Hae
Saran kotikolo

Itse tehty glögi vaaleana ja tummana versiona

Glögi on tärkeä osa joulua, ja vaikka kauppojen hyllyt ovat erilaisia glögitölkkejä pullollaan, keitän mielelläni oman glögini itse, jotta saan päättää alusta asti millä mausteilla ja makeutuksella oman joulujuomani nautin. Vaalea ja tumma itse tehty glögi luovat rauhallista ja lempeää joulutunnelmaa pimeään vuodenaikaan jo hyvissä ajoin. Eikun kattila porisemaan, villasukat jalkaan ja kynttilät palamaan – nyt on aika nauttia!

Kotitekoisenkin glögin voi valmistaa silti hyvin helposti, kun käyttää kaupan maustehyllyn valmista glögimaustesekoitusta. Pussissa on sekoitus kanelia, neilikkaa, kardemummaa, pomeranssia ja inkivääriä, eli glögin keskeisiä mausteita.

Koska kyseessä on glögimehutiiviste, eikä sellaisenaan juotava juoma, olen lisännyt mausteiden määrää, mutta valmista sekoitusta käyttämällä et joudu keräilemään jokaista maustetta erikseen. Glögin valmistus ei siis vaadi edes juuri vaivannäköä, minkä vuoksi suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Liedellä kupliva mausteseos levittää kotiin hurmaavan joulun tuoksun ja kuuma juoma maistuu valmiina sitäkin paremmalta.

Molemmat ohjeet ovat vahvalle mehuseokselle, jota on tarkoitus laimentaa kuumalla vedellä tai halutessaan viinillä tai muulla alkoholilla. Mehuseos säilyyhyvin jääkaapissa koko joulun ajan, joten kerralla keitettynä itse tehtyä glögiä on nopeasti saatavilla.

Itse tehty glögi

 

Tumma glögi

 
1/2l tummaa sokeritonta mehua (karpalo, mustaherukka, puolukka…)
4 kanelitankoa
1 pussi glögimaustetta
1tl jauhettua kardemummaa
8 kokonaista mustapippuria
1 luomuappelsiini + appelsiinin raastettu kuori
1/4dl vaahterasiirappia

Raasta appelsiinin kuoresta irti sen verran kuin lähtee. Pilko sen jälkeen appelsiini palasiksi. Sekoita kattilassa kaikki muut ainekset paitsi vaahterasiirappi. Kiehauta seos ja sen jälkeen madalla lämpöä. Anna seoksen hautua hiljalleen 30 minuuttia. Keittämisen jälkeen lisää vaahterasiirappi ja anna glögin jäähtyä.

Siivilöi glögistä pois mausteet ja säilytä valmis glögimehu kylmässä. Kun haluat lasillisen, kaada lasin pohjalle tilkka mehua ja päälle kuumaa vettä tai punaviiniä ja ripottele sekaan rusinoita ja manteleita.

Glögin vahvuus riippuu käytetystä mehusta. Mustikka on miedompaa kuin karpalo tai mustaherukka. Omaa mustaherukkapohjaista glögiä laimensin ihan reilusti – lasin pohjalle meni vain tilkka mehua ja kiehuvaa vettä päälle.

Vaalea glögi

 
1l sokeritonta omenamehua
5 kanelitankoa
1 pussi glögimaustetta
Pieni pala inkivääriä
1 vaniljatanko halkaistuna
1/2dl kookossokeria

Yhdistä kattilassa kaikki muut ainekset paitsi kookossokeri, kiehauta seos ja anna sen jälkeen hautua miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia.

Anna seoksen jäähtyä, ja siivilöi sen jälkeen mausteet pois. Valuta siivilöity mehu lasipulloon, ja lisää sekaan vielä kookossokeri. Ravistele sekaisin.


Säilytä valmis glögimehu kylmässä. Käytä glögijuomaan puolet glögimehua ja puolet kuumaa vettä tai valkoviiniä. Vinkki: vaalean glögin sekaan sopii todella hyvin tilkka vaaleaa rommia!

Glögiä voisi juoda ympäri vuoden, mutta maistuisiko se enää yhtä erityiseltä? Itselleni glögi kuuluu ehdottomasti osaksi vuoden viimeisiä viikkoja ja joulunaikaa.

Glögin keittely on nautinto ja todellista terapiaa jouluhulinan keskellä. Ja kun sen kuuman kupin saa lopulta käsiinsä, niin kyllä kelpaa.

 

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit

2 kommenttia

  1. Petri kirjoitti:

    Hei!
    Tykkään tehdä itse glögin lisäämällä mustaherukkamehuun ja/tai punaviiniin ”joulumausteet” jotka sinäkin mainitsit,
    mutta joku mausteista saa aikaan kieleen ja kitalakeen karhean tuntuman. Epäilin neilikkaa, ja jätin sen pois mutta karheus tuntui edelleen. Mikähän sen aiheuttaa, vai voisiko johtua ihan vain liian pitkästä keittoajasta?

    • sarankotikolo kirjoitti:

      Hmm vaikea sanoa, mutta tulee mieleen voisiko kyseessä olla myös mausteiden yhteisvaikutus? Kannattaa kokeilla myös luomumausteisiin vaihtamista. Itse en mausteista huomaa niin selkeää eroa, mutta esimerkiksi kiivejä en voi syödä muuten kuin luomuna tai suupielet repeävät auki. Mausteissahan on varsin paljon jäämiä kaikesta ja monissa jouluruuissa ja -juomissa mausteita käytetään varsin reilulla kädellä. Kannattaa kokeilla vähän eri tavoilla ja katsoa jos löytyisi ratkaisu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *