. Anna taikinan jäähtyä, jolloin se rapeutuu lisää. Murenna sormin piparimuruksi. Jos haluat, voit levittää osan muruista voidellun muffinivuoan reunoille.

Vatkaa leivontamargariini, kookossokeri, soijajogurtti ja loput vaahterasiirapista huolella sekaisin.

Sekoita kaurajauho, loput mantelijauhosta, leivinjauhe ja psyllium keskenään ja lisää piparimurut (~3dl) jauhojen sekaan. Kaada nesteseos kuivien ainesten sekaan, ja sekoita ainekset huolella sekaisin. Lisää lopuksi mantelijuoma.

Kaada taikina muffinivuokiin ja kypsennä uunissa 200 asteessa noin 20-30 minuuttia, kunnes muffinit ovat kunnolla kohonneet ja keskelle iskettyyn tikkuun ei takerru taikinaa.

 

Kostutusliemi

3rkl rommia tai muutama tippa rommiaromia – voi korvata myös esim. omenamehulla

1/2dl vettä

1rkl kookossokeria

Kiehauta vesi ja lisää kookossokeri. Kun sokeri on liuennut, lisää rommi ja sekoita. (Rommi ei ole pakollinen, jos et halua sitä käyttää. Myös karvasmanteliöljy tai ihan manteliöljy sopii. Jos käytät mehua, korvaa sillä vesi.)

Voitele torttumuffinit kostutusliemellä heti uunista ottamisen jälkeen. Muffinit kannattaa jättää vielä vuokaan jäähtymään. Käytä pullasutia tai valuta nestettä torttumuffinien päälle lusikalla.

 

Kuorrute

2,5dl cashewpähkinöitä

1/2dl kookosmaitoa

2dl vadelmia (sulana)

3/4dl kookosöljyä

4rkl agavesiirappia

1rkl psylliumia

Sulata kookosöljy vesihauteessa. Sekoita kaikki muut ainekset tehosekoittimella sileäksi, lisää lopuksi kookosöljy ja sekoita vielä kerran.

Laita kuorrute pursotinpussiin tai pakastepussiin ja hetkeksi jähmettymään pakastimeen tai noin tunniksi jääkaappiin. Itse tein kuorrutteen jo edellisenä päivänä, joten kuorrutusvaiheessa se oli koostumukseltaan täydellisen paksua!

 

 Keskelle voi jättää hillon mentävän kolon

 

Kun muffinit ovat jäähtyneet, pursota kuorrutetta muffinin päälle haluamaasi muotoon. Valuta keskelle nokare vadelmachiahilloa. Perusohjeen chia-hilloon löydät täältä. Siementen määrää voi hieman lisätä, jos haluat tähän tarkoitukseen jämäkämpää hilloa.

 

Ohjeella tulee tätä tarvetta suurempi määrä, mutta chia-hillo on niin monikäyttöistä (letuille! puuroon! jogurttiin!), että isommallekin satsille keksii käyttöä. Tai sitten vain pienennä määriä.

Tortut meheytyvät lisää seuraavaksi päiväksi, joten ne voi hyvin valmistaa etukäteen.

Säilytä valmiit tortut kuorruttamisen jälkeen jääkaapissa, mutta ilman kuorrutetta ne pärjäävät hyvin myös huoneenlämmössä. Ilman kuorrutetta muffinit voi pakastaa, ja kuorruttaa vasta tarjolle laitettaessa.

Säilytä gluteenittomat Runebergintortut kannen alla kosteuden säilömiseksi.

Tuo cupcake tuli hotkittua aika lailla välittömästi kuvaamisen jälkeen

Mitä pidätte? Perinneherkkuja modernilla twistillä, ja uskomattomalla maulla! Niin herkullisia!

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

5 kommenttia

  1. Anonyymi kirjoitti:

    Näyttää tosi hyviltä tosin korvaisin leivontamargariinin voilla. Muuten suht terveellisiäkin aineksia näissä mutta tuo margariinin käyttö ihmetyttää. Kiitos kuitenkin reseptistä, pitänee kokeilla 🙂

  2. Sara kirjoitti:

    Käytä ihmeessä voita jos sinulle sopii, niin minäkin usein teen. Margariini käytössä ihan siksi, että resepti on maidoton. Siitä syystä se on myös käytössä monissa vegaanisissa resepteissä, joissa voita ei voi käyttää. Mutta valitsen kyllä itsekin mieluiten juuri voin tai kookosöljyn sellaisissa ohjeissa, mihin se sopii?

  3. Anonyymi kirjoitti:

    Osaatko sanoa onnistuuko nämä tortut jos korvaan margariinin gheellä? Vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta reseptiltä. 🙂

  4. Sara kirjoitti:

    Hei, kokeile ihmeessä, maun puolesta sopii varmasti ainakin hyvin. Ghee saattaa vaikuttaa koostumukseen, koska se on jähmettyneenä margariinia kovempaa, mutta en usko että pieleen menee kuitenkaan. Kerro miten onnistui!

  5. Anonyymi kirjoitti:

    Tosi hyvin onnistui gheehen tehtynä. Kiitis ohjeesta, oli hyviä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *