Hae
Saran kotikolo

Joulu mökillä

Tänä vuonna vietimme joulua perheeni mökillä. Vaikka vanhan kesämökin tilalle rakennettu ympärivuotinen talo on ollut käytössä jo useamman vuoden, tämä oli ensimmäinen kokonainen joulu mökillä. Aiemmin olemme siirtyneet vanhempieni kaupunkiasunnosta mökille vasta joulupäivänä tai tapanina. Tällä kertaa ajoimme paikalle jo sunnuntaina, ja viivyimme seuraavaan lauantaihin saakka.

Matkaan meni kaupassa pysähtymisen kanssa viitisen tuntia. Pehmolelut kainalossa myös päiväunet nukuttiin autossa.

 

 

Perhejoulu

Meitä oli mökillä koko minun perheeni, eli vanhempani, isoveljeni ja isosiskoni miehensä ja kahden lapsensa kanssa. Yhteensä siis kymmenen henkeä ja yksi koira. Kaikeksi onneksi saimme käyttöömme myös samalla tontilla olevan setäni mökin, jotta ihan siskonpedissä ei tarvinnut juhlapyhiä viettää. Kesäisin mökille mahtuu porukkaa vaikka kuinka, mutta kun talviaikaan aitat eivät ole käytössä, makuupaikkoja alkaa olla rajallisesti.

Ensimmäinen päivä kului vielä jouluvalmisteluissa. Kuusen koristeet kiinnostivat vähän liiankin paljon.

 

Meidän porukkamme majoittui setäni mökkiin muiden jäädessä toiseen. Järjestely sopi loistavasti, sillä omassa mökissä saimme välillä omaa rauhaa ja enemmän tilaa levittäytyä tavaroinemme. Aamuisin naperon herättyä kömmimme muiden luokse aamupalalle ja leikkimään. On ollut ihana huomata miten innoissaan lapset ovat toisistaan, vaikka ikäeroakin on. Meidän palleromme suorastaan juoksee halaamaan serkkujaan ja serkut puolestaan jaksavat viihdyttää ja tutkia yhdessä leluja ja kirjoja.

 

Ulkoilua ja jouluruokaa

Joulu mökillä oli todella rauhallinen, leppoisa ja tunnelmallinen. Vaikka ulkona oli kovin pimeää jo aikaisin, illan pimetessä ja jouluvalojen loistaessa juhla tuntui kuitenkin kauniilta. Luntakin oli juuri sen verran, että voi puhua valkoisesta joulusta. Pääsimme sikäli myös ensimmäisen kerran pulkkailemaan.

Saimme saunoa rantasaunassa lyhtyjen palaessa ja nauttia täydellisestä luonnon hiljaisuudesta. Kaupungissa kaikilla on ollut aiemmin omia joulukiireitään, kuten sankarihaudoilla käyntiä ja sukulaisten tapaamisia, mutta mökillä kaikki vain olivat yhdessä. Serkukset leikkivät onnellisina keskenään ja löysihän se joulupukkikin perille sinne metsän laitaan! Ulkona leikittiin sen verran kuin toppahaalarissa kompuroivan taaperon kanssa kykyni. Kerran selvisin itse juoksemaan, vaikka tarkoitus oli käydä useampikin lenkki. Joulupäivänä minulta lähti kuitenkin ääni lähes täysin, ja vaikka olo ei varsinaisesti ollut kipeä, piti pakkasessa juokseminen jättää väliin. Kuten jouluun kuuluu, mökillä myös syötiin hyvin ja paljon!

Mökillä vallitsee aina ainutlaatuinen tunnelma. Kenties se johtuu juuri siitä muiden häiriötekijöiden puuttumisesta, kun kaikki todella ovat kokoontuneet samaan paikkaan viettämään aikaa yhdessä. Mökillä myös tulee sysipimeää eikä siellä ole kaupungin hälinää. Ainoat äänet kuuluvat luonnosta, ja talven tullen nekin  vaimenevat. Ainut ulkona näkyvä liike voi olla lintulaudan alla vipeltävä myyrä ja siemeniä napsivat linnut. Joulua tullaan viettämään eri vuosina eri paikoissa vaihdellen molempien perheiden kanssa ja välillä myös matkoilla. Mutta joulu mökillä on ehdottomasti parhaita tapoja viettää juhlapyhiä. Mökkeilyn jälkeen oli taas ihanaa palata kaupunkiin ja aktiivisemman arjen pariin. Onhan tässä sitä paitsi vielä uuden vuoden juhlimiset heti edessä!

 

 

Lue myös

Mökkeily hurmaa ympäri vuoden

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *