Hae
Saran kotikolo

Paras syysherkku – pähkinäiset karamelliomenat! (G, M, V)

Syksyn tullessa erityisesti Amerikassa nousee yksi herkku ylitse muiden: candy apples. Omena on syksyn ykköshedelmä, ja ilmojen viilentyessä ja pimentyessä, mikä maistuisikaan paremmalta kuin yltiömakea, somasti koristeltu omppu? Ja ne todella ovat kauniita – väritystä ja koristelua löytyy laidasta laitaan, ja näitä herkkuomenoita myyvät tiskit bongaa jo kaukaa. Valmista nyt herkulliset karamelliomenat myös kotona!

Omenoita voi päällystää monella eri tavalla, ja suklaa on yksi suosikeista. Tällä kertaa kokeilin suklaan sijaan kuitenkin karamellia, sillä jo pelkkä ajatus makeasta karamellikastikkeesta ja raikkaasta omenasta yhdessä sai kuolan valumaan suupielestäni. Maun täydensi pähkinä, tuo myös loistavasti syksyyn sopiva herkku.

Jos löytyy joku kummajainen, joka ei näistä hedelmistä pidä, kokeile tätä. On se kumma jos ei ala omenat upota.

Tällä ohjeella päällysti kolme keskikokoista omenaa. Mikäli teet useamman, tuplaa pähkinävoin ja siirapin määrä. Saat myös useamman, kun valitset pienempiä omenoita.

PÄHKINÄ-KARAMELLIOMENAT

(neljälle)

4 kotimaista tai luomuomenaa kuorineen

2,5dl vaahterasiirappia

2dl pähkinävoita (käytin Foodinin cashewvoita)

3/4dl mantelijuomaa tai muuta kasvijuomaa

4rkl kookossokeria

3rkl kanelia

1/2tl  inkivääriä

1,5dl mantelirouhetta

Ripaus vaniljajauhetta

Ripaus laadukasta suolaa

Pese ja kuivaa omenat huolella. Omenoita valittaessa ota mahdollisimman karkeapintaisia, toisin sanoen kotimaisia syksyn omenoita tai luomuomenoita, joilla ei ole paksua vahapintaa.  Vähän ns. karkeampi pinta on helpompi kuorruttaa, kun massa takertuu paremmin kiinni. Tarvittaessa leikkaa omenoiden pohjasta pala pois, jotta ne pysyvät tukevasti pystyssä.

Sekoita kulhossa kaneli, inkivääri, kookossokeri ja mantelirouhe. Yhdistä kattilassa vaahterasiirappi, mantelijuoma ja pähkinävoi, ja kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Anna kuplia miedolla lämmöllä ja sekoita, jotta seos ei pala pohjaan. Karamelli on valmista, kun seos on selkeästi paksuuntunut – tähän menee noin vartti. Lisää sekaan vaniljajauhe.

Kiinnitä omenoiden päähän tikku tai haarukka, jonka avulla saat nostettua ne ilmaan. Pyöräytä omenat yksi kerrallaan karamellikastikkeessa, avusta lusikalla levittämällä karamellikastiketta joka puolelle, ja sen jälkeen pyöräytä omenat vielä kaneli-kookossokeri-mantelirouheseoksessa.

Asettele omenat leivinpaperin päälle ja halutessasi irrota tikku. Sen voi myös jättää paikoilleen, jos haluat apuvälineen syömistä varten.

 

Laita karamelliomenat jähmettymään jääkaappiin tunnin, parin ajaksi. Ja sitten ei kun nauttimaan!

Näitä popsiessa tekee mieli sytyttää joka puolelle kynttilöitä ja pukea villasukat jalkaan. Karamalliomenat ovat mitä herkullisin tapa tapa hyvästellä kesä ja vastaanottaa uusi syksy hyvillä mielin.

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *