Hae
Saran kotikolo

Vegaaniset ja gluteenittomat rahkapullat

Ah, rahkapulla, se rusinan ja happaman makuinen pehmeä leivos! Rahkapulla on sellainen herkku jota olen oppinut arvostamaan vasta aikuisiällä, mutta nykyään mehevä tuore rahkapulla ja kuppi kahvia at mitä mieluisin setti. Vegaaniset ja gluteenittomat rahkapullat eivät ole olleet mikäön itsestäänselvyys, mutta nyt voin sanoa että jihuu, ne todellakin onnistuivat ja ovat niiiin hyviä!

Näissä rahkapullissa se oikea maitorahka on vaihdettu vegaaniseen Alpron GoOn valmisteeseen, joka on ihan kuin sitä tavallista maitorahkaa. Se myös paistuu uunissa täydellisen pehmeäksi, hyytyneeksi pullatäytteeksi. Eipä voi vegaanisten rahkapullien tekeminen enää helpompaa olla! Kun lisäksi olen oppinut myös tekemään sen vihdoin onnistuneen, kuohkean, pehmeän gluteenittoman pullataikinan, ei näitä rahkapullia voi kuin kehua.

Jos siis olet kaivannut vegaanisia rahkapullia elämääsi, tässä olisi mitä herkullisimpia leivottavia tähän viikonloppuun! Samalla nämä vegaaniset ja gluteenittomat rahkapullat ovat myös aika terveellisiä pullia, sillä lisättyä sokeria ei ole nimeksikään ja sekin vain agavesiirappia. Ainut poikkeus toki se rahka, jota ei sokerittomana valitettavasti saa, mutta siinäkin sokerin määrä jää hyvin pieneksi per pulla. Käytin itse naturellia, jossa sokeria on vähemmän, mutta vaniljan makuinen GoOn toimisi varmasti myös hyvin.

VEGAANISET JA GLUTEENITTOMAT RAHKAPULLAT

 

 

PULLATAIKINA

 

4dl kasvimaitoa (käytin kauramaitoa)

25g tuorehiivaa

1,5dl maustamatonta soijajogurttia

3rkl agavesiirappia

1tl kardemummaa

5dl Virtasalmen viljatuotteen pullajauhoseosta

25g kasvimargariinia

 

RAHKATÄYTE

 

400g Alpron GoOn ”rahkaa”

(1/2dl rusinoita)

(2rkl agavesiirappia)

Ripaus Bourbon vaniljajauhetta

 

Valmista rahkatäyte sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Rusinoita ei ole pakko lisätä, tai voit käyttää niiden tilalla esimerkiksi marjoja tai pilkottuja hedelmiä. Myös lisämakeutus on vain vaihtoehto, sillä Alpron GoOn on jo sokeroitua.

Laita rahkatäyte sivuun odottamaan, ja valmista pullataikina.

Lämmitä soijamaito kattilassa kädenlämpöiseksi, ja lisää sekaan hiiva sekä agavesiirappi. Sulata margariinia aavistus mikrossa.

Sekoita erillisessä kulhossa jauhot, suola ja kardemumma. Lisää jogurtti sekä pehmennyt margariini, ja vaivaa käsin yhtenäiseksi massaksi. Lisää lopuksi hiivaneste, ja työstä taikinasta käsin yhtenäinen taikina.

Pyörittele taikinasta noin 8 tasakokoista palloa. Tein omista pullista aika isoja.

Asettele pallot uunipellille leivinpaperin päälle ja painele noin 2-3cm paksuisiksi levyiksi. Painele levyjen keskusta täysin litteäksi. Käytin itse apuna lasia.

Lusikoi rahkatäytettä pullien keskelle. Peitä pelti liinalla ja anna pullien kohota lämpimässä paikassa tunnin ajan.

Paista pullia 175 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pullat hieman ruskettuneita. Gluteenittomat pullat eivät ruskistu samalla tavalla kuin vehnäjauhoversiot, ja pullat kannattaa poistaa uunista kun niiden reunus tuntuu vielä kimmoisalta ja pehmeältä, mutta rahkatäyte alkaa lohkeilla.

Eikö olekin ihania pullia? Gluteenittomien leivonnaisten ihana puoli on se, ettei taikinaa tarvitse työstää yhtä paljon. Pullat muotoillaan saman tien valmiiksi ja kohotetaan vain kerran, joten nämäkin rahkapullat ovat loppujen lopuksi todella vähällä vaivalla leivottuja.

Samalla pullataikinalla saat leivottua myös paljon muita pullaherkkuja! Gluteeniton pullataikina toimii myös mehevänä piirakkapohjana ja sitä voi käyttää myös muun muassa kaalipiirakan kuorena.

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

 

4 kommenttia

  1. Eija Kastman kirjoitti:

    Helpolta vaikuttaa. Tuleekohan ruskeampia jos voitelee munalla?
    Itsellä G, M ruokavalio.
    😋😋😋

    • sarankotikolo kirjoitti:

      Moi, kiitos kommentista! Hmm munalla voitelua voi kokeilla, en tiedä miten vaikuttaa. Gluteenittomilla jauhoilla yleisesti ottaen tulee vaaleampaa. Mutta tämä on tosiaan helppo ohje, ja super hyviä rahkapullia tulee!

  2. Laura kirjoitti:

    Kiitos ohjeesta, olen näitä tehnyt onnistuneesti jo lukuisia kertoja.
    Teen pienempiä, joten saan 10 kpl yhdestä taikinasta.
    Nämä on herkullisia ja erinomaisia. Huom, omistani ei tule noin vaaleita.
    Minulla kyllä ruskistuu, riippuu uunista ilmeisesti. Pidän yhtä kauan niitä uunissa kuin tässä ohjeessakin on.

    • sarankotikolo kirjoitti:

      Hei, ihana kuulla että olet löytänyt ohjeen ja kokenut sen toimivaksi😊 Uuneissa on tosiaan eroja, huomaan hyvin jo kodin ja mökin välillä. Kiva saada vähän ruskeaa pintaan, ja hyvä ajatus muuten tehdäkin pienempiä kun omat aina vähän paisuu turhan paljon😅

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *