Hae
Saran kotikolo

Gluteenittomat vegaaniset laskiaispullat

Pulla on parasta. Se tuoksu, kuohkea koostumus, mehevä sisus…kenties suurimpana se tuoksu! Pelkän korvapuustin tuoksun vuoksi pullaa voisi leipoa joka päivä! Ja onneksi helmikuu onkin todellinen pullakuukausi, kun saa oikein syyn kanssa nautiskella ihania laskiaispullia! Nämä gluteenittomat vegaaniset laskiaispullat ovat erityisen herkullisia kotitekoisia pullia, jotka sopivat moneen eri ruokavalioon.

Pulla on myös se ruoka, mitä olen erikoisruokavaliolla kaivannut eniten. Monet asiat ovat korvattavissa jokaiselle sopivalla ja vielä terveellisellä vaihtoehdolla, mutta kieltämättä pulla on osoittautunut suureksi haasteeksi. Juurikin siksi, että se koostumus. Miten saada gluteenittomasta,  maidottomasta, ilman valkoista sokeria tai valmista jauhoseosta tehdystä gluteenittomasta pullasta yhtä kuohkeaa kuin alkuperäisestä vehnäpullasta?

Tässäpä resepti millä takuulla onnistut ja leivot parhaat gluteenittomat pullat! Maidottomana ja munattomana ne sopivat myös vegaaneille.

Ja koska elämme pian helmikuuta ja laskiainen on ihan nurkan takana, nämä on leivottu erityisesti gluteenittomiksi laskiaispulliksi. Samalla taikinalla syntyy myös taikina korvapuusteja tai vaikka voisilmäpulliakin varten. Käytän itse kyllä yleensä kananmunaa, mutta koska nämä on tehty vegaaniseksi vieraita varten, käytin reseptissä chia-munaa. Sen voi toki halutessaan korvata ihan kananmunalla, ja jos maitotuotteet eivät ole sinulle ongelma, margariinin tilalla voi käyttää voita. Sovella itsellesi sopivaksi. Lupaan, että myös vegaaniset laskiaispullat ovat huippuhyviä!

Aromikas, kimmoisa taikina syntyy oikeilla aineksilla

Kookossokeri tekee pullista tummempia kuin valkoinen sokeri, mutta siinä on aivan ihana oma arominsa! Jos haluat kuitenkin mielummin vaaleita pullia, voit käyttää kookossokerin tilalla jotakin muuta makeuttajaa, kuten erytritolia, koivusokeria tai vaaleaa siirappia, kuten agavea. Nestemäistä makeuttajaa käytettäessä kannattaa kuitenkin tarkkailla taikinan koostumusta. Voi olla, että joudut lisäämään hitusen jauhoja, mutta uskoisin leivontavaiheessa käytettyjen perunajauhojen riittävän. Kunhan saat kimmoisaa, joustavaa taikinaa, joka irtoaa kuitenkin käsistä.

Etsin pitkään sopivia jauhoja pullataikinaan, sillä pullista tapasi tulla aina kovia, haljenneita ja enemmän sämpylämaisia kuin pullia. Monissa valmisseoksissa on kuitenkin aineksia, mitä en halua käyttää, kuten valkoista sokeria ja vehnätärkkelystä. Halusin luontaisesti gluteenittomia pullia, jotka oikeasti näyttäisivät ja maistuisivat pullilta.

Virtasalmen viljatuotteella on loistava valikoima erilaisia gluteenittomia jauhoja, joilla leipoo helposti niin pullia, leipiä ja lettuja kuin valmistaa puurojakin. Jauhoseokset eivät sisällä lisäaineita, ja pakettien kyljissä on valmiina kiinnostavia reseptejä käyttöä varten.

Virtasalmen viljatuotteella on oma verkkokauppa, jonka kautta jauhoja saa tilattua helposti suoraan kotiin. Verkkokaupasta löytyy myös isompia pakkauksia – itsekin tilasin 5kg paketin pullajauhoseosta! Suosittelen  näitä jauhoja ihan omasta halustani, koska ne ovat omia luottojauhojani monissa eri leipomuksissa.

 

GLUTEENITTOMAT VEGAANISET LASKIAISPULLAT

 

 

Gluteeniton vegaaninen pullataikina

 

 
6dl kasvimaitoa (käytin kauramaitoa)
50g tuorehiivaa
250g maustamatonta soijajogurttia
1/2dl agavesiirappia
1,5rkl kardemummaa
9-10dl Virtasalmen viljatuotteen pullajauhoseosta
50g kasvimargariinia

Anna rasvan lämmitä huoneenlämmössä.

Lämmitä kasvimaito kädenlämpöiseksi ja murenna sekaan hiiva. Lisää myös agavesiirappi.

Sekoita kuivat ainekset eri kulhossa.

Lisää jauhoja nesteen joukkoon vähitellen ja sekoita hyvin, käytä yleiskonetta jos sellaisen omistat tai alusta käsin.

Kun jauhoista on mennyt noin puolet, lisää soijajogurtti. Jatka lisäämällä loput jauhoista. Lopuksi lisää pehmennyt rasva. Älä työstä taikinaa liikaa.

Kumoa taikina leivonta-alustalle ja muotoile pitkäksi tasapaksuksi pötkyläksi. Taikinan pitäisi olla helposti käsiteltävää, mutta edelleen joustavaa. Leikkaa pötkylä saman suuruisiksi paloiksi.

Pyörittele paloista tasaisia, pyöreitä pullia, ja asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle.

Peitä pelti liinalla ja anna pullien kohota ainakin 60 minuuttia, tai jopa hetken pidempään. Voitele kohoamisen jälkeen lämpimällä kasvimaidon ja kookossokerin sekoituksella (1dl kasvimaitoa + 1rkl kookossokeria) ja ripottele pinnalle mantelirouhetta sekä himpun verran kookossokeria, jos haluat.

Paista 220 asteessa noin 10-15 minuuttia kunnes pinta on kiinteä eikä pulla tunnu liian löysältä. Huomioi, etteivät gluteenittomat pullat saa yhtä paljon väriä kuin perusversiot.

Anna pullien jäähtyä ennen halkaisemista ja täyttämistä.

 

KOOKOSKERMAVAAHTO

 

 
1 purkki (2dl) kookoskermaa (kylmetä jääkaapissa ainakin 2h)
1/2tl vaniljajauhetta
1rkl agavesiirappia
 

Vatkaa ainekset paksuksi kermavaahdoksi sähkövatkaimella. Laita kerma pursotinpussiin tai pakastepussiin ja pursota halkaistun pullan alimman puoliskon reunoille.

 

 

CHIAHILLO

 

2dl haluamiasi marjoja
4rkl chiasiemeniä
2rkl agavesiirappia

 

 

Anna pakastemarjojen sulaa huoneenlämmössä tai, jos käytät ulkomaisia pakastemarjoja, keitä niitä ensin pari minuuttia.

Anna jäähtyä hetki, ja lisää joukkoon siemenet sekä makeutus, ja sekoita huolella muutamaan kertaan. Anna turvota ainakin puoli tuntia, mielellään jopa yön yli.

Lusikoi chiahilloa pullan alimmalle puoliskolle kookoskermavaahdon keskelle jääneeseen koloon.

Laskiaispullien tekeminen gluteenittomana on vaatinut opettelua useampaan kertaan, mutta kaikeksi onneksi ne onnistuvat nykyään loistavasti ja ovat täydellisen pullamaisia myös vaihtoehtoversioina!

Laskiaispullat ovat nimittäin liian herkullisia väliin jätettäväksi…Jos pullia jää yli, älä huoli, sillä tulossa on myös resepti jämäpullien herkulliseen hyödyntämiseen!

Ihania pullahetkiä!

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *