Hae
Saran kotikolo

Super nopeat ja helpot vauvan piparkakut

Vietimme kavereiden kanssa jokin aika sitten lasten pikkujouluja, joissa oli yhteensä 11 lasta. Mukana oli muutama isompi tyyppi, mutta pääasiassa juhlijat olivat vauvaikäisiä. Halusin tehdä pikkujouluihin lapsille nimenomaan pipareita, koska piparit ovat ehdottomasti yksi joulun tärkeimmistä herkuista ja maistuvat yleensä kaikille lapsille. Koska pienimmät eivät tavallisia pipareita vielä saaneet, tein lapsille ihan omia pipareita. Niistä tuli täydellisen pehmeitä vauvojenkin suuhun, ja silti mukavasti piparimausteilla maustettuja. Vauvan piparkakut valmistuvat super helposti, ja niitä kelpaa nautiskella välipalaksi vaikka koko joulukuun ajan!

Vauvan piparit saavat makeutensa taateleista ja pehmeän suutuntuman kaurajogurtista. Kaurajogurtti tekee pipareista leivosmaisen pehmeitä, joten niistä on helppo haukata palasia pelkillä ikenillä ja saada pipari mössättyä suussa pehmeäksi. Kaurajogurtti antaa piparkakuille myös makua sekä täyteläisyyttä. Käytän itse kasvipohjaisia jogurtteja usein kananmunan korvikkeena juuri siksi, että ne antavat taikinalle  pehmeyttä, kuohkeutta ja sitkoa.

Vauvan piparkakut eivät ole suinkaan täynnä tyhjää energiaa, vaan erittäin kuitupitoisia, ravitsevia ja terveellisiä herkkupaloja, jotka pitävät vauvat ja taaperot tyytyväisenä joulupöydässä. Piparit pysyvät täydellisen pehmeinä, koska taikina saa jäädä reilun kosteaksi uuniin mennessään. Nämä piparit nimittäin muotoillaan vasta paistamisen jälkeen, eikä taikinaa täten tarvitse jauhottaa leipomisen onnistumiseksi.

Pehmeät piparkakut maistuivat pienemmille juhlijoille super hyvin. Isommat eivät osanneet niitä ihan piparkakuiksi  mieltää, mutta söivät niitä silti myös hyvällä ruokahalulla. Omaankin suuhun ne maistuivat, mutta täytyy  myöntää, että kyllä minäkin kaipaan pipareihini sitä sokeria ja rasvaa! Onneksi vauva kelpuuttaa nämä ihan täysin. Reppana kun ei vielä muusta tiedä.

Aion ehdottomasti leipoa vauvan pipareita lisää joulua varten. Vauvan piparkakut ovat niin älyttömän helppoja ja nopeita valmistaa, että niitä saa tehtyä vauvalle satsin ihan minuuteissa. Vauvan piparitaikinaa ei nimittäin tarvitse kaulia yhä uudelleen, vaan taikina yksinkertaisesti levitetään levyksi pellille, paistetaan ja vasta sitten leikataan halutun muotoisiksi pipareiksi. Täytyy tunnustaa, etten ollut lainkaan varma mitä näistä tulisi kun aloin taikinaa paistamaan, mutta piparit onnistuivat ihan täydellisesti! Lisäksi leipominen on helppoa kuin mikä, ja todellakin nopeaa!

Ensi jouluna meidän tontulla on kenties sen verran hampaita, että kovempienkin piparien pureskelu onnistuu, mutta tänä vuonna nämä pehmeät piparin makuiset keksit ajavat asiansa loistavasti.

 

Vauvan Piparkakut

 

8 kuivattua taatelia

1,5dl maustamatonta makeuttamatonta kaurajogurttia

1,5dl tattarijauhoa

1/2tl psylliumia

1,5tl ceylon kanelia

2/3tl pomeranssia

1/2tl neilikkaa

1/2tl inkivääriä

 

 

Tarvittaessa liota taateleita tunnin ajan kylmässä vedessä. Itse en liottanut, koska ne olivat todella pehmeitä jo valmiiksi.

Sekoita tehosekoittimella tai sauvasekoittimella taatelit, kaurajogurtti ja mausteet yhtenäiseksi massaksi. Lisää massan sekaan jauhot sekä psyllium, ja sekoita ne huolella taikinaksi.

Levitä taikina mahdollisimman tasaiseksi ja ohueksi levyksi leivinpaperin päälle uunipellille.

Yritin vähän mitoittaa kuinka monta sydänpiparia levystä saa.

 

Paista taikinalevyä uunissa 175 asteessa 5-10 minuuttia. Paistoaika riippuu siitä, kuinka paksu taikinalevy on. Ota pelti pois uunista, kun taikinalevy on edelleen pehmeä, mutta ei enää märkä.

Painele haluamasi muotoisilla piparkakkumuoteilla taikinalevyyn pipareita. Nosta piparit erilliselle alustalle jäähtymään. Pipareiden määrä riippuu luonnollisesti muottien koosta. Itse sain 22 sydänpiparia. Siitä riittänee yhdelle vauvalle aika pitkään. Ja riitti myös useammalle tyypille lasten pikkujouluissa.

Säilytä valmiit vauvan piparkakut ilmatiiviissä astiassa, jotta ne eivät pääse kuivumaan. Säilytin piparit itse jääkaapissa, mutta ne kestävät pari päivää myös huoneenlämmössä. Koska ne ovat pehmeitä, ne eivät säily yhtä kauan kuin rouskuvat tavalliset piparit. Vauvan piparkakkuja voi hyvin myös pakastaa, joten niitä voi valmistaa jo hyvissä ajoin joulua varten!

Kannattaa ehdottomasti kokeilla vauvan piparkakkuja. Yllätyin todella iloisesti miten hyvin resepti toimi!

Nyt kun lapselle on varattu jouluksi jotakin jälkiruokapöytään, pitää miettiä myös niitä pääruokia. Menemme onneksi tänä vuonna kaikki yhdessä joulun viettoon ja ruuat saa helposti pakattua autoon, toisin kuin ennen minun kulkiessani yksin junalla. Koska jouluna meillä on jo yksivuotias (mitä?!), saa hän  maistella jotakin pientä myös muiden jouluruuista. Jouluruuat ovat kuitenkin niin täynnä suolaa, että itsekin tulee tankattua litratolkulla vettä niiden syömisen jälkeen, joten en viitsi antaa hänen täyttää niillä vielä mahaansa. Ajattelin tehdä jonkin oman laatikon, jotakin omaa kalaa, kenties pala meidän ihanaa gluteenitonta saaristolaisleipää, oma viipale possun lehtipihviä. Saa nähdä mitä keksitään. Ehkä sitä suurinta suosikkia eli makaronilaatikkoa! 

 

 

Katso myös

Ruokarajoitteisen parhaat jouluherkut

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi        

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *