Hae
Saran kotikolo

Rapea gluteeniton valkosipulivoipatonki

Aikanaan yksi suosikki iltapaloistani oli herkullinen salaatti ja valkosipulivoipatonki. Se toimi aina, ja vuosien varrella noita 90 sentin pakastepatonkeja tuli ostettua moneen kertaan. Valkoinen rapea leipä ja sen sisälle sulanut valkosipulivoi, eihän sen parempaa voi olla! Tämä gluteeniton valkosipulivoipatonki palautti tuon herkun elämääni, ja se on jopa parempaa – saahan sinne laitettua sitä täytettä juuri niin paljon kuin haluaa!

Gluteenittomia patonkeja en ole koskaan aiemmin edes yrittänyt tehdä, sillä en ole nähnyt tarvetta saada leipää juuri patongin muodossa. Sitten eräänä päivänä mieleeni palasi valkosipulivoipatongin herkullisuus, ja päätin kokeilla sen valmistamista gluteenittomana. Ja nyt minulla on jälleen rapeaa, valkosipulista herkkupatonkia saatavilla!

Gluteenittomat valkosipulivoipatongit voi pakastaa raakoina, ja kypsentää uunituoreeksi juuri sopivaa syömishetkeä varten, joten ne ovat ihan yhtä simppeli pikaratkaisu kuin kaupan pakastealtaan patongit. Itse en ole pikaversiota kokeillut kuin vasta kerran, sillä yleensä patongin himo on vaatinut tulla tyydytetyksi jo samaisena iltana.

Valkosipulivoin lisäksi näissä gluteenittomissa patongeissa on myös yrttimaustetta, mutta sen voi halutessaan jättää pois ja mennä pelkällä valkosipulilla.

GLUTEENITON VALKOSIPULIVOIPATONKI

2dl täysjyväriisijauhoa
1,5dl perunajauhoa
1rkl kookossokeria
2tl kuivahiivaa
1tl psylliumia
1tl ksantaania
1/2tl suolaa
2,5dl lämmintä vettä
3rkl oliiviöljyä

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää lopuksi kädenlämpöinen vesi ja oliiviöljy, ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan turvota hetki kulhossa.

Valkosipulivoi

50g Keijua (merisuolaversio!)
5 valkosipulinkynttä
1rkl yrttimaustesekoitusta

Rasvan olisi hyvä olla huoneenlämpöistä ja pehmeää, mutta edelleen kiinteää. Tarvittaessa sulata sitä hetki mikrossa.

Sekoita pehmennyt rasva, yrttimauste ja pieneksi silputut tai puristetut valkosipulinkynnet keskenään. Laita valkosipulivoi hetkeksi jääkaappiin.

Muotoile taikinasta uunipellille leivinpaperin päälle pitkä patongin muotoinen pötkö. Taikina on liian pehmeää pyöriteltäväksi käsissä, mutta sen saa patongin muotoon ihan vain käsien avulla muotoilemalla. Voit käyttää apuna leipomisessa perunajauhoja, mikäli tarvitsee. Taikinan pitäisi olla helposti käsiteltävää, vaikka se onkin pehmeää, sillä öljy estää sitä tarttumasta käsiin kiinni.

Leikkaa patonkiin sen koko pituudelta poikittaisia viiltoja, jotka yltävät patongin puoliväliin saakka. Laita jokaisen viillon sisään lusikallinen valkosipulivoita.

Valkosipulivoin levittämisen jälkeen voit vielä rullata patonkia uudelleen pyöreämmän muotoiseksi. Itse käytin apuna leivinpaperia, jonka käärin molemmilta puolilta patongin ympärille. Jotta gluteeniton taikina kohoaa, sen on jäätävä riittävän pehmeäksi. Se myös tarkoittaa, että gluteeniton patonki hieman leviää paistuessaan. Jos sinulla on patonkivuoka, se toimii paistamisessa mainiona apuvälineenä. Muuten sanoisin että älä huoli, patonki se on se litteämpikin pötkö.

Anna patongin kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 45-60 minuuttia.

Paista patonkia uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes patongin pinta on ruskea ja rapea.

Valkosipulivoipatonki ei ikinä maistu yhtä hyvältä kuin uunituoreena, joten nauti heti! Meillä tämä gluteeniton patonki on kadonnut parempiin suihin hetkessä. Heti ensimmäinen haukkaus uunituoreesta, valkosipulisesta ja mehevästä patongista vie kielen mennessään!

Gluteeniton patonki osoittautui jo heti ensimmäisellä leipomiskerralla niin helpoksi ja nopeaksi leiväksi, että resepti on ollut ahkerassa käytössä sen jälkeen. Erityisesti raikkaan ja ruokaisan salaatin ohessa tällainen rapea, voinen, valkoinen patonki maistuu erityisen herkulliselta.

Kokeile ihmeessä myös itse helppoa gluteenitonta valkosipulivoipatonkia. Gluteeniton patonki sopii ihanasti osaksi ateriaa, mukaan eväsretkille ja helpoksi lisukkeeksi aterialle kuin aterialle.

Gluteenittomassa patongissa on rapea kuori, etenkin pohjasta, ja täydellisen mehevä ja pehmeä sisus. Kaltaisilleni yrttien rakastajille yrttimauste valkosipulivoin seassa on ehdoton, mutta yrtit voi halutessaan jättää pois tai korvata esimerkiksi pippurilla tai muilla mausteilla. Myös tuoreyrtit ovat ihana lisä!

Ei kun hihat rullalle ja leipomaan, niin pian keittiössäsi leijuu uskomattoman ihana valkosipulin tuoksu ja edessäsi höyryää lämmin herkkuleipä.

 

Kokeile esimerkiksi näiden salaatTien kanssa!

 

Parsasalaatti

Falafelsalaatti

Tonnikalasalaatti

Perunasalaatti

Yritti-valkosipuli-papusalaatti

Kanapastasalaatti

Salaattikääröt

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit  

2 kommenttia

  1. Anonyymi kirjoitti:

    Hyvältä kuulostaa ja näyttää. Menee kokeiluun. Lapseni maitoallerginen ja mietin, että toimiiko maidoton margariini yhtä hyvin kuin voi?

  2. Sara kirjoitti:

    Hei, ehdottomasti voi käyttää maidotonta rasvaa. Onhan voissa oma makunsa, mutta olette varmasti tottuneet käyttämään margariinia muutenkin. Ja kyllähän tässä maistuu erityisesti se valkosipuli. Hyvää tulee varmasti myös maidottomana!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *