Hae
Saran kotikolo

Jättimäinen Snickers halko (G, V)

Ah, Snickers! Patukka jota aikanaan vihasin, mutta raakaherkku jota nykyään rakastan! Jättimäinen Snickers halko valmistui meille jouluksi, ja se oli aivan ihana makea suupala suolaisten jouluruokien ohessa. Kuten raakaherkut yleensä aina, myös Snickers halko on tuhtia tavaraa ja jo pieni pala kerrallaan riittää. Mikä sen parempaa kuin napata suuhun pieni kakkupala jääkaapilla käydessä. Raaka Snickers toimii herkullisena joulusuklaana siinä, missä konvehditkin. Se myös säilyy pakastimessa eikä pakota syömään kaikkea kerralla, kuten monet muut jouluherkut. Näin siitä riittää herkuteltavaa pitkäksi aikaa!

Alkuperäinen ohje on upealta Addicted to dates – sivustolta, ja se löytyy täältä. Sivustolla on myös niin paljon muita ihania herkkuja, että sieltä saa joka kerta ideoita uusiin ihaniin leipomuksiin.

Tällä kertaa kuitenkin Snickersiä, ja muunnellulla ohjeella. Koska cashewpähkinöitä ei voinut käyttää, korvasin ne macadamioilla ja pinjansiemenillä. Voi käyttää myös pelkästään macadamioita, mutta ne ovat sen verran hintavia pähkinöitä, että lisäsin vielä siemeniä. Toki jos cashewt sopivat sinulle, käytä ihmeessä niitä.

Tein halon myös hieman alkuperäistä pienemmäksi, vaikka se edelleenkin on aika jättimäinen. Yksi leipävuoka tuli ihan täyteen, ja siitä riittää paljon syötävää, koska tätä ei todellakaan vedellä kuten leipää.


Jättimäinen Snickers halko

 

 

Pohja

 

1dl macadamiapähkinöitä

1dl kookoshiutaleita

5 kuivattua taatelia

1rkl vaahterasiirappia

1rkl kookosöljyä sulana

 

Liota pähkinöitä muutama tunti tai mielellään jopa yön yli. Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pähkinät kylmällä vedellä. Jos taatelit tuntuvat erityisen kuivilta, liota myös niitä tunnin ajan. Pehmeitä taateleita ei tarvitse liottaa.

Sekoita kaikki ainekset yhtenäiseksi massaksi tehosekoittimella. Massasta ei tarvitse tulla sileää, vaan sattumia saa olla, mutta sen tulisi olla koostumukseltaan raa’an taikinan oloista ja helposti muovailtavaa.

Painele pohjamassa leivinpaperilla vuoratun leipävuoan tai jonkin muun vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan.

 

 

Täyte

 

2dl macadamiapähkinöitä

1dl pinjansiemeniä

2rkl suolaamatonta maapähkinävoita

1/2dl agavesiirappia

1rkl sitruunamehua

1 tölkki kookosmaitoa

Ripaus Bourbon vaniljajauhetta

1rkl psylliumia

 

Liota pähkinöitä ainakin muutama tunti. Täytteen pähkinöitä kannattaa liottaa pitkään, jotta saat täytteestä täysin sileää. Pistä kookosmaitotölkki jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi.

Sekoita kaikki ainekset psylliumia lukuun ottamatta yhtenäiseksi, sileäksi massaksi. Käytä kookosmaitotölkistä vain tölkin pinnalla oleva paksu valkoinen massa. Lisää lopuksi psyllium ja sekoita vielä uudelleen.

Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja laita vuoka takaisin kylmään jähmettymään.

 

Karamellikastike

 

15 kuivattua taatelia

2rkl vaahterasiirappia

1/2dl kasvimaitoa (käytin kookosmaitoa)

 

 

Lisäksi

 

1dl suolattuja maapähkinöitä

3dl raakasuklaarouhetta

 

Liota taateleita tunnin ajan. Kaada liotusvesi pois.

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimella tai sauvasekoittimella sileäksi kastikkeeksi. Karamellikastikkeen ei kuulu olla täysin juoksevaa, vaan tahmean pehmeän toffeen oloista.

Levitä karamellikastike lastan avulla vuokaan täytteen päälle, mutta HUOM. vasta sitten kun täyte on jähmettynyt tarpeeksi.

Ripottele karamellin pinnalle suolaamattomia maapähkinöitä ja painele niitä hieman lastalla karamellin sekaan.

Laita vuoka tekeytymään pakastimeen ainakin viideksi tunniksi. Snickersin voi periaatteessa jähmettää myös jääkaapissa, mutta tällöin lisää ohjeeseen joko 1dl pähkinöitä tai siemeniä, tai niiden sijaan saman verran kookosöljyä. Muuten kakku jää liian löysäksi. Pakastimessa se jähmettyy hyvin ja pehmenee huoneenlämmössä vartissa leikattavan pehmeäksi.

Viimeistele halko suklaakuorrutteella. Ohjeen mukaan käytetään raakasuklaata, mutta voit halutessasi käyttää myös ihan tavallista tummaa suklaata, jos halon ei ole pakko olla täysin raaka.

Sulata vesihauteessa raakasuklaarouhe täysin juoksevaksi.

Kun halko on täysin jähmettynyt, poista se vuoasta ja kuorruta sulalla suklaalla. Levitä suklaata tasaisesti joka puolelle ja halutessasi myös pohjaan sitten, kun muut reunat ovat kovettuneet ja voit kääntää halon ympäri.

Laita Snickers halko vielä kerran pakastimeen ja anna suklaan kovettua. Se ei onneksi vie enää kuin hetken!

Tarjoa Snickers halko kokonaisena pötkönä tai valmiiksi leikattuina palasina. Siisteimmät palaset saat leikkaamalla kuumalla, märällä veitsellä.

Valmiiksi leikattuja palasia voi säilyttää jonkin aikaa jääkaapissa, jossa ne kyllä pehmenevät, mutta eivät ehdi vielä ihan löysäksi sulaa. Suosittelen leikkaamaan valmiita palasia pakastimeen ja ottamaan pöytään pienen määrän kerrallaan.

Oma tekemäni jättimäinen Snickers halko ei ollut yhtä iso kuin alkuperäisessä ohjeessa, mutta aika järkäle sekin oli. Leipävuokaan tehtynä Snickers valmistuu todella helposti ja on perinteisen jouluhalon mallinen, vaikka se ei muuten perinteinen jouluherkku olekaan. Mutta onhan jouluun välillä kiva keksiä uusiakin makuja, ja itse ainakin hyödynnän mielelläni nämä tilaisuudet kun pöydässä on paljon syöjiä maistelemassa. Ja oli se vaan hiivatin hyvää!

 

 

Kokeile myös

 

Snickers puuro

Snickers raakakakku

Snickers vanukas

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *