Hae
Saran kotikolo

Gluteenittomat vegaaniset joulutortut

Onko joulua ilman joulutorttuja? Voitaikinaleivonnaisia tulee syötyä harvoin, mutta joulutortuista olen aina tykännyt. Piparien ja suklaiden kanssa joulutortut ovat niitä ihania makeita herkkuja, joita voi joulupyhien aikaan nautiskella jo aamupalalla! Gluteenittomat vegaaniset joulutortut eivät ole olleet helppo haaste, mutta harjoittelun jälkeen voin jo sanoa olevani oikein tyytyväinen näihin aikaansannoksiin!

Torttutaikinan tekeminen ei ole ihan yksinkertaista, ja olen kokeillut monenlaisia variaatioita ennen päätymistä tähän kyseiseen. Tällä ohjeella saat taikinaan lehtevyyttä, sitkoa ja makua, juuri kuten torttutaikinassa kuuluukin olla. Lehtevyys ei tietenkään yhtä runsasta kuin tavallisessa taikinassa, mutta gluteeniton leivonta eroaakin huomattavasti perinteisestä. Tähtitortuissa lehtevyyttä ylipäätään kaipaa enemmän, koska taikinalle jää enemmän sijaa, mutta hurjan hyvältä ne tähden sakaratkin maistuivat ja suutuntuma oli ihana!

Itse tykkään tortuista juurikin luumuhillon kanssa, mutta jos itse suosit omenaa tai muita makuja, vaihda ihmeessä luumut omaan suosikkiisi.

Tällä ohjeella tulee yksi täyteen ahdettu pellillinen. Tein kahdeksan kappaletta molempia laatuja – tähden ja (tavallaan) puolikuun muotoisia. Tähdet ovat kauniimpia, mutta puolikuut vielä parempia, koska hilloa on joka puolella!

Kaulitsin taikinan hyvin ohueksi, jotta sain siihen kaipaamaani rapeutta. Jos haluat itse enemmän pehmeyttä, jätä taikinalevy paksummaksi.

 

GLUTEENITTOMAT vegaaniset JOULUTORTUT

 

 
Taikina
 
200g maidotonta rasvaa (esim. kookosöljy, kookosvoi, kasvimargariini…)
1,5dl kookoskermaa tai muuta kasvikermaa
3dl perunajauhoa 
2,5dl kaurajauhoa
2rkl kookossokeria
1rkl omenaviinietikkaa
1rkl psylliumia
2,5tl leivinjauhetta
1/4tl vaniljajauhetta

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää sekaan huoneenlämpöinen rasva, ja nypi ainekset sekaisin.

 

Lisää lopuksi kookoskerma ja omenaviinietikka, ja sekoita tasaiseksi, yhtenäiseksi taikinaksi.

 

Laita taikina tekeytymään jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

 

Täyte
3dl kuivattuja luumuja
1/2dl vaahterasiirappia
2tl perunajauhoa

Varmista, ettei luumuissa ole kiviä. Liota luumuja ainakin pari tuntia, kunnes ne ovat kunnolla pehmenneet. Kaada vesi pois, lisää vaahterasiirappi sekä perunajauho ja soseuta tasaiseksi.

 

Levitä pöydälle joko peruna- tai riisijauhoa, ja kumoa taikina jauhojen päälle. Kaulitse isoksi levyksi. Voit leikata taikinasta sopivan kokoisia paloja ja taitella tortut itse, tai käyttää muottia.

 

Nosta tortut uunipellille, halutessasi voitele niiden pinta rasvalla ja lusikoi niiden päälle luumusosetta. Puolikuut voi voidella vasta täyttämisen jälkeen.

 

Paista torttuja 225 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes niiden pinta on ruskettunut.

 

Varo haukatessa kuumaa hilloa! Itse poltan suuni poikkeuksetta joka vuosi…

Torttuja voi valmistaa hyvissä ajoin valmiiksi pakastimeen. Ne voi pakastaa myös raakana, jolloin torttuja kaivatessaan voi vain lämmittää uunin ja paistaa jäisen tortun kerralla kypsäksi ja kuumaksi.

Joulutorttujen sesonki on lyhyt, mutta sitäkin merkityksellisempi. Sikäli onkin ihanaa saada taas herkutella joulutortuilla! Gluteenittomat vegaaniset joulutortut maistuvat kenties sitäkin paremmalta,  kun joulutorttuja ei ole vuosiin syönyt. Oheen mukillinen glögiä ja eikun herkuttelemaan!

 

 

 

Katso myös

 

Gluteenittomat vegaaniset piparkakut

Viljattomat piparkakut

Gluteenittomat ja maidottomat piparkakut

Itse tehty glögi

3 kommenttia

  1. Maiju kirjoitti:

    Hyvältä näyttää. Itse en ole koskaan uskaltanut tehdä gluteenittomia joulutorttuja omasta taikinasta. Olen käyttänyt vain kaupan taikinoita.

    • sarankotikolo kirjoitti:

      Siinä on aina varmempi takuu siitä mitä saa. Itse tekemällä menee usein mönkään mutta ai että se ilo sitten kun onnistuu! Eihän nämä missään nimessä täydellisiä torttuja ole, joten kehitettävää vielä on, mutta maku ratkaisee usein ja se oli todella hyvä. Ja puolikuun muotoisissa tortuissa täyte pääsee isompaan rooliin kuin taikina?

  2. Kaisa kirjoitti:

    Kiitos ohjeesta! Tätäpä teen tänä vuonna. Olen etsiskellyt hyvää glt&veg torttutaikinaohjetta. Kyllä, edelliset vuodet olen käyttänyt valmistaikinaa. Hyppy tuntemattomaan, aina kun lähtee uutta kokeilemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *