Gluteeniton ja vegaaninen täytepitko
Nyt tulee jakoon minun lempipullani ohje, jota kokeilin ensimmäistä kertaa. Nimittäin hillopitkon ohje. En edes muista kauan siitä oli, kun olin viimeksi hillopitkosta, tai tutummin täytepitkosta haukannut. Mutta tässä olisi nyt gluteeniton ja vegaaninen täytepitko, täytteenä marjahilloa ja kaurapohjaista vaniljakreemiä. Ja voi että miten se on hyvää!
Jotenkin sitä yhdistää pullat aina korvapuusteihin ja korvapuustit puolestaan synkkään, pimeään syksyyn tai talveen, mutta pullahan on mitä parhainta aurinkoisen kevätsään herkkua -miettikää nyt miten herkulliselta se maistuu ulkona auringonpaisteessa kahvikupposen ohessa! Tai sitten ihan niistä auringon säteistä keittiön sisäpuolella nauttien. Täytepitko jos mikä on aurinkoisen sään pulla.
En pidä kuivista pullapitkoista, mutta täytettyjä pullia rakastan! Kaikki erilaiset möhnäiset, töhnäiset, hilloilla ja kermoilla täytetyt pullat ovat äärettömän herkullisia. Täytetty pullapitko, josta itse puhun täytepitkona tai hillopitkona, ja joka myös pormestarin pitkona tunnetaan, on loppujen lopuksi pulla sieltä helpoimmasta päästä valmistaa. Etenkin gluteenittomassa leivonnassa gluteeniton täytepitko on helppo tapa opetella gluteenittoman pullan leipomista. Täytteet takaavat pullan mehevyyden, vaikka taikina pääsisikin kovettumaan liikaa, eikä täytepitkon tarvitse kohota yhtä kuohkeaksi kuin vaikka voisilmäpullien. Tosin tämän ohjeen pullataikinalla saat leivottua helposti kuohkeat gluteenittomat pullat mistä vaan!
Valmisvaiheita ei täytteistä huolimatta ole monia. Sitä ei heti uskoisi, miettii hillojen ja kreemien levittämistä, mutta hillopitkoa leipoessa tarvitsee vain valmistaa pullataikina ja levittää se levyksi uunipellille. Sitten vain pari hilloraitaa, ja taittelua. Kyllähän esimerkiksi korvapuustit vaativat paljon enemmän näpertelyä. Myös hillotäyte ja vaniljakreemi tähän gluteenittomaan pullapitkoon valmistuvat helposti. Käytin sitä paitsi itse kuvassa näkyvää sokeritonta valmishilloa! Se toimi mainiosti.
GLUTEENITON ja vegaaninen TÄYTEPITKO
2dl valmista hilloa
TAI
Marjahillo
3dl vadelmia
3rkl chia
2rkl hunajaa
Soseuta vadelmat käsin tai koneella. Lisää sekaan siemenet ja hunaja, sekoita huolella ja anna tekeytyä ainakin tunti.
Vaniljakreemi
2dl kauramaitoa tai muuta kasvimaitoa
2rkl agavesiirappia
2rkl perunajauhoa + vettä
1/4tl vaniljajauhetta
Kiehauta kauramaito, vaniljajauhe ja agavesiirappi kattilassa. Mittaa perunajauho erilliseen kippoon, ja lisää sen sekaan kylmää vettä juuri sen verran, että saat jauhon sekoitettua veteen.
Valuta perunajauhoneste kiehuvan maidon sekaan ja sekoita ainekset huolella sileäksi kiisselimäiseksi seokseksi.
Saat seuraavalla pullataikinan ohjeella kaksi hillopitkoa tai, jos haluat, voit tehdä kuten minä ja käyttää osan taikinasta ihanaan rusinapitkoon! Puolittamalla ohjeen määrät saat luonnollisestikin yhden pitkon.
Pullataikina
4dl kasvimaitoa (käytin kauramaitoa)
25g tuorehiivaa
1,5dl maustamatonta soijajogurttia
3rkl agavesiirappia
1tl kardemummaa
5dl Virtasalmen viljatuotteen pullajauhoseosta
25g kasvimargariinia
Lämmitä kasvimaito kädenlämpöiseksi. Murenna nesteen sekaan hiiva ja lisää jogurtti sekä agavesiirappi.
Lisää jauhot ja sekoita yhtenäiseksi, kimmoisaksi taikinaksi.
Sulata rasvaa vain aavistus – juuri sen verran että se pehmenee, mutta ei ole vielä juoksevaa. Parasta on, jos annat rasvan pehmetä huoneenlämmössä leipomisen aikana.
Jatka taikinan alustamista ja lisää rasva taikinan sekaan.
Kaulitse taikina noin 20cm leveäksi 2cm paksuksi levyksi pöydälle leivinpaperin päälle.
Painele pitkon keskustaan kolo, ja levitä koloon vierekkäisinä raitoina hilloa sekä vaniljakreemiä. Jos haluat, ripottele pinnalle aavistus kookossokeria.
Anna pitkon kohota lämpimässä paikassa noin tunti.
Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia, tai kunnes pullan reunat tuntuvat kimmoisilta ja pinnasta kuivilta.
Anna pitkon jäähtyä ennen leikkaamista, jotta täytteet ehtivät hyytyä eivätkä valu syödessä. Itse leikkasin vähän turhan aikaisin ja hillo pääsi vielä aavistuksen valumaan.
Täytepitko on ollut aina yksi herkkä kohtani. Hillon ja kreemin yhdistelmä on mielettömän herkullinen, ja pormestarin pitkoa on myös hauska syödä. Ainakin jos syö kuten minä, eli ensin reunat, sitten hilloraita ja lopuksi kreemi!
Hillopitko on maistuva pulla etenkin iltapäiväkahvin ohessa. Hillotäyte tekee siitä raikkaan ja ihanan marjaisan, kesään sopivan herkun. Kovin kaunista tästä pitkosta ei nyt tullut, koska innostuin täytteiden kanssa vähän liikaa…mutta onneksi maku oli loistava!
Kerrassaan maistuva pullaherkku!