Hae
Saran kotikolo

Hurmaavat chai-maustetut keksit

Koska rakastan kaikkea chai-maustettua, tässä tulee iso kasa mitä herkullisimpia chai-maustettuja keksejä! Chai-keksit ovat koostumukseltaan pehmeitä ja jämäköitä, ja niissä on houkutteleva sitko, mikä tekee kekseistä keksin ja leivonnaisen sekoituksia. Lisäksi chai-maustetut keksit tuovat elävästi mieleen piparkakut, ja sopivat siksi aika loistavasti juuri tähän aikaan vuodesta. Kokeile maistaa esimerkiksi glögin kaverina. Pari vinkkiä herkulliseen ja helppoon kotitekoiseen glögiin löydät täältä.

Keksit ovat helppo yhteinen leipomus koko perheen kesken, ja tuotoksista riittää herkuteltavaa pitkäksi aikaa. Ohjeella tulee noin 25 isoa keksiä, joita itse säilytin lasipurkissa kannen alla huoneenlämmössä.

 

Chai-kekseissä on mukana erittäin ravitsevia ja kuitupitoisia chiasiemeniä. Jos siemenet eivät sinulle sovi, ne voi jättää ohjeesta pois, sillä makuun niiden puuttuminen ei vaikuta. Mikäli et lisää chiasiemeniä, jätä samalla myös ohjeessa mainittu vesi kokonaan pois.

 

CHAI-MAUSTETUT KEKSIT

3dl gluteenitonta kaurajauhoa
1dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2dl täysjyväriisijauhoa
2tl psylliumia
1tl leivinjauhetta
5dl kasvimaitoa (käytin mantelimaitoa)
3dl vettä
1,5dl chiasiemeniä
3dl kookossokeria
1dl kookosöljyä tai muuta maidotonta rasvaa
1,5rkl kanelia
1rkl kardemummaa
2tl neilikkaa
1/2tl inkivääriä
1/4tl mustapippuria
Sekoita keskenään chiasiemenet ja vesi, ja anna seoksen turvota vartin ajan, kunnes se on kunnolla puuroutunut.

 

Sekoita kaikki kuivat ainekset erillisessä kulhossa. Sulata kookosöljy juoksevaksi. Turvottamisen jälkeen sekoita chia-seos yhteen kuivien aineiden kanssa. Lisää vielä lopuksi sula kookosöljy sekä kasvimaito, ja sekoita massa tasaiseksi taikinaksi. Voit maistaa onko mausteiden määrä sinulle sopiva, vai haluatko kenties lisätä jotain. Itse en yleensä nuukaile mausteissa, joten niitä on tässäkin ohjeessa ihan reilulla kädellä.

Lusikoi taikinasta uunipellille leivinpaperin päälle noin ruokalusikallisen kokoisia nökäreitä. Taputtele keksit pinnaltaan tasaisiksi. Voit itse päättää haluatko ohuempia vai paksumpia keksejä. Itse tein melko litteitä, jolloin niistä tuli myös halkaisijaltaan suurempia.

 

Kypsennä keksejä 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes keksien pinta on hieman kuivunut. Älä paista keksejä liian pitkään, jotta ne eivät kuiva liikaa ja niiden mehevyys kärsi. Keksit jähmettyvät lisää jäähtyessään, vaikka tuntuisivat aluksi liian pehmeiltä. Ne säilyvät kuitenkin sitkeinä ja joustavina, etenkin, kun säilytät niitä ilmatiiviissä astiassa.

Jos haluat, kekseihin voi lisätä vielä erilaisia sattumia, kuten rusinoita, pähkinöitä, karpaloita tai suklaapaloja. Itse olisin kovasti halunnut lisätä rusinoita, koska olen tällä hetkellä addiktoitunut niihin ja haluaisin tunkea niitä vähän joka ruokaan, mutta jätin ne kuitenkin lisäämättä. Rusinakeksejä tulee tehtyä sen verran usein, että halusin nyt kerrankin mennä ilman. Sen sijaan karpalot ja mantelit olisivat sopineet ihanasti osaksi näitä jouluisia keksejä!

 
 

Chai-maustetut keksit ovat hauska lisä piparikauden keskelle, sillä niissä maistuvat kaikki joululle ominaiset mausteet, mutta samalla ne ovat vähän uutta ja erilaista ainaisten piparien tilalle. Chai-keksit sopivat hienosti osaksi joulun odotusta tai miksei jopa osaksi ihan joulupyhiäkin. Ne ovat kuin pehmeitä piparkakkuja, ja ansaitsevat ehdottomasti paikkansa osana joulun odotusta!

Sara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *