Hae
Saran kotikolo

Lapsen oikeus hyvään kohteluun

Lapsen oikeuksien viikko ja lapsen oikeus hyvään kohteluun. 15.-21.11.2021.

Ennen kuin minusta tuli äiti ihmettelin miten monet totesivat, etteivät kestä enää lasten saamisen jälkeen lukea tai katsoa mitään, missä lapsille tapahtuu jotakin pahaa. Mietin, että kamalia juttujahan ne ovat jokaisen lukea – miten se äitiys sitä pahemmaksi muuttaisi? Sitten joulukuussa 2018, oma vastasyntynyt tytär vieressäni, törmäsin lehdessä kuvaan nälkiintyneestä syyrialaistytöstä. Ja sillä tytöllä oli oman lapseni kasvot.

Lapsen oikeuksien viikko

Tällä viikolla vietetään Lapsen oikeuksien viikkoa ja lauantaina 20.11. Lapsen oikeuksien päivää. Maailmassa on yli 5,7 miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta on nälkäkuoleman partaalla (lähde). Lähes puolet maailman kaikista lapsista kokevat väkivaltaa ennen 17. ikävuottaan (lähde). Viime aikoina meillä on uutisoitu mitä hirveimmistä väkivaltatapauksista. Ne todella särkevät sydämen. Näin CCN:n uutisvideon, jossa 9-vuotias tyttö pakkonaitetaan vanhalle miehelle, ja tämä raahaa pienen itkevän lapsen pois.

Sen jälkeen, kun minusta tuli äiti, olen nähnyt kaikki nuo tapaukset aivan eri näkökulmasta. Näen jokaisen noista lapsista oman lapseni kautta. Miten ne pienet nälkiintyneet lapset vain makaavat kuihtuneina sen sijaan, että yrittäisivät opetella kävelemään ja pelaamaan palloa. Miten kamalan peloissaan pieni lapsi on, kun omat vanhemmat systemaattisesti pahoinpitelevät. Millainen katse sen lapsen silmissä on. Nuo uutiset oksettavat. Ne todella, todella oksettavat.

Kun tuoreena äitinä sain sen muutaman kilon kokoisen mytyn syliini, se tarve suojella ja pitää huolta iski päälle sellaisella voimalla, että olisin raadellut jokaikisen joka olisi yrittänyt tehdä hänelle pahaa. Edelleen, vaikka välillä hermoa kiristää ja uhmakas nappula saa raivon partaalle, minä suojelisin häntä hengelläni. Se on kovin erikoinen tunne. Minä, joka myös pelkään kuolemaa todella paljon, todella kuolisin lapseni puolesta. Se on klisee syystä. Päähäni ei vain mahdu, miten joku voi tehdä lapselleen pahaa. Kenellekään lapselle.

Kohdellaan lapsia hyvin

Me elämme myös eri todellisuudessa. Muistan itkuisena sitä lehtikuvaa katsoessani, kuinka mies sanoi että meidän lapsellamme on kaikki hyvin. Se on totta. Hänelle on ruokaa, lämpöä, leluja, vaatteita, perhe. Me emme voi ymmärtää todellisuutta, jossa pakolaisleireillä eletään ja oma tytär pitää myydä parista tuhannesta dollarista. Tai kun ei ole mitään millä lastaan ruokkia. Se on aivan eri maailma.

Lapsen oikeuksien päivän ja viikon teema on tänä vuonna lapsen oikeus hyvään kohteluun. Se koskettaa jokaista lasta maailmanlaajuisesti. Jokaisella lapsella on oikeus tulla kohdelluksi hyvin. Tulla kohdelluksi arvokkaana ja merkittävänä. Ihmisenä, joka ansaitsee kunnioitusta siinä missä kaikki muutkin. Ihmisenä, jolla on oikeus olla omanlaisensa ja saada tukea omille ainutlaatuisille piirteilleen.

Meidän lapsellamme on kaikki hyvin. Sen lisäksi, että on mahdollista lahjoittaa erilaisiin tukijärjestöihin, se on ainoa mitä voimme tehdä. Pidetään huolta näistä omistamme. Jokainen hyvin kohdeltu lapsi on saavutus. Jokainen hyvin kohdeltu lapsi on yksi vähemmän nälkää, väkivaltaa ja kaltoinkohtelua kokeva.

Kohdellaan hyvin kaikkia niitä lapsia, joita omassa elämässämme on. Annetaan Lapsen oikeuksien viikon toteutua vuoden ympäri.

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *