Hae
Saran kotikolo

Juuri oikeanlaiset gluteenittomat kaneli-rusina bagelit (G, M)

Bagelit ovat olleet suuri rakkauteni jo vuosia. Aikoinaan matkustaessani Ameriiikan mantereelle bageleita oli saatava aina kun mahdollista. Asuessani vuoden USA:ssa bageleita kului päivittäin – joskus useampikin. Ennen erikoisruokavaliolle siirtymistä opin tekemään täydellisiä bageleita, ja olen haaveillut niistä siitä lähtien. Vaihtoehtoisia bageleita en saanut onnistumaan, enkä sitten edes aikoihin viitsinyt yrittää. Mutta sitten… Tässä ovat täydelliset gluteenittomat kaneli-rusina bagelit! Että voikin yksi leipomus tehdä niin onnelliseksi.

Nykyään osaan tehdä aivan täydellisiä gluteenittomia bageleita, enkä voisi olla onnellisempi! Bageleille ominaista on sitkeä, kimmoisa taikina, jota saa jauhaa suussa pitkään ja joka joustaa sormen alla. Makuja on lukuisia, ja tässä reseptissä lähdin toteuttamaan omaa ikisuosikkiani kaneli-rusinaa.

Gluteenittoman version toteuttaminen on selvästi vehnäjauhoversiota haastavampaa, mutta kyllä se lopulta palkitsee. Lopputuloksena meheviä, kimmoisia, ihka aitoja bageleita – gluteenittomana!

Onnistuneet reseptit ovat aina ilon aihe, mutta harvoin niin onnellinen kuin näiden bageleiden kohdalla! Tällä ohjeella tulee 8-10 keskikokoista bagelia. Ne voi myös tehdä pienemmiksi, jolloin saat samalla taikinalla isomman satsin.

 

GLUTEENITTOMAT KANELI-RUSINA BAGELIT

 

 
1dl lämmintä vettä
2tl kuivahiivaa
3 kananmunaa
0,5dl kookosöljyä sulana
3,5 dl kaurajauhoa
3dl perunajauhoa
0,5dl kookossokeria
1tl suolaa
3rkl kanelia
3dl rusinoita
1tl psylliumia
1tl kardemummaa

Sekoita kuivahiiva lämpimään veteen. Lisää muut kananmunat ja kookosöljy. Sekoita kuivat ainekset erillisessä kulhossa. Kaada nesteseos jauhojen sekaan, ja sekoita huolella.

 

Muotoile taikinasta öljytyin käsin rinkeleitä uunipellille. Pyörittele taikinapalasta ensin tasainen pötkylä, ja taita se lopuksi rullalle niin, että rullat päät osuvat yhteen. Anna kohota lämpimässä noin 30 minuuttia.

Kiehauta kattilassa 3-4 litraa vettä ja madalla lämpöä sen verran, että vesi kiehuu hiljalleen. Keitä bageleita kiehuvassa vedessä muutama minuutti molemmin puolin. Bagelit on aika vaikea saada nostettua siististi veteen, koska taikina on aika löysää ja kohonneena ilmavaa. Koita saada bagelit kaavittua paistinlastan tai vastaavan päälle, jolla kippaat ne veteen.

Asettele bagelit uudelleen uunipellille, ja paista 220 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes niiden pinta on kauniin ruskea.

Ennen paistamista voit voidella ne kananmunan ja veden seoksella (yksi kananmuna ja 2rkl vettä vatkattuna sekaisin), mutta se ei ole pakollista. Voitelu tekee lähinnä pinnasta kauniin kiiltävän ja sileän.

Bagelin päälle sopii chia-hillocashewtuorejuusto tai mikä tahansa suosikkipäällysteesi!

Pitääkin kehitellä myös vegaanisia bageleita ilman kananmunaa. Uskoisin, että siihen riittää ihan kananmunan korvaaminen maustamattomalla kaura- tai soijajogurtilla. Sitä kikkaa käytän leivonnassa aika usein.

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *