Hae
Saran kotikolo

Parempaan pääsiäiseen: gluteeniton mämmi

En voi tunnustautua suureksi mämmin ystäväksi, mutta parina pääsiäisenä ennen ruokavalion muutosta aloin jo arvostaa sen asemaa pääsiäisruokana. Mämmin herkullisuus on sitä paitsi suuresti kiinni lisukkeista, ja täyteläisen vaniljakastikkeen tai jäätelön parina sen jykevä, tumma, erikoinen maku pääsee todella oikeuksiinsa. Gluteeniton mämmi on ravitseva ja herkullinen pääsiäisruoka, jota kelpaa syödä ihan muuten vain vaikka aamu- tai iltapalaksi.

Perinteinen mämmi ei ruokavaliooni enää kuulu, joten täksi pääsiäiseksi kehitin siitä terveellisemmän, erikoisruokavalioon sopivan reseptin. Ohje on totta kai gluteeniton ja maidoton, eikä siihen ole lisätty valkoista sokeria. Makeus tulee luumuista, bataatista ja mämmille ihanan lisävivahteen antavasta vaahterasiirapista. Annoksessa on runsaasti vatsaa helliviä kuituja ja täydellistä mämmin makua pomeranssin ja appelsiinin siivittämänä.

Tällä reseptillä tuleekin hyvin appelsiininen ja raikas gluteeniton mämmi. Appelsiinin voimakkuutta voit säädellä pomeranssin ja appelsiinimehun määrällä. Itse käytin appelsiiniöljyä, missä maku on vielä voimakkaampi.

Eihän se perinteinen ruisjauhoihin tehty mämmi missään nimessä mitään epäterveellisintä ruokaa ole, mutta toki gluteenista oireileville ja sokeria vältteleville pääsiäinen ilman mämmiä voi olla olon kannalta mukavampi vaihtoehto. Onneksi enää ei tarvitse, sillä tämä erikoismämmi on täynnä pelkkää hyvää ja terveellistä!

Resepti pohjaa Vegan Warriorin sivuilla näkemääni reseptiin, mutta olen muokannut sitä alkuperäisestä.

Tattarisuurimot antavat gluteenittomalle mämmille ihanan puuromaisen, täyteläisen koostumuksen.

GLUTEENITON MÄMMI

 
1 iso tai 2 pientä bataattia
8dl + 1,5l vettä
2dl luumuja
1dl vaahterasiirappia 
2,5dl tattarisuurimoita
2rkl pellavarouhetta
1rkl appelsiinimehua ja 1rkl raastettua appelsiininkuorta 
tai kymmenisen tippaa appelsiiniöljyä
3rkl jauhettua pomeranssia
Ripaus suolaa

Kiehauta kattilassa 8dl vettä, lisää tattarisuurimot ja hauduta hiljalleen paksuksi puuroksi. Keittämistä on hyvä jatkaa ainakin 45-60 minuuttia – jos puuro sakenee liian nopeasti, lisää vettä. Löysyyttä saa hieman jäädä, koska puuro menee vielä uuniin hautumaan lisää.

Kuori ja pilko bataatti ja keitä se kypsäksi 1,5 litrassa vettä yhdessä luumujen kanssa. Lisää kattilaan muut ainekset sekä tattaripuuro ja soseuta sauvasekoittimella.

Jos tarvitsee, voitele tai vuoraa vuoka leivinpaperilla. Itse voitelin lasivuoan kookosöljyllä.

Kaada seos uunivuokaan ja kypsennä 175 asteessa noin 2-3 tuntia. Sen jälkeen laita uuni pois päältä ja avaa sen luukku raolleen, mutta anna vuoan jäähtyä rauhassa jälkilämmöllä pari tuntia kiirettä pitämättä.

 

Uuniin menossa….

Kun mämmi on täysin jäähtynyt, laita se jääkaappiin. Parhaimmillaan se on muhittuaan vielä kylmässä yön yli, joten varaa valmistamiseen hyvin aikaa. Onneksi pääsiäinen kestää useamman päivän!

Minä olen tällä viikolla ehtinyt syödä sitä purkkiin kasattuna kerrosherkkuna sekä aamupuurona.

Molemmat toimivat erinomaisesti!

Nauti mämmi kylmänä esimerkiksi ihanan cashew-vaniljakastikkeen kera!

Herkullista pääsiäistä kaikille!

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

2 kommenttia

  1. Jussi Kulkevainen kirjoitti:

    Gluteenittoman mämmin voi valmistaa vanhan ajan tapaan imeltämällä. Ei lisättyä siirappia eikä sokeria.

    Tattarimallas mämmi: Tarvitaan luontaisesti gluteenitonta tattarimallasta, luontaisesti gluteenitonta tattarijauhoa ja luontaisesti gluteenitonta imeltävää aktiivisuutta sisältävää kaurajauhoa. HUOMIO! Tattari ei sisällä imeltävää aktiivisuutta.

    Kauramallas mämmi: Tarvitaan luontaisesti gluteenitonta kauramallasta ja luontaisesti gluteenitonta imeltävää aktiivisuutta sisältävää kaurajauhoa.

    Mämmiin voi lisätä muutaman hyvin soseutetun perunan edistämään imeltymistä. Voi valmistaa myös gluteenittoman perunamämmin.
    ,
    ,
    Kaura ja tattarituotteet saavat gluteenitartunnan viljely ja viljankäsittelyvaiheissa ja myö keittiössä. Ole tarkkana kun hankit gluteenittomia raaka-aineita, silloin kun tavoitteena on ehdottomasti gluteeniton lopputulos, esimerkiksi gluteeniton mämmi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *