Gluteenittomat biscotit ovat THE kahviherkku. En ollut tullut edes ajatelleeksi näiden toscanalaisten perinneherkkujen valmistamista, kunnes tulin ajatelleeksi kaneli-sokerikorppuja, joita joskus lapsena tuli syötyä. Yhtäkkiä iskikin hirmuinen himo saada noita rouskuvia makeita korppuja!
Biscotit tunnetaan myös cantuccinin nimellä, ja niiden nimi ”biscotti” tarkoittaa kahdesti paistettua. Biscotit ovat nimittäin nimenomaan kahdesti uunissa paistettava leipomus, ja juuri tuo kahdesti paistaminen antaa korpuille sen ihanan rapean, rouskuvan koostumuksen. Perinteisesti biscotit tehdään mantelista, mutta koska mieheni ei voi mantelia syödä, halusin kokeilla jotakin erilaista. Vaahterasiirappi ja saksanpähkinä ovat aina mitä ihanin makupari, ja siksi valitsin ne myös näiden biscottien mauksi.
Gluteenittomiksi leivonnaisiksi biscotit ovat mitä parhaimpia. Gluteenittoman leivonnan haaste on usein se jauhojen kuivuus. Pullista on vaikeaa saada kuohkeita ja leivistä pehmeitä – ainakin jos haluaa pysytellä luontaisesti gluteenittomissa jauhoissa. Biscotit sen sijaan ovat kuivia ja kovia, ja gluteenittomat jauhot sopivat niiden valmistukseen kuin nakutettu. Biscoteista saa varmaan muokattua helposti myös viljattomia. Jos mantelit sopivat ruokavalioon, riisijauhon sijaan voi käyttää pelkkää mantelijauhoa.
Gluteenittomat Biscotit
100g rouhittuja saksanpähkinöitä
2dl kookossokeria
4dl riisijauhoa
1,5dl perunajauhoa
1/2tl suolaa
1,5rkl psylliumia
1,5tl leivinjauhetta
1/2tl kanelia
2,5dl kauramaitoa tai muuta kasvimaitoa
1dl vaahterasiirappia
75g kasvimargariinia
Murskaa saksanpähkinät pieneksi silpuksi. Niiden ei pidä olla jauhoa, mutta suurimmaksi osaksi aika pientä rouhetta.
Sekoita pähkinämurska yhteen kookossokerin, jauhojen, suolan, leivinjauheen, psylliumin ja kanelin kanssa. Lisää vielä nesteet ja sekoita yhtenäiseksi, tasaiseksi taikinaksi. Lisää margariini taikinaan huoneenlämpöisenä ja pehmenneenä. Taikinan tulisi olla löysähköä muovailuvahaa muistuttavaa massaa. Muovailtavaa, mutta ei yhtä jähmeää.
Muotoile taikinasta leivinpaperin päälle uunipellille tasapaksu leivän muotoinen pötkö. Käsien öljyäminen esimerkiksi kookosöljyllä estää taikinaa tarttumasta. Paista taikinaa uunissa 200 asteessa 20 minuuttia. Ja tässä välissä kaali kulho loppuun taikinasta, sillä se maistuu super hyvältä!
Paistamisen jälkeen anna pötkön vetäytyä kymmenen minuuttia. Leikkaa pötköstä ohuella terävällä veitsellä tai pizzaleikkurilla ohuita viipaleita, ja asettele ne leivinpaperille pintapuoli ylöspäin. Keksi murenee helposti leikatessa, mutta terävä ja ohut terä leikkaa sen paloiksi. Kun keksejä paistaa lisää, ne kovettuvat ja pysyvät paremmin kasassa.
Leikkasin omat keksit vielä lopulta useampaan pienempään palaan, koska tein niistä alunperin turhan paksuja. Olisi pitänyt leikata ne ohuemmiksi, jotta yksittäinen keksi ei olisi ollut niin iso. Mutta saihan ne tosiaan puolitettua ja pienennettyä silläkin tavalla.
Paista keksejä 150 asteisessa uunissa vielä 40 minuuttia. Sammuta uuni ja jätä keksit vielä kuivumaan uunin jälkilämpöön. Anna keksien jäähtyä täysin, jolloin ne kovettuvat korppumaisiksi.
Biscotit ovat sopiva leivonnainen jokaiseen juhlaan vuoden ympäri, sillä niitä on helppo maustaa aina juhlaan kuuluvin maustein. Kokeile kesällä esimerkiksi marjojen kanssa, syksyllä omenalla ja kanelilla ja jouluna piparkakkumausteella maustettuna. Biscotit ovat suloinen vieminen ja niistä saa kyhättyä aivan ihanan kotitekoisen lahjan kauniissa paketissa.
Biscotit säilyvät pitkään ihan huoneenlämmössä, koska ne ovat kauttaaltaan kuivia. Olen itse koukuttunut aamuisin kahvin kaverina nautiskeltavaan keksiin, ja biscotteja voi säilyttää keksipurkissa huolehtimatta niiden säilyvyydestä. Kahvileivos on saatavilla aina kun mieli tekee! Sikäli parasta onkin nautiskella biscotti tai pari kahvin, teen tai kaakaon kaverina, jolloin korppumaista keksiä saa dippailla juomaan. Biscoteista saa uskomattoman herkullisen jälkiruuan, kun tarjoat niitä sulan suklaadipin ja marjojen kanssa. Perinteisesti biscotteja nautitaan myös makean jälkiruokaviinin kaverina, joten jos se kuulostaa itsellesi houkuttelevalta vaihtoehdolta, sekin on varmasti kokeilemisen arvoinen.