Hae
Saran kotikolo

Paremmat gluteenittomat kalapuikot

En ole vuosikausiin syönyt kalapuikkoja, vaikka ne olivat yksi lapsuuden suosikkiruuista. Ja helppojahan ne olivat, paketti vain uuniin ja pian edessä oli herkulliselta tuoksuva annos rapeita, rouskuvia kalapuikkoja. Nyt, vuosien tauon jälkeen, sain innon kokeilla niiden tekemistä itse. Gluteenittomat kalapuikot ovatkin helppoja valmistaa ja maistuvat super hyviltä!

Kalapuikkojen tekeminen vaatii vähän näpertämistä, mutta ei ole lopulta vaikeaa tai aikaa vievää. Koska valmiit gluteenittomat jauhoseokset ja etenkin gluteenittomat korppujauhot sisältävät usein kaikkea turhaa sokerista lähtien, käytin omissa puikoissani peruna- ja mantelijauhoa. Mantelijauho olikin mitä loistavin valinta, sillä se antaa muuten mauttomalle kalalle mukavaa lisämakua. Lopputulos oli niin hyvä, että näitä uudenlaisia kalapuikkoja tulen varmasti tekemään jatkossakin!

Kalapuikot ovat edullinen tapa lisätä kalansyöntiä, sillä esimerkiksi pakasteseiti toimii raaka-aineena hyvin, ja jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin eihän sitä muuten tulisi syötyä, kun vaihtoehtona on esimerkiksi loimulohi. Kuorrutettuna ja hyvin maustettuna myös se puiseva ja muuten mauton pakastekala saa uusia ulottuvuuksi ja muuttuu kerrassaan herkulliseksi kala-ateriaksi. Lisäksi saat korppujauhojen sijaan käytettävästä mantelijauhosta rutkasti vitmamiineja ja hivenaineita, kuten kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, E-vitamiinia, rautaa, antioksidantteja ja myös hyviä rasvoja sekä kuituja. Mantelijauho on myös vähähiilihydraattista, joten se on oiva valinta myös hiilihydraatteja vältteleville.

 

GLUTEENITTOMAT KALAPUIKOT

 

400g pakastettua valkoista kalaa (käytin seitiä)

1dl mantelijauhoja

1dl perunajauhoja

1tl sipulijauhetta

1tl valkosipulijauhetta

0,5tl paprikajauhetta

2 kananmunaa

Mustapippuria

Suolaa

 

Sekoita kulhossa mantelijauho ja mausteet. Laita toiseen kulhoon perunajauhot, ja kolmanteen rikki vatkatut kananmunat. Pilko kala puikoiksi, ja pyörittele puikko kerrallaan perunajauhoissa, sen jälkeen kananmunassa ja viimeiseksi mantelijauho-mausteseoksessa.

 

    

 

Asettele puikot pellille leivinpaperin päälle, ja paista uunissa 220 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes niiden pinta on mukavan rapea.

Kalapuikot maistuvat esimerkiksi sinappisen tai tillipohjaisen kastikkeen kanssa. Suosittelen kokeilemaan myös aiempaa reseptiäni maidotonta tsatsikia. 

Meillä nautittiin gluteenittomia kalapuikkoja puikkoja tällä kertaa maukkaan hummuksen kera!

 

Lue myös uusin juttu!

Saran kotikolo etusivu

 

2 kommenttia

  1. Anni kirjoitti:

    Jes, tätä kokeilen heti. Muut kalapuikko reseptit eivät kelvanneet juurikin gluteenittoman korppujauhon sokerin takia.

    Kokeilempa siis mantelijauholla. Kiitos.

    Reseptissä ei mainittu pitääkö sein olla jäistä vai sulaa. Vai menikö mulla ohi ?

    • sarankotikolo kirjoitti:

      Hei, ei taidettu mainita! Voi varmaan onnistua sulallakin, itse olen tehnyt jäisellä. Voi se olla helpompi, kun kala pysyy jämäkämpänä ja on sikäli helpompi käsitellä. Ja kun tarkemmin ajattelen niin onhan sulanut kala myös kosteaa, ja voi tehdä kuorrutteesta vetistä ennen paistamista. Luulen että jäisellä tai ainakin kohmeisella onnistuu paremmin! Nämä on kyllä hyviä, kaveritkin tykänneet vaikka syövät myös tavallisia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *