Hae
Saran kotikolo

Erityisen maukas gluteeniton ja maidoton pizza

Pizza ja viikonloppu kuuluvat jostain syystä saumattomasti yhteen. Roskaruokien klassikko, joka maistuu yleensä ihan kaikille. Pizzaan voi valita loputtomasti täytteitä, jolloin siitä saadaan kaikkien makunystyröille sopiva ateria. Itse tehtynä pizzasta saa myös terveellistä arkiruokaa, jota kelpaa syödä aina kun mieli tekee. Tämä gluteeniton ja maidoton pizza saa ihanaa lisämakua pohjataikinaan jemmatusta kukkakaalista!

Gluteenia ja maitoa välttelevän voi olla vaikea saada kunnon pizzaa, vaikka monet ravintolat ja ihan Kotipizzakin sitä nykyään tarjoavat. Ainesosat eivät välttämättä kuitenkaan ole kovin laadukkaita, ja syömisen jälkeen olotila on yhtä epämukava kuin tavallisen vehnäpohjaisen pizzan jälkeen. Nykyään teenkin pizzani melkeinpä aina itse, koska tällä reseptillä saan täydellisen maukkaan ja rapean pohjan, joka on samalla myös pullollaan vihannesta – nimittäin kukkakaalia. Kyseessä ei ole viime aikoina esillä ollut juustokuorrutteinen pohja, vaan täysin gluteeniton ja maidoton riisijauhoista tehty taikina. Jos et tykkää kukkakaalin mausta, älä huoli, koska lopputuloksessa se ei maistu lainkaan! Sen sijaan kukkakaali antaa pohjalle ihanan mehevän juustoisen maun ihan ilman juustoa, ja siksipä tässä on mahtava tapa lisätä kukkakaalia ruokavalioonsa myös niille, jotka eivät sitä muuten tulisi syöneeksi. Kun erilaisia kasviksia lisää tällä tavalla ruokavalioonsa, niiden määrä kasvaa päivittäin lähes huomaamatta.

Täytteitä gluteenittomaan pizzaan voi valita täysin mielensä mukaan, joten tärkeintä tässä ohjeessa onkin juuri maistuva gluteeniton pizzapohja. Vaikka maidoton pizza on vielä joskus saattanut kuulostaa lähinnä vitsiltä, nykyään erilaisilla maidottomilla juustonkorvikkeilla maidottoman pizzan valmistus on tavattoman helppoa. Vegejuustoja saa valmiina raasteena, joten juuri helpommaksi maidottoman pizzan valmistus ei enää voi mennä.

 

 

Gluteeniton ja maidoton pizza

 

GLUTEENITON PIZZAPOHJA

(3-4 pizzapohjaa koosta riippuen)

3,5dl kukkakaalia kypsänä (pakastettu käy hyvin)
3dl vettä
3rkl oliiviöljyä
4,5dl riisijauhoa
1tl psylliumia
0,5tl suolaa

 

Kypsennä tuore kukkakaali tai sulata pakastettu. Soseuta vesi, kukkakaali, öljy, mausteet ja psyllium tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Kaada seos erilliseen kulhoon, ja sekoita lastalla mukaan riisijauho yksi desilitra kerrallaan. Anna taikinan turvota hetki samalla kun lämmität uunin 200 asteeseen.

 

Jaa taikina tarvittavan moneen osaan. Jos et halua tehdä yksittäisiä pizzapohjia, levitä taikina koko pellin levyiseksi (tästä määrästä tulee kaksi reilua pellillistä). Muussa tapauksessa öljyä kädet ja painele taikinasta sopivan kokoinen pizzapohja leivinpaperin päälle.

Taikina on tässä vaiheessa hyvin kosteaa ja löysähköä, mutta öljyisillä käsillä sen saa levitettyä ilman tarttumista. Jos levittäminen tuntuu ihan mahdottomalta, lisää taikinan päälle hieman jauhoja.

Esipaista pohjaa 200 asteessa noin viisitoista minuuttia – vain sen verran, että pohja on tarpeeksi kuivanut täytteiden levittämistä varten. Tässä välissä on hyvä pilkkoa valmiiksi haluamasi täytteet. Ne kukin valitkoon itse, suosikkipizza jos mikä on makuasia.

  

Minun pizzaani tuli tällä kertaa tomaattipureesta ja valkosipulimurskasta tehty kastike, sekä paprikaa, punasipulia, pepperonia ja katkarapua. Juustona on Violifen vegaaninen juustoraaste, joten pizza on paitsi gluteeniton myös täysin maidoton. Kun käytän oikeaa maidosta tehtyä juustoa, valitsen vuohenmaitogoudaa tai muuta vuohenmaidosta tai lampaanmaidosta tehtyä juustoa. Niitäkin löytyy tätä nykyä onneksi helposti ja montaa erilaista.

Kun pinnalle vielä ripottelee kuivattua oreganoa, niin pizza on valmis uuniin!

    

Paista 200 asteessa noin 30-40 minuuttia.

Jos et käytä koko taikinaa kerralla, sen voi oikein hyvin pakastaa valmiiksi seuraavaa pizzahetkeä varten. Silloin suosittelisin käyttämään tuoretta kukkakaalia, jotta et tule pakastaneeksi jo kerran sulanutta tuotetta uudestaan. Pohjan voi myös esipaistaa ja pakastaa sen jälkeen kokonaisena, jolloin tätä ongelmaa ei ole. Pakastekukkakaali on kuitenkin kieltämättä paljon nopeampi vaihtoehto, jos ei jaksa alkaa pilkkomaan ja keittämään tuoretta kaalia.

Toivottavasti pidätte tästä gluteenittomasta pizzapohjasta. Meidän kodissamme siitä on tullut niin suosittu, ettei muita reseptejä tule peruspizzaan enää edes yritettyä. Erilaisia pikkupizzoja ja erikoispizzoja on sen sijaan tullut tehtyä myös eri variaatioilla. Itse tehty pizza on monipuolinen ja myös terveellinen ruoka, ja tällä ohjeella siihen saa helposti upotettua entistä enemmän kasviksia. Gluteeniton ja maidoton pizza on helppo valmistaa alusta asti itse, minkä vuoksi sitä syödään meillä aika säännöllisesti.

Lue myös uusin juttu!
Saran kotikolo etusivu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *