Paras joulukakku on omena-piparikakku (G, M)
Mitkä maut joulusta nousevat sinulle mieleen? Perinneruokien ohella minun jouluuni kuuluvat ennen kaikkea piparkakut, suklaa ja jouluomenat. Tein kerrassaan hurmaavan joulukakun, jossa yhdistyvät nuo joulun suosikkimaut. Omena-piparikakku on herkullinen yhdistelmä piparia ja joulumausteita sekä mehevää, raikasta omenaa!
Kakun pohjalla ja reunoilla rouskuu suklainen pipari, ja täytteessä maistuu hedelmäinen uuniomena. Tästä kakusta ei saanut tarpeekseen, ja se on ihastuttava lisä joulun jälkiruokapöytään! Rapean keksin ja mehevän, kostean täytteen yhdistelmä on erittäin toimiva.
Piparitaikinaa kohtaan tunnen silkkaa rakkautta. Kului muutama vuosi, etten syönyt pipareita lainkaan, mutta nykyisin teen niitä ison satsin jo hyvissä ajoin ennen joulua, ja nautin tuosta yhdestä maailman parhaista mauista koko joulun ja vielä pidempäänkin!
Halusin laajentaa piparielämyksiä piparkakkuja pidemmälle, ja päätin kokeilla piparitaikinaa kakkupohjana. Piparitaikinalla ei voi mennä pieleen, minkä myös tämä kakku todisti. Taikinassa maistuvat huumaavat joulun mausteet kaakaojauheella täydennettynä. Yhdessä omenan kanssa tässä kakussa onkin mielettömän ihana makukombo.
Kaakaojauhe taikinassa ei ole pakollinen tai sen määrää voi vähentää, mikäli et halua sekoittaa piparin ja suklaan makua. Itse pidin niiden yhdistelmästä kovasti. Pipari maistuu päällimmäisenä, aavistuksen kaakaolla maustettuna. Täydellistä. Koska omenat, piparit ja suklaa – nam, joulu! Omena-piparikakku onkin mitä ihanin jälkiruoka joulupöytään.
OMENA-PIPARIKAKKU
1dl perunajauhoa
Sulata kookosöljy ja sekoita mukaan vaahterasiirappi. Vatkaa kananmuna seoksen joukkoon.
Sekoita kuivat ainekset keskenään, ja lisää pienissä erissä öljy-sokeriseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi koneella tai käsin.
Taikina on valmista käytettäväksi heti, mutta se on helpommin käsiteltävää, kun annat sen tekeytyä puolisen tuntia jääkaapissa. Pidempikin aika on sallittu, mutta taikina kovenee silloin jo niin paljon, että sen kannattaa vastaavasti antaa hetki pehmetä huoneenlämmössä ennen muotoilua. Tämä vaihtoehto on kuitenkin oikein hyvä, jos vaikka haluat nopeuttaa kakun valmistusta ja tehdä taikinan valmiiksi jo edellisenä päivänä.
Vuoraa irtopohjavuoka tai muu syvä uunivuoka leivinpaperilla. Öljyä kädet kookosöljyllä ja painele taikina irtopohjavuoan pohjalle sekä reunoille.
Täyte
Sekoita keskenään kaikki muut ainekset paitsi kokonaiset omenat. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle, ja paista kakkua uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Pilko omenat noin 1/2cm paksuisiksi suikaleiksi. Ota kakku pois uunista ja asettele omenat kakun pinnalle, kun pinta on tarpeeksi hyytynyt. Mikäli omenapalat meinaavat upota täytteeseen, paista kakkua vielä hetki lisää.
Ripottele omenoiden päälle kanelia ja kookossokeria ja paista vielä 175 asteessa noin 90 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Täysin jämähtänyttä siitä ei tule, mutta se on valmis, kun vuokaa heilauttaessa enää kakun keskusta hieman heiluu. Kakku jähmettyy lisää jäähtyessään.
Anna kakun jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja nosta sen jälkeen jääkaappiin ainakin muutamaksi tunniksi ennen irrottamista vuoasta. Parhaimmillaan kakku on kunnolla maustuneena seuraavana päivänä jääkaapista, joten se kannattaa valmistaakin reilusti etukäteen.
Säilytä kylmässä ja nauti maukkaan, rauhallisen joulun tunnelmassa!
Sitä pääsee hetkessä jouluiseen juhlatunnelmaan, kun piparintuoksu leviää keittiöön…