Hae
Saran kotikolo

Herkkusieniburgeri – maailman paras gluteeniton hampurilainen!

Minä en ole mikään innokas burgereiden ystävä. Laadukas, hyvin tehty ravintolaburgeri voi vielä näyttää houkuttelevalta, mutta en ole ikinä maistanut burgeria, jossa sämpylä olisi tarpeeksi mehevä ollakseen maukas – ellei välissä sitten ole isoa läjää ketsuppia, majoneesia ynnä muuta turhaa. Silloinkin lopputuloksena on useimmiten vettynyt sämpylä kuohkean ja maukkaan sijaan. En pidä mössöstä, enkä varsinkaan kuivasta leivästä. Mutta herkkusieniburgeri on meidän perheemme ehdottomia lempiruokia, ja siihen ei kyllästy sitten ikinä!

 

Nykyään nimittäin syön burgereita suurella sydämellä, koska käytän sämpylän tilalla jättiherkkusieniä! Tuloksena on uskomattoman maukas ja mehevä luontaisesti gluteeniton burgeri, jonka syönnistä jää hyvä ja kevyt olo. Sienet itsessään ovat neutraalin makuisia, joten ne tukevat upeasti täytteiden makua – ja ihan totta puhuen täytteillähän se burgeri rakennetaan. Sieniburgerit korostavat herkullisten täytteiden makua ja tekevät kokonaisuudesta mehevän ja järjettömän herkullisen!

Gluteenittomia hampurilaisia ja terveellisiä hampurilaisia kaipaavat saavat tästä herkkusieniburgerista uuden luottoreseptin. Ja vaikka et vaihtoehtoisia reseptejä kaipaisikaan, vannon, että hullaannut tähän mehevään sieniburgeriin! Mieheni, joka rakastaa hampurilaisia, oli aluksi epäluuloinen, mutta ei nykyään muita hampurilaisia halua syödäkään.

Herkkusieniä ei aina ole saatavilla jättikokoisina, mutta niiden tilalla voi käyttää muitakin isoja sieniä, kuten portobelloja.

Suosittelen kokeilemaan, herkkusieniburgeri on ehdottomasti paras burgeri minkä tiedän!

 

HERKKUSIENIBURGERIT

(kahdelle)
4 jättiherkkusientä (valitse isoimmat mitkä löydät, myös portobellot toimivat!)
4 siivua pekonia
Punasipulirenkaita
2 jauhelihapihviä
Burgeri kastiketta
Vuohenjuustoa tai halloumia
 

Aloita tekemällä burgerikastike alla olevan ohjeen mukaan.

 

BURGERIKASTIKE

 
2dl paseerattua tomaattia
0,5dl balsamicoa
2rkl etikkaa
2rkl hunajaa
1rkl paprikajauhetta
1tl valkosipulijauhetta
1tl sipulijauhetta
0,5tl suolaa

 

Yhdistä ainekset kattilassa ja kiehauta, keitä sen jälkeen miedolla lämmöllä 40-45 minuuttia tai kunnes seos paksuuntuu. Mitä kauemmin keität, sitä miedommaksi etikka kastikkeessa jää. Näin voit siis säädellä sen vahvuutta. Anna jäähtyä, jäähtyessään kastike paksuuntuu ja hyytyy.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Poista herkkusienistä kannat ja asettele ne uunipellille. Paahda 10-15 minuuttia, kunnes sienet ovat pehmenneet. Anna niiden jäähtyä hetki, ja purista sen jälkeen kevyesti kuivaksi talouspaperin avulla. Sienistä lähtee paljon nestettä, ja mitä kuivemmaksi ne saat, sitä helpompaa syöminen on.

 

JAUHELIHAPIHVIT

 
200g jauhelihaa (meillä oli tällä kertaa peuraa, ja voin sanoa että oli maukasta!)
1 kananmuna
Mustapippuria, suolaa, meiramia
1rkl psylliumia

 

Sekoita ainekset kulhossa. Psyllium ei ole pakollinen, mutta se toimii tässä korppujauhojen tavoin ja imee ylimääräistä nestettä. Anna taikinan turvota samalla kun kuumennat paistinpannun. Paista pihvit voissa ja jätä aavistuksen punertavaksi.

 

Paista pannulla pekonisiivut. Kokoa burgerisi laittamalla kastiketta toiselle sienen puolikkaalle, kasaa väliin pihvi, punasipulirenkaita, vuohenjuustoa tai halloumia (käytä pannulla paistumassa hetki jos haluat) ja jäävuorisalaattia. Laita vielä koko komeuden päälle tilkkakastiketta, ja viimeistele toisella sienen puolikkaalla. Jos teit kuten minä ja kasasit täytteitä aivan liikaa, burgeri pysyy hyvin kasassa kun isket hammastikun sen keskelle. Eikun syömään, nam!

 

LISUKEVINKKI:

 

BATAATTIRANSKALAISET

 
2 bataattia
Paprikajauhetta, sipulijauhetta, juustokuminaa, suolaa
2rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoa
2rkl oliiviöljyä

 

Viipaloi bataatit ranskalaisiksi. Huuhtele ne huolella ja kuivaa läpikotaisin. Tämä käy helposti, kun teet ne valmiiksi jo hyvissä ajoin, jolloin voit jättää ne kuivumaan liinan päälle itsekseen. Yhdistä pussissa bataatit ja mausteet, ja ravistele kunnolla sekaisin. Lisää tärkkelys ja sekoita uudelleen.

Viimeiseksi lisää öljy ja levitä se kunnolla joka puolelle.

Paista uunissa 250 asteessa noin vartti, tai kunnes ovat ruskistuneita ja rapeutuneita.

Herkkusieniburgeri ei häviä lainkaan sämpylälle, päinvastoin! Tässä täytteet pääsevät jopa paremmin esille ja syömisen jälkeen on erityisen hyvä ja kevyt olo.

 

Lue myös uusin juttu!

Saran kotikolo etusivu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *