Hae
Saran kotikolo

Sokeriton mansikkalakritsi

Kotitekoinen sokeriton mansikkalakritsi on ratkaisu karkkihampaan kolotukseen. Vaikka näillä namuilla ei ole oikeastaan mitään muuta tekemistä lakritsin kanssa kuin koostumus, kutsun niitä lakritsiksi, koska se kuvailee niitä parhaiten. Mansikkalakritsi on saanut vaikutteensa Twizzlereistä, joita myös mansikkalakritsiksi kutsutaan, vaikka mielestäni ne ovat pikemmin viinikumimaisia pötköjä.

Minä olin ennen karkkihullu. Ostin kerralla helposti sen kilon niitä irtokarkkeja, ja voi että mikä ilo niitä oli sieltä pussista valikoida! Minulla on myös aina ollut erikoinen (ja omasta mielestäni varsin viihdyttävä…) tapa kuoria paitsi karkit, myös muukin syötävä. Tiedättekö, siis aina ensin reunat pois, sitten vähitellen kohti keskustaa. Karkit olivat tähän tarkoitukseen parhaita! Ja riisipiirakat. Pitääkin tehdä riisipiirakoita taas pian…

No, karkeista eroon oppiminen oli kivinen tie, enkä valehtele että se olisi ollut helppoa. Mutta nykyään elän ilman irtokarkkeja, koska olen oppinut tekemään niin paljon omia terveellisempiä versioita. Yhtenä tämän hetken suosikeistani ovat nämä mansikkalakritsit, jotka voi myös pilkkoa pienemmiksi namupaloiksi. Yhteneväisyys Twizzlereiden kanssa on ilmeinen, vaikka olenkin jättänyt koristeelliset kierteet tekemättä. Ainekset ovat yksinkertaisia ja valmistaminen helppoa. Jos et omista kuivuria, kuivattaminen onnistuu helposti myös uunissa.

 

Sokeriton mansikkalakritsi ovat täynnä kasvikuitua, terveellisiä rasvoja ja taateleiden luonnollista makeutta. Mansikkalakritsi säilyy jääkaapissa useita viikkoja, ja maistuu sekä karkkihetkinä että terveellisenä välipalana. Se on raakaherkkua parhaimmillaan!

 

 

SOKERITON MANSIKKALAKRITSI

 

 
2dl kuivattuja taateleita
2dl pakastekuivattuja mansikoita
1,5dl vettä tai kasvimaitoa
1/2dl cashewpähkinöitä
1rkl psylliumia

Liota pähkinöitä muutama tunti ja taateleita noin tunti etukäteen. Liottamisen jälkeen siivilöi vesi pois ja huuhtele pähkinät.

Sekoita kaikki ainekset psylliumia lukuun ottamatta tehosekoittimella yhtenäiseksi, mahdollisimman sileäksi massaksi. Lisää lopuksi psyllium ja sekoita vielä uudelleen.

Kaavi massa pursotinpussiin tai vaikka pakastepussiin, jonka kulman leikkaat auki. Pursota massaa kuivurin levylle tai uunipellille leivinpaperin päälle tasapaksuina viivoina.

Valitse itse minkä kokoisia lakritseja haluat. Itse teen yleensä melko ohuita ja lyhyitä pötköjä, jotta ne kuivuvat nopeammin. Voit toki myös pursottaa massan koko alustan pituisiksi lakritsipatukoiksi, ja halutessasi vaikka pilkkoa ne pienemmiksi paloiksi kuivattamisen jälkeen.

Kuivata kuivurissa tai uunissa 50 asteessa noin 24 tuntia. Mitä kuivempia ja ohuempia lakritsit ovat uuniin mennessä, sitä nopeammin luonnollisesti kuivuvat. Mikäli sinulla ei ole kiertoilmauunia, jätä uunin luukku hieman raolleen. Voit laittaa esimerkiksi keittiöpyyhkeen luukun väliin, jotta se pysyy raollaan.

Kun lakritsit ovat valmiita, säilytä niitä jääkaapissa.

Sokeriton mansikkalakritsi on lakritsimaisen sitkeää, toffeemaisen tahmeaa ja raakapatukoiden tapaan mehevä terveysherkku. Koostumukseen voit vaikuttaa itse kuivattamiseen käytetyllä ajalla. Mitä pidempään kuivatat, sitä sitkeämmän koostumuksen saat.

Eihän ainakaan näitä omia versioitani voi kauniiksi kehua, mutta ne ovat sitäkin herkullisempia. Itse tehdyssä mansikkalakritsissa maistuu makea taateli, raikas mansikka ja pähkinöistä tuleva täyteläinen kermaisuus. Mansikkalakritseista saa tehtyä myös koristeellisempia tai eri muotoisia, jos intoa ja kärsivällisyyttä askarteluun riittää. Vaikka massa on alussa märkää, siitä tulee kuivuessaan muovailuvahamaista, ja voit kesken kuivaamisen muotoilla massaa haluamaasi muotoon.

Lisää terveellisiä karkkivinkkejä saat muun muassa tästä fruit rolls – ohjeesta, joka valmistuu pelkistä hedelmistä. Maukkaita karkkihetkiä!

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi        

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *