Hae
Saran kotikolo

Kaikista parhaimmat gluteenittomat vegaaniset piparkakut

Vegaaniset piparkakut ovat must leipomukseni joulua varten, ja sikäli onkin erinomainen juttu, että vegaaninen ja gluteeniton piparitaikina valmistuu todella helposti. Taikina on niin simppeli ja nopea valmistaa, että se olisi toisaalta onnistunut vaikka vauva kainalossa. Gluteenittomat vegaaniset piparkakut ovat niin mielettömän herkullisia, etten jää lainkaan kaipaamaan niitä ”aitoja”.

Vegaaniset ja gluteenittomat piparit sopivat moneen erikoisruokavalioon, mutta eivät maistu lainkaan vaihtoehtoversioilta. Taikinaa valmistaessa piparien tummuutta voi säädellä mausteiden sekä kaakaojauheen määrällä. Tykkään itse melko vaaleista pipareista, mutta tällä kertaa sujautin taikinaan astetta enemmän mausteita ja tein pipareista tummemman ruskeita. Ne maistuivat täydellisiltä!

Piparitaikinan ohje mukailee paljon aiemmin valmistamieni piparien ohjeita, mutta jotta siitä saatiin vegaaninen, on ainesosissa myös eroja. Mikäli omaan ruokavalioosi sopii, kokeile ihmeessä myös gluteenittomia ja maidottomia piparkakkuja tai ihania viljattomia kurkuma piparkakkuja.

Oheisella ohjeella sain kolme täyttä pellillistä piparkakkuja. Osa pipareista oli ohuempia, mutta kaiken kaikkiaan teen pipareistani aina hieman paksumpia, jotta niihin jää aavistus pehmeyttä. Jos leivot omasi todella ohkaisiksi, saat kenties vielä neljännen pellillisen.

GLUTEENITTOMAT VEGAANISET PIPARKAKUT

 

100g kasvimargariinia

2,5dl vaahterasiirappia

2,5dl kasvipohjaista kermaa (käytin kaurakermaa)

3dl tattarijauhoa

2-3dl täysjyväriisijauhoa

2,5rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

1rkl piparkakkumaustetta

1tl psylliumia

1tl leivinjauhetta

1/4tl inkivääriä

Ripaus muskottipähkinä

Ripaus suolaa

Mittaa margariini, vaahterasiirappi ja kasvikerma kattilaan. Kun margariini on sulanut, anna seoksen kiehahtaa nopeasti ja nosta kattila sen jälkeen pois levyltä.

Sekoita kaikki loput ainekset erillisessä kulhossa. Lisää mukaan nesteseos ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Taikina on helpoimmillaan leivottavaksi kun se on kylmää, joten sitä kannattaa seisottaa ainakin pari tuntia tai mielellään yön yli jääkaapissa. Taikina leipoutuu mielestäni todella hyvin, eikä kaipaa juuri lisää jauhoja kaulintavaiheessa. Lisäsin itse kämmenellisen verran tattarijauhoja alustalle, eikä enempää tarvittu. Kun taikina on kylmää ja kohmeista, se irtoaa helposti alustasta.

Jauhoja voi leivontavaiheessa lisätä sen verran kuin tarvitsee, että taikina on hyvin leivottavissa.

Kaulitse taikina haluamasi paksuiseksi levyksi ja painele muoteilla mieluisia pipareita. Kypsennä pipareita 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia pipareiden paksuudesta riippuen.

Piparit kannattaa säilyttää kannellisessa rasiassa huoneenlämmössä, jotta ne pysyvät tuoreen tuntuisina läpi joulun. Koska pidän omistani pehmeinä, ilmatiivis keksipurkki säilyttää mukavasti myös kosteuden ja piparien pehmeyden. Mikäli haluat omat piparisi kovina ja rouskuvina, anna niiden jäähtyä kunnolla paistamisen jälkeen ja katso, että ilma pääsee kiertämään säilytysastiassa. Kovat piparit säilyvät pehmeitä versioita pidempään, niihin ei ole jäänyt kosteutta.

Pipareiden leipominen on yksi loistava keino fiilistellä joulun tulemista ja nauttia ihanasta joulun tuoksusta keittiössä!

 

VIELÄ on MYÖS AIKAA OSALLISTUA

DAMMENBERGIN SUKLAAPAKETIN ARVONTAAN TÄÄLLÄ!

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *