Hae
Saran kotikolo

Ravitsemuksen 10 käskyä – toteutuvatko ne meillä?

Yhdysvalloissa julkaistiin äskettäin ravitsemuksen 10 käskyä, joista Helsingin Sanomat kirjoitti maanantaina. Luin jutun mielenkiinnolla, koska ravitsemus ja ruokahan kiinnostavat itseäni suuresti. Olen itse elävä esimerkki siitä, miten ruualla voi vaikuttaa merkittävästi omaan vointiinsa. Olen kirjoittanut aiheesta aiemmin muun muassa Lapsen erikoisruokavaliosta sekä Raskaudesta ja erikoisruokavaliosta.

Esimerkin ruokapäiväkirjasta voit lukea täältä.

Olen asunut reilun vuoden Yhdysvalloissa paikallisessa perheessä ja todella tutustunut maan ruokakulttuuriin – sekä todella ottanut siitä ilon irti. Oma aupair perheeni oli terveellisesti syövä ja aktiivinen perhe eikä lainkaan amerikkalaisiin stereotypioihin luokiteltava, mutta kyllä ne ruokatottumukset toki sielläkin oli kovin erilaiset kuin omassa lapsuuden perheessäni. Itsehän tosiaan pistin sinä vuonna aika ranttaliksi ja vietin vuoden ikään kuin lomalla, meinaten että todella mässäsin paikallisilla herkuilla ihan olan takaa. Siihen aikaan ei Ben & Jerry’siä Suomesta löytynyt.

Hesarissa kiitellään tutkimusta sen kokonaisvaltaisesta lähestymistavasta. Ja sitähän ravinnon tulisi ollakin. Kokonaisuus, joka toimii. Ei yksittäisen herkkupäivän aiheuttama kaaos, vaan tasapainoinen elintapa, jossa yhdistyy terveellisyys, rentous ja joustavuus osana omia elintapoja.

Miten sitten ravitsemuksen 10 käskyä meillä toteutuvat? Vai toteutuvatko ne?

Yhdysvaltain sydänyhdistyksen ravitsemuksen 10 käskyä

Lähde: Helsingin Sanomat

 

1. Mukauta energian saanti ja kulutus siten, että voit ylläpitää terveellistä kehon painoa.

Olen miettinyt kaloreita elämässäni ihan liikaa. Enää en mieti, vaan menen olotilan mukaan. Kun tekee mieli suklaata, minä syön suklaata. Jos tekee suklaata mieli vähän liian usein, syy on liian vähäisessä liikunnassa tai muussa osa-alueessa, jota tulee korjata. En ole täydellisen kropan perässä, vaan toimivan ja hyvinvoivan. Jos on ylensyönyt olo, eihän se tunnu hyvältä. Joten omaa oloa seuraamalla tasapaino pysyy yleisesti ottaen aika mukavasti. Liian pitkä aika ilman liikuntaa tekee levottomaksi.

2. Syö runsaasti erilaisia hedelmiä ja kasviksia.

Tätä yritän ylläpitää mahdollisimman hyvin. Kaikeksi onneksi tykkään oikeastaan kaikista vihanneksista, hedelmistä ja marjoista. Monipuolisuutta pitäisi lisätä, eikä aina tyytyä perussalaattiin, tomaattiin ja kurkkuun, mutta kieltämättä ne arjessa useimmiten näkyvät. Lapselle tungen vihreää tavaraa smoothieen ja puhtaasti myös lahjon syömään vihanneksia. Tarjolla on aina marjoja, hedelmää tai vihanneksia, ja kaikeksi onneksi niitä myös aika hyvin kuluu. Ei läheskään kaikkia, ja etenkin pakastemarjojen tulee olla vielä kohmeisia ja kiinteitä, koska mössöt jäävät auttamatta lautaselle.

3. Suosi kokojyväviljatuotteita.

Öö, me suosimme kauraa ja gluteenitonta. Kokojyväviljaa niissä toki myös, mutta kyllä valitsen silti valkoisen riisin ennen täysjyväruista, koska se toimii omalle vatsalle niin paljon paremmin. Mies syö vain gluteenitonta leipää, me lapsen kanssa sataprosenttista kauraa myös. Yritän ne kuidut lisätä pääasiassa muuten kuin viljatuotteista, kuten vihanneksista. Eikä lautasella ole aina pakko viljaa ollakaan.

4. Käytä terveellisiä proteiinin lähteitä – erityisesti kasveista, kaloista ja merenelävistä lähtöisin olevia – ja jos haluat eläinten tai lintujen lihaa, valitse vähärasvaisia ja teollisesti prosessoimattomia tuotteita.

Tämä. Kasvisruoka on erittäin hyvä asia ja uskon aidosti, ettei lihaa pidä syödä liikaa. Mutta samalla kallistun ennemmin jauhelihan kuin nyhtökauran puoleen, koska jauheliha on silmissäni enemmän oikeaa ruokaa ja nyhtökaura teollisesti valmistettu paketti e-koodeja. Näin kärjistettynä. Kun teen kasvisruokaa, suosin tofua, tempeä, papuja ja linssejä. Kasvispyörykät ja falafelit ovat ihania – ja taatusti makkaroita tai lihapullia terveellisempiä. Ei tässä tarvitse hifistellä, vaan nimenomaan noudattaa sitä rentoutta. Meillä syödään lihaa, ja valitsen aina marinoimatonta. Kalaa ja mereneläviä olemme tietoisesti lisänneet, ja niistä tykkäämme kaikki oikeastaan eniten. Kasvisruokia pitäisi opetella enemmän.

5. Valitse käyttöön nestemäisiä kasviöljyjä palmu- tai kookosöljyn tai kovetettujen rasvojen asemesta.

Käytän kyllä kookosöljyä aika lailla kaikessa. Se on meillä yleisesti käytössä paistamisessa, leivonnassa ja myös leivän päällä. Käytän nykyään myös vegaanista levitettä, joka on todella hyvää. Olin ennen aika tarkka mitä rasvaa käytän, mutta siitä olen antanut aika lailla periksi, koska, noh, helppous. Letut paistetaan kesällä margariinissa, Keiju käy ihan hyvin leivän päälle ja jos nyt johonkin rypsiöljyä tulee, niin ihan sama. Kotona suosimme oliiviöljyä ja kookosöljyä. Paljonhan on tehty tutkimusta, jonka mukaan omega-3:n ja omega-6:n suhde tulisi olla yhden suhde kolmesta yhdeksään. Joten jonkinlaisen huomion kiinnittäminen asiaan on mielestäni tarpeen. Sen ei kuitenkaan tarvitse hankaloittaa arkea.

6. Käytä korkeintaan niukasti prosessoituja elintarvikkeita pitkälle jalostettujen tuotteiden asemesta.

Tähän uskon täysillä. Aito ruoka on se mikä ravitsee ja pitää terveenä. Ihan siis puhtaasti ne vihannekset, hedelmät, marjat. Syömme toki kasvipohjaisia tuotteita, kuten kasvimaitoja ja -jogurtteja, ja ei niitä puusta ole kerätty. Välillä myös karkkia, jäätelöä, keksejä. Todella prosessoitua kamaa. Tässä pätee se tasapainon sääntö. Uskon, että terveys ja ruokavalio kestävät poikkeuksia, koska ne lisäävät rentoutta elämään ja täten lisäävät hyvinvointia. Liika on kuitenkin liikaa, ja on tärkeää syödä ne terveelliset ruuat ensin. Tätä ainakin lapselle hoen. Vihannekset ensin.

7. Vältä ruokia ja juomia, joihin on lisätty sokeria.

Oli aika, kun ihan oikeasti vältin kaikkea sokeria. Siis ihan lähtien siitä, ettei ketsuppia voinut syödä, koska siihen oli lisätty sokeria. Suosimme edelleen esimerkiksi kasvipohjaisia jogurtteja, joihin ei ole lisätty sokeria ja luen kyllä tuoteselosteet tietääkseni mitä aineksia on käytetty. Syömme silti hilloa, jäätelöä ja herkkuja, eikä maailma siihen kaadu, jos se sokeriton jogurtti on vaihdettu sokeriversioon kauppatilauksessa. Tähänkin kiinnitän kyllä silti huomiota, ja toivoisin, ettei sokeria tarvitsisi lisätä kaikkeen vain tavan vuoksi. Koska ilman sokeria onnistuu vallan mainiosti niin moni ruoka! Ei sitä tarvitse tunkea joka paikkaan. Jos sitten sokeria tulee, tulkoon se niistä herkuista. Miksi sitä pitäisi mättää joka aamupalallakin? Sokerin puuttumiseen myös tottuu, kunhan siitä pääsee irti. Se ei missään nimessä tarkoita huonompaa makua, ja valkoiselle sokerille on erittäin toimivia vaihtoehtoja.

8. Valitse ja valmista ruokia, joissa on niukasti tai ei ole lainkaan suolaa.

Sipsit sun muut eivät varmasti tee kellekään hyvää, mutta muuten suolan kanssa on vähän niin ja näin. Juon suolavettä etenkin kuumalla säällä ja usein muutenkin aamuisin. Miehen on sairautensa vuoksi käsketty juoda suolavettä aika paljonkin. Lapsen kohdalla toki miettii vähän eri tavalla, mutta kyllä hänkin samoja ruokia syö aina sushista ranskalaisiin. Suolan laadulla on iso merkitys siihen, miten se vaikuttaa, sillä puhdistamattomassa vuorisuolassa on myös mineraaleja ja makukin on aivan toinen, joten vähempi riittää. Olen aika huono lisäämään itse tekemääni ruokaan suolaa erikseen, ja se tasapainottaa tilannetta. En usko, että liikaa kannattaakaan saada, mutta ensin se yleisesti käytetty pöytäsuola kannattaisi vaihtaa parempaan.

9. Jos et käytä alkoholia, älä aloitakaan; jos kuitenkin juot alkoholia, rajoita sen käyttöä.

Aah, ollapa taas nuori ja menevä! No, on sitä tullut joskus otettua. Ja hauskaa on ollut. Nykyään juon tosi harvoin, mutta silloin tällöin viiniä. Ulkomailla drinkkiä. Mutta en kaipaa alkoholia säännöllisesti. Ei meillä muutenkaan paljoa juoda. Miehellä saunaolut välillä ja tosiaan ruuan kanssa voimme nauttia hyvästä viinistä. Aika perus. Sikäli en näe pahana, jos nyt joskus olisi juhlat missä kuluisi vähän enemmänkin. Ja ei se terveellistä ole, mutta kenties ne parikymppisenä vietetyt bilevuodetkin piti vaan käydä läpi.

10. Noudata näitä ohjeita riippumatta siitä, missä ruokasi on valmistettu tai missä se nautitaan.

Vähän eri mieltä. Noudatan kotona parhaani mukaan ja pääosin arjessa. Noudatamme sinänsä samaa ruokavaliota myös reissussa, mutta stressaamatta. Lapsen maitotuotteiden välttämisen kanssa olemme tarkkoja, mutta jos syömme hotelliaamupalaa, on ihan sama onko siellä oleva mysli sokeritonta vai ei. Se on se jousto ja rentous. Jos niitä ei ole, ruokavaliosta voi tulla aikamoinen painajainen. Usko pois, olen nimittäin kokeillut.

 

Miten säännöt toteutuvat teillä?

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *