Hae
Saran kotikolo

Koukuttava tofu-pähkinävoitahna

Tofusta ja pähkinävoista tehdyn levitteen valmistus on ollut to do – listallani vuoden 2017 joulukuusta lähtien, kun herkuttelin Tallinnassa Nop – kahvilan herkkuaamiaisella. Banaanileivästä, tofu-pähkinävoitahnasta ja pähkinöistä koostunut leipäannos oli niin herkullinen, että halusin ehdottomasti valmistaa vastaavan myös kotona. Erityisesti tofu-pähkinävoitahna on pyörinyt mielessä monta kertaa kyseisen aamiaisen jälkeen. Miksi siinä välillä kestääkin, ennen kuin saa asioita aikaiseksi? Kaikeksi onneksi tilanne on nyt korjaantunut, ja tätä ihanaa, täyteläistä tahnaa löytyy jääkaapista iso purkillinen!

Suosittelen muuten tutustumaan Nop – kahvilaan Tallinnan reissuillanne. Laadukkaasta lähi- ja luomuruuasta valmistettuja aterioita saa moniin eri ruokavalioihin sopivina, ja ainakin aamiaisen menu oli alusta loppuun niin hyvän kuuloinen, että annoksen valitseminen oli vaikeaa. Ensi kerralla pitäneekin kokeilla Nopin lounas- tai illallistarjontaa.

Herkullinen ja ravitseva levite moneen käyttöön

 

Tofu-pähkinävoitahna on todella proteiinipitoinen ja maukas levite, joka sopii monen ruuan oheen. Kokeile esimerkiksi juuri herkullisen banaanileivän päällä, esimerkiksi omilla resepteilläni viljattoman banaanileivän tai pähkinäisen banaanileivän kanssa. Tahna sopii loistavasti riisikakkujen, lettujen, pannareiden ja hedelmien kaveriksi – on muuten mielettömän ihanaa esimerkiksi omenalohkojen kanssa! Lusikallinen puuron sekaan lisää puuroannokseen mukavasti proteiinia ja pitää mahan kylläisenä pidempään. Tahna sopii myös erilaisiin kakkuihin täytteeksi tai kuorrutteeksi, ja, vaikka en ole itse vielä kokeillut, olen varma, että siitä saa myös hurjan hyvää jäätelöä! Tofu-pähkinävoitahna on koostumukseltaan silkkisen sileää, pehmoista ja suuhun sulavaa – mihin se ei muka sopisi!

Tofu-pähkinävoitahnalle on siis selkeästi käyttöä, ja se säilyy onneksi hyvin jääkaapissa ainakin viikon ajan (sen pidempään sitä ei ole minulla vielä riittänytkään, heh). Kokeile tätä ihanaa kasvipohjaista levitettä osana erilaisia ruokia ja vannon, että ihastut siihen hetkessä!

Tahnan makua on helppo vaihdella valitsemalla erilaista pähkinävoita. Nopissa oli käytetty maapähkinävoita, joten valitsin itse tällä kertaa ohjeeseen saman. Kokeile kuitenkin myös vaikka cashewvoin, mantelivoin tai parapähkinävoin kanssa. Erilaisia pähkinävoita löytyy hyvin ainakin Ruohonjuuresta ja eri nettikaupoista. Eri pähkinöitä käyttämällä saat myös juuri kyseisille pähkinöille ominaiset ravinteet käyttöösi.

Ohjeessa on mainittu silken tofu, ja jos saat sellaista käsiisi, aina parempi. Silken tofu on todella pehmeää ja siitä saat ihanan silkkistä levitettä, mutta kyllä tavallinen maustamaton tofukin toimii (kokeiltu on). Silloin kannattaa käyttää ainesten sekoittamiseen hieman enemmän aikaa ja kenties pilkkoa tofu pieniksi palasiksi ennen tehosekoittimeen laittamista. Tavallinen tofu on huomattavasti kiinteämpää ja rakeisempaa koostumukseltaan, mutta hyvän makuinen tahna siitäkin syntyy.

Yhtä lailla voit valita pähkinävoiksi sileän tai rouheisen version. Itselläni on yleensä crunchy versio, koska rakastan kaikenlaisia sattumia ja rousketta ruuan seassa. Oma Vitamixini tosin siloittaa myös ne rouheet, mutta vaikkapa sauvasekoittimella pähkinärouhetta jää kivasti tahnan sekaan. Rouhetta voi toki lisätä sekaan myös jälkikäteen, jos siltä tuntuu.

 

TOFU-PÄHKINÄVOITAHNA

200g maustamatonta (silken) tofua
1dl makeuttamatonta maapähkinävoita
1/2-1tl psylliumia
(1rkl kookossokeria)
Ripaus Bourbon vaniljaa

Poista tofu pakkauksesta ja valuta ylimääräinen neste pois. Tarpeen vaatiessa pilko tofu etukäteen pienemmiksi paloiksi.

Yhdistä kaikki ainekset tehosekoittimessa ja työstä yhtenäiseksi, sileäksi massaksi. Voit myös käyttää sauvasekoitinta ainesten sekoittamiseen.

Valitse psylliumin määrä sen mukaan, millaista tahnaa haluat koostumukseltaan. Laitoin itse 1tl, jolloin tahna on juoksevaa, mutta ei vetistä. Koostumus on hyvin lähellä pehmeää pähkinävoita. Mikäli haluat reilusti jämäkämpää, psylliumin määrää voi toki myös lisätä.

Säilytä valmis tahna jääkaapissa suljetussa rasiassa.

Lisävinkkinä erityisen herkulliseen annokseen jaan oman reseptini tahnasta yhdessä lämpimän banaanileivän kanssa! Näitä herkkuannoksia onkin tullut viime aamuina nautiskeltua. Enkä ole ainakaan vielä kyllästymässä, niin hyvältä se on maistunut.

 

LÄMMIN BANAANILEIPÄ TOFU-PÄHKINÄVOITAHNALLA

2 siivua valmista banaanileipää
2tl kookosöljyä
1tl kanelia
1/2 banaani
2rkl tofu-pähkinävoitahnaa
1tl vaahterasiirappia tai kookossokeria
1/2dl marjoja

Sulata kookosöljy pannulla ja lisää leipäviipaleet. Ripottele leipien pinnalle kanelia. Madalla lämpöä ja paista leipiä molemmin puolin sen aikaa, että niiden pinta aavistuksen ruskistuu ja rapeutuu. Varo kuitenkin polttamasta, kuten itselleni meinasi käydä…

Paistamisen jälkeen asettele leivän puolikkaat lautaselle ja levitä niiden pinnalle tofu-pähkinävoitahnaa. Viipaloi tahnan päälle banaania. Halutessasi ripottele pinnalle vielä lisää kanelia.

Valuta leivän puolikkaiden pinnalle vaahterasiirappia ja kruunaa annos haluamillasi marjoilla. Jos käytät pakastemarjoja, muista sulattaa ne ensin ja valuta ylimääräinen neste pois, jotta leipä ei pääse vettymään.

Tässä kuvassa kaikki näyttää niin järkyttävän hyvältä, että annosta alkaa tehdä heti taas mieli!

 

Kannattaa muuten kokeilla tyrnin tai lakkojen kanssa, molemmat sopivat annokseen kuin nenä päähän! Mikään ei estä lisäämästä myöskään jäätelöä tai kookoskermaa, kun haluat oikein super herkutteluannoksen.

Itselläni ihana maustekahvi vaahdotetulla kasvimaidolla kruunaa nautinnon.

Jos keksitte tofu-pähkinävoitahnalle jotakin uutta luovaa käyttöä, vinkatkaa ihmeessä. Olen sen verran addiktoitunut, että sitä tulee olemaan jääkaapissani aika lailla säännöllisesti.

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.