Hae
Saran kotikolo

Mehevä gluteeniton ja maidoton proteiinipannukakku

Pannukakku on niin hyvää! Vaikka rakastan lettuja, etenkin banaanilettuja, on pannukakulla aina ollut erityinen paikka mahassani. Gluteeniton ja maidoton proteiinipannukakku onkin ollut loistava iltapala viime aikoina, sillä se on täyttävä, ravitseva ja ennen kaikkea herkullinen! Ja nyt puhumme ihan siitä perinteisestä suomalaisesta pannukakusta, mikä paistetaan uunipellillä. Ei amerikkalaisesta pannukakusta, mikä muistuttaa meidän lettujamme, mutta ei ole lähellekään yhtä hyvää.

Suurena pannukakun ystävänä olin aikanaan hyvin innoissani ensimmäisestä visiitistäni Ihoppiin, mutta pettymys oli valtava. Kaiken kermavaahdon ja hillon alta löytyvä pannukakku oli mauton ja jauhoinen, kirjaimellisesti vain sekoitus vettä ja jauhoja. Kun on lapsuudestaan asti tottunut syömään mehevää maidosta ja vehnäjauhoista tehtyä uunipannaria, ei niitä makunystyröitä niin vaan huijata. Uunipannarihan on valtavan hyvää ihan ilman täytteitäkin, eikö vain?

Gluteenittomat jauhot ovat siitä haastavia, että ne kohoavat huonosti eivätkä muodosta sitkoa, ja onnistunut pannari vaatii kumpaakin ominaisuutta. Olen vuosien varrella kokeillut useampaakin versiota, ja useimmiten lopputuloksena oli liian paksu ja painava taikina. Kun viimein kaikkien yritysten jälkeen onnistuin loihtimaan tämän ihanan herkun, pannaria on taas kulunut säännöllisesti. Ja miksipä ei, sillä vaihtamalla maidon kookosmaitoon ja vehnäjauhot luontaisesti gluteenittomiin terveellisempiin jauhoihin ja proteiiniin, pannarikin muuttuu ravitsevaksi herkuksi.

Banaani tuo taikinaan makeutta ja kuohkeutta, psyllium sitkoa ja kuitua, mantelijauho hyviä rasvoja ja makua. Lisäksi riisiproteiini ja kananmuna tekevät siitä proteiinipommin, minkä vuoksi se sopii erinomaisesti vaikka aamupalaksi.

 

Gluteeniton proteiinipannukakku

 
2 banaania
5 kananmunaa
0,5l kookosmaitoa
0,5l vettä
1dl mantelijauhoa
1dl vaaleaa riisijauhoa
1dl maustamatonta riisiproteiinijauhetta
1tl ksantaania
1tl leivinjauhetta
0,5dl psylliumia
Ripaus suolaa
Ripaus vaniljajauhetta

 

Yhdistä kaikki ainekset tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa ja surauta tasaiseksi taikinaksi. Kaada uunipellille leivinpaperin päälle ja anna taikinan turvota ainakin vartti. 

 

 

 

Paista uunissa 200 asteessa noin 20-30 minuuttia, kunnes pannarin pinta hieman ruskistuu. Anna vetäytyä hetki uunista poistamisen jälkeen ennen syömistä.

 
Kruunaa kokonaisuus kookoskermavaahdolla ja chia-hillolla.

KOOKOSKERMAVAAHTO

 
2dl kookoskermaa (kylmänä)
2rkl hunajaa tai muuta makeutusta
Ripaus vaniljajauhetta
 
Vatkaa sähkövatkaimella, kunnes koostumuksesta tulee kermavaahtomainen.

 

CHIA-HILLO

 
3dl marjoja
3-4rkl chiasiemeniä (riippuen kuinka paksua hilloa haluat)
1rkl hunajaa tai muuta makeutusta

Soseuta mansikat tehosekoittimella tai, jos haluat isompia sattumia, haarukalla. Lisää hunaja ja chiasiemenet ja sekoita. Anna siementen turvota ainakin 15 minuuttia. Hillo on valmista syötäväksi sellaisenaan, mutta halutessasi voit vielä hurauttaa sen tehosekoittimen kautta, jolloin koostumuksesta tulee sosemaisen sileää.

Mikä ihana iltapala! Tykkään! Sehän on parasta kun voi huoletta herkutella ja samalla saada mahan täyteen ravitsevaa ruokaa. Gluteeniton ja maidoton proteiinipannukakku ajaa tuon asian loistavasti. Pannukakku on lisäksi mitä nopeinta ja helpointa ruokaa valmistaa. Vaikka tähän versioon tulee vähän enemmän erilaisia aineksia kuin tavalliseen pannariin, muista huomioida, että vähän enemmän sekoittelemalla saat myös monipuolisemman pannukakun.

Lue myös uusin juttu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *