Hae
Saran kotikolo

Täyteläinen paahdettu tomaattikeitto

Tämä paahdettu tomaattikeitto on ensimmäinen koskaan tekemäni tomaattikeitto, mutta ei varmasti jää viimeiseksi. Keitosta tuli niin herkullista, että kattilallinen katosi parissa päivässä! Etenkin näin ilman  viiletessä tykkään syödä lämpimiä keittoja, jotka toimivat mainiosti kevyempinä lounaina, mutta silti lämmittävänä ruokana, toisin kuin vaikka salaatti, josta tykkään myös paljon. Tomaattikeitto sopii myös alkuruokakeitoksi kerrassaan täydellisesti! Tämän tomaattikeiton kanssa nautin täysillä viimaisista, sateisista syysilloista, kun voin käpertyä peiton alle kulhollinen tätä herkullista tomaattikeittoa mukanani..pian koittavista pimeistä talvi-illoista puhumattakaan!

Tomaattikeitto on älyttömän helppo keitto valmistaa, ja se on myös melko nopea aktiiviselta valmistusvaiheeltaan. Kasvisten paahtamiseen kuluu toki hetki, mutta siinäkin onneksi uuni hoitaa homman puolestasi. Ja paahtaminen todella kannattaa – paahtamalla saat kasviksiin mitä ihanimman karamellisoidun makeuden! Paahtamalla saat kasviksiin ja täten keittoon hurjasti lisää aromia. Sillä pakkohan se on myöntää, ettei noissa kotimaisissa tomaateissa ole lähellekään yhtä täyteläistä makua kuin etelän auringon alla kasvaneissa.

Tästä tomaattikeitosta tulee kuitenkin mielettömän herkullinen ihan vaikka talven keskellä espanjalaisilla tomaateilla valmistettuna. Sen takaavat herkullinen kasvisliemi, runsaat yrtit ja valkosipuli!

Jos et itse kaipaa erityisemmin juuri lämmintä ruokaa, tämä paahdettu tomaattikeitto toimii myös kylmänä. Keiton paksuuteen voi myös vaikuttaa nesteen määrällä. Ohjeella tulee hyvin nestemäistä ja löysää tomaattikeittoa, joka kelpaa vaikka juotavaksi mukista. Siinä on vaikka mainio alkuruoka ennen täyttävää pääruokaa.

Tämä tomaattikeitto ei ole liian tomaattinen, toisin sanoen se ei maistu tomaattimehulta, kuten niin monet aiemmin maistamani. Tomaatti sekoittuu täydellisesti yrttien ja valkosipulin kanssa antaen keitolle aromikkaan ja lempeän maun.

Tomaattikeitto on juuri sopivan kevyttä sopiakseen monelle eri aterialle. Lisukkeilla täydennettynä siitä saa erinomaisen pääruuankin. Kokeile esimerkiksi erilaisten tapasten, tuoreen leivän tai kasvispyöryköiden kanssa. Tämä tomaattikeitto on myös aivan ihana dippi muun muassa juuri sen leivän kanssa.

Jos haluat täyttävämpää keittoa, voit korvata kasvisliemen osin tai kokonaan esimerkiksi kasvipohjaisella ruokakermalla tai kookosmaidolla.

PAAHDETTU TOMAATTIKEITTO

 

8 kokonaista tomaattia
1 sipuli
5 valkosipulinkynttä
3rkl oliiviöljyä
1rkl yrttimaustesekoitusta
Kourallinen tuoretta basilikaa
5dl vettä tai kasvislientä*
1tl oreganoa
1rkl omenaviinietikkaa
1,5tl savupaprikajauhetta
1/2tl suolaa
Mustapippuria

*Kaupoista löytyy todella laadukkaita kasvisliemiä isoissa litran pakkauksissa! Merkki on Puljonki, ja olen ostanut sitä ihan K-Supermarketista. Käytin kyseistä lientä myös tässä keitossa.

Puolita tomaatit ja leikkaa sipuli neljään osaan. Kuori valkosipulinkynnet.

Sekoita oliiviöljy ja yrttimausteseos keskenään kulhossa, ja lisää vihannekset samaan kulhoon. Sekoita huolella, jotta öljyä ja mausteita leviää joka puolelle.

 

Kaada kasvikset uunipellille tai uunivuokaan ja paahda 200 asteessa noin 30 minuuttia.

 

Tässä vaiheessa olin takuuvarma, että keitosta tulee ihanaa! Mikä huumaava tuoksu paahdetuista vihanneksista tulvahtikaan keittiöön!

Paahtamisen jälkeen kumoa kasvikset kattilaan tai tehosekoittimen kannuun, ja soseuta sileäksi seokseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Lisää vielä tuore basilika, ja soseuta uudelleen. Basilikan ei tarvitse sekoittua keittoon kokonaan, vaan jäädä sekaan pieninä lehtivihreinä sattumina.

Kaada kasvissose kattilaan, jos käytit soseuttamisessa tehosekoitinta. Lisää mausteet ja nesteet, ja sekoita huolella.

Kiehauta keitto nopeasti ja sen jälkeen madalla lämpöä. Anna keiton hautua miedolla lämmöllä vartin ajan.

Tarjoile keitto heti kuumana, tai vaihtoehtoisesti jäähdytä ja anna sen viiletä jääkaapissa ennen syömistä. Paahdettu tomaattikeitto sopii hyvin sekä alku- että pääruuaksi.

 

Nokare maustamatonta soijajogurttia antaa keitolle ihanaa lisämakua!

 

Paahdetun tomaattikeiton oheen sopii loistavasti rapeakuorinen leipä. Keiton päälle voi myös lisätä nokareen maustamatonta kasvipohjaista tuorejuustoa tai jogurttia, ja pinnalle ripotella esimerkiksi siemeniä ja lisää tuoretta basilikaa.

Tomaattikeitosta saat helposti ison satsin kasviksia päivän annokseen, ja hyvin kypsytettyinä ne myös hellivät vatsaa erityisen lempeästi, jos raa’at kasvikset ovat ongelmallisia.

Toivottavasti ihastutte tähän maukkaaseen tomaattikeittoon yhtä paljon kuin minäkin! Eihän mikään valkosipulia sisältävä voi kovin pieleen mennäkään!

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

 

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *