Hae
Saran kotikolo

Gluteenittomat härkäpapusämpylät

Härkäpapusämpylät ovat runsasproteiinisia ja kuitupitoisia leipomuksia, ja niissä on täyteläinen, rouheinen leivän maku. Gluteenittomilla jauhoilla ei ole aina helppoa leipoa ravitsevaa leipää, mutta härkäpapujauhoa sisältävällä pakkauksella se onnistuu käden käänteessä.

Kuka tykkää tuoreesta leivästä? Entä kenellä on ollut ongelmia gluteenittomien leipien leipomisessa? Itse ainakin myönnän ihan eturivissä, että gluteeniton leipominen on vaikeaa! Jauhot käyttäytyvät ihan eri tavalla kuin gluteenipitoiset, joihin saa helposti täydellisen sitkon ja kuohkeuden. Lähimmäs tavallista leipää pääsee jauhoseoksilla, joissa on mukana vehnätärkkelystä. Vehnätärkkelys on teollisesti käsitelty sellaiseksi, että se sisältää gluteenia vain  minimaalisen määrän, ja sopii siksi monille keliaakikoille. Itse suosin kuitenkin luontaisesti gluteenittomia tuotteita – silläkin riskillä, että niillä leivotut leivät ovat kovia kuin tiiliskivi. Olen oppinut tässä vuosien varrella leipoessa yhtä sun toista gluteenittomista jauhoista, ja nykyään uunista tulee ulos kerrassaan maukasta gluteenitonta leipää!

Vaikka gluteenittomuudesta puhutaan usein hetken trendinä ja terveysintoilijoiden tämän hetken buumina, ei gluteenittomuus tarkoita automaattisesti terveellisempää. Siinä, missä vehnäjauhojen korvaaminen esimerkiksi peruna- tai riisijauhoilla voi olla vatsalle mieluisampaa, on muun muassa ruisjauhojen ja muiden ravinteikkaiden jauhojen korvaaminen vaikeampaa. Jotta rukiin tilalle saisi jotakin muuta ravitsevaa, eikä pelkkää tyhjää energiaa, on jauhojen valinnalla merkitystä.

Käytän itse paljon gluteenittomia kaurajauhoja sekä tattaria. Paljon tulee siis leivottua aika lailla samanlaisia leipiä, jotka onnistuvat arjen keskellä ilman ohjetta ja mututuntumalla. Kuitenkin aikanaan kaupasta valikoi erilaisia leipiä, mikä toi kaivattua vaihtelua ja teki leivän syömisestä luonnollisesti monipuolisempaa ihan ajattelematta. Kun kaiken tekee itse, joutuu valintoja miettimään vähän enemmän. Ruokavalioni on nykyään varmasti muuten paljon monipuolisempi kuin ennen, mutta leipien osalta välttämättä ei…

 

Omat suosikkijauhoni

Olen tykännyt käyttää Virtasalmen viljatuotteen jauhoseoksia jo pidemmän aikaa. Luontaisesti gluteenittomat, monipuolisesti erilaisia jauhoja sisältävät ja ravinteikkaat jauhoseokset tekevät leipomisesta älyttömän helppoa ja vaivatonta! Melkeinpä tyyliin lisää vain vesi ja se on siinä. Jauhoseokset eivät sisällä lisäaineita eivätkä muutakaan turhaa, vaan vain ja ainoastaan leivonnassa tarpeelliset jauhot. Pakkauksia saa myös reiluina 3-5kg pakkauksina. Tilasin aiemmin myös Viljatuotteen pullajauhoseosta, millä sai leivottua todella onnistuneet gluteenittomat laskiaispullat.  Pullajauhoseos toimii loistavasti myös pannukakuissa ja vaaleissa leivissä.

Olen tehnyt Virtasalmen viljatuotteen kanssa aiemmin yhteistyötä, mutta tämä postaus ei ole yhteistyö vaan ihan aito lämmin suositus näille jauhoille. Käytän edelleen myös muita gluteenittomia jauhoja leivonnassa, mutta mahdollisuuksien mukaan valitsen mielelläni Virtasalmen viljatuotteen seoksia. Muilla jauhoilla en ole esimerkiksi onnistunut leipomaan yhtä hyvää pullaa kuin pullajauhoseoksella. Katso vaikka gluteenittomat vegaaniset korvapuustit.

Testasin uutuutena härkäpapujauhoseosta, josta leivoin maukkaita sämpylöitä. Härkäpapusämpylät ovat proteiinipitoisia ja sisältävät runsaasti kuitua, ja parasta on, että niissä on runsaasti makua!

GLUTEENITTOMAT HÄRKÄPAPUSÄMPYLÄT

 

4,5dl lämmintä vettä
25g tuorehiivaa
3dl Viljatuotteen gluteenitonta härkapapujauhoseosta
2dl perunajauhoa
1/4tl suolaa

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murenna sekaan hiiva. Anna ainesten tekeytyä hetki, ja sekoita sillä välin muut ainekset erillisessä kulhossa.

Kun hiivaseos alkaa kevyesti kuplia, kaada sekaan jauhoseos ja alusta käsin tai koneella, kunnes taikina on tasaista ja siinä alkaa olla sitkoa.

Tarvittaessa öljyä kädet ja pyörittele taikinasta sopivan kokoisia sämpylöitä uunipellille. Peitä pelti liinalla ja anna sämpylöiden kohota lämpimässä paikassa noin 60 minuuttia.

Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kevyesti ruskettuneita.

 

 

Nauti mahdollisimman paljon tuoreena, koska uunituore leipä on taivaallista! Säilytä loput sämpylät ilmatiiviissä pussissa tai kulhossa ja nauti viikon sisällä. Sämpylät säilyvät paremmin kylmässä jääkaapissa, mutta ne pärjäävät jonkin aikaa myös huoneenlämmössä.

Sämpylöitä voi hyvin myös pakastaa. Tuore leipä kuivahtaa nopeasti, joten pakastetun sämpylän sulattaminen mikrossa palauttaa sen lämpimän, tuoreen leivän tunteen!

Valmiilla jauhoseoksilla leipominen helpottaa arkea, kun kaupasta ei tarvitse kantaa kotiin montaa erilaista pakettia. Viljatuotteella seokset on myös mietitty valmiiksi toimivaan muotoon, joten muita jauhoja ei tarvitse välttämättä lisätä oikeanlaisen koostumuksen aikaansaamiseksi. Pakkauksissa on myös valmiiksi mukana kivoja ohjeita erilaisiin leipomuksiin.

Jauhopaketit ovat helposti se kauppakassin painavin osuus, joten urakkaa voi helpottaa tilaamalla tuotteet suoraan Virtasalmen viljatuotteen omilta sivuilta. Pakkauksia on saatavilla erikokoisina.

 

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit 

2 kommenttia

  1. Paula kirjoitti:

    Hei
    Kiitos sömpyläjutusta. Oletko käyttänyt kikhernejauhoja, joita suositaan Etelä-Italiassa? Ajattelin vain, että onkohan niiden koostumus/konsistenssi samanlainen kuin hörköpapujauheilla. Luulen, että härkäpapu on liian raskas vatsalleni.

    • sarankotikolo kirjoitti:

      Hei, olen käyttänyt paljonkin, ja oman kokemuksen mukaan ne ovat juurikin keveämpiä jauhoja leipoa kuin nämä. Tässä härkäpapujauhoseoksessa on muun muassa tattaria ja riisijauhoa, jotka tekevät taikinasta tummempaa ja kuivempaa. Kikhernejauhot on koostumukseltaan mukavan pakkaantuvaa ja tiivistä, mutta tekee valmiista leivonnaisista ilmavampia. Pelkästään niitä en käyttäisi, mutta esimerkiksi juuri perunajauhon kanssa yhdistettynä toimivat tosi kivasti. Voi siis olla sinulle juuri passeli vaihtoehto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *