Hae
Saran kotikolo

Vegaaninen pasha

Äidilläni on ollut tapana tehdä pashaa, joka on päällystetty erilaisilla pääsiäisrakeilla. Se teki pashasta suklaamunien ohella pääsiäisen ykkösherkkuni, vaikka se karkkien alta löytynyt rahkaherkku ei niin makuuni ollutkaan. Vanhemmiten aloin aidosti nauttia rahkasta ja myös perinteisemmästä, manteleilla ja rusinoilla koristellusta pashasta. Tämä vegaaninen pasha vei hiukan aikaa valmistuakseen, mutta oli ehdottomasti odottamisen arvoinen.

Mutta kun tämä rahkaherkku pitäisi onnistua valmistamaan maidottomasti, edessä onkin ongelma. Mistä ihmeestä taikoa korvike rahkalle?!

Kieltämättä pohdin erilaisia vaihtoehtoja pitkään. Pakkohan sitä pashaa ei ole pääsiäisenä syödä, olen pärjännyt monta pääsiäistä vallan mainiosti ilmankin. Mutta kerta meillä on tällaisia pieniä tilaisuuksia tuoda juhlaa keskelle arkea ja keskittyä ruokiin, joita todella tulee syötyä vain kerran vuodessa, miksei siitä voisi ottaa iloa irti. Varsinkin, jos niistä tykkää.

Koska lopulta asiaa tarpeeksi pähkäiltyäni, onnistuin luomaan oman versioni pashasta, joka on paitsi maidoton, myös vegaaninen sekä ilman valkoista sokeria valmistettu – ja kyllä, rahkamainen!

Kerman tilalla käytin luonnollisestikin tyypillistä kermankorvikettani, eli kookosmaidosta vatkattua kookoskermaa. Rahka taas syntyi cashewpähkinöistä ja omenaviinietikasta, jolla muuten jogurttimaisesta pähkinä-vesi seoksesta saa rahkamaisen happaman. Luonnollisesti lopputuloksessa maistuu kookos, mutta aivan hurmaavalla tavalla. Kuin nauttisi kookosrahkaa! Joten suosittelen etenkin kaikkia kookoksen ystäviä kokeilemaan maidotonta vegaanista pashaa, vaikka perinteistä pashaa voisi syödäkin.

Tällä määrällä täyttyy yksi keskikokoinen suodatinpussi (huom. valutusohjeet!). Toki jos käytössäsi on ihan aito pashamuotti, niin käytä ihmeessä sitä.

Vegaaninen pasha kruunaa kevään juhlan ja sopii jälkiruuaksi koko perheelle!

VEGAANINEN PASHA

 
2rkl kookosöljyä (kiinteää)
1dl vettä
1,5dl cashewpähkinöitä
2dl kookoskermaa (huom. kylmänä!)
1tl psylliumia
1/4tl vaniljajauhetta
2rkl sitruunamehua
2rkl omenaviinietikkaa
2rkl agavesiirappia
~4rkl mantelirouhetta

Liota cashewpähkinöitä ainakin neljä tuntia kylmässä vedessä. Kun ne alkavat sopivasti pehmetä, kaada vesi pois ja yhdistä pähkinät, psyllium, vesi, sitruunamehu ja omenaviinietikka. Sekoita ainekset sileäksi tehosekoittimella.

Kaavi kookosmaitotölkistä paksu, rasvainen osa kulhoon ja vatkaa paksuksi kermaiseksi vaahdoksi. Voit lisätä aavistuksen nestettä tölkin pohjalta, jos seos on muuten liian paksua.

Kookoskermaa löytyy myös 2dl pahvitetroissa, jolloin voit vain vatkata koko tetran sisällön. Koostumuksen tulisi muistuttaa perinteistä kermavaahtoa. Vatkaaminen vie hieman pidempään kuin tavallisen kermavaahdon kanssa. Huomioi, että tölkin tulee olla jääkaapissa mielellään yön yli, jotta se on tarpeeksi kylmää vaahtoutuakseen. 

Sulata kookosöljy vesihauteessa. Sekoita tehosekoittimella sula kookosöljy, agavesiirappi ja cashewpähkinäseos huolella sekaisin. Lisää lopuksi vaniljajauhe, kookoskerma sekä mantelirouhe käsin sekoittaen.

Aseta suodatinpussi kahvinsuodattimeen ja kaada massa pussiin. Asettele suodatin tukevasti jääkaappiin esimerkiksi erilliseen kulhoon ja anna valua ainakin yön yli tai vuorokausi.

valutus teekannussa

 

Uudessa kahvinkeittimessäni on tippalukko, joten valuttaminen ei ollutkaan yhtä helppoa kuin ennen. Riittää, kun saat pussin tuettua tukevasti pystyasentoon ja saat jätettyä astian pohjalle tilaa nesteen valumiselle. Luovuutta saa käyttää!

Suodatinpusseja kannattaa laittaa vaikka muutama päällekkäin, jotta ne eivät vettyneenä hajoa.

Kun pasha on valmista tarjoiltavaksi, kumoa se varovasti tarjoiluastialle ja koristele haluamillasi päällysteillä.

Itse käytin mantelilastuja ja raakasuklaahiluja, sekä toisella kertaa aprikoosisosetta. Hedelmäinen sose maistui aivan ihanalta kermaisen pashan kanssa! Vegaaninen pasha ja hedelmät ovatkin täydellinen yhdistelmä raikasta ja rahkaista.

Mantelilastut ja suklaa ovat myös maistuva vaihtoehto. Rouskuvat sattumat antavat pashalle hauskaa suutuntumaa.

Tästä kohti herkullista pääsiäistä! Täytyy sanoa että vegaanisen pashan  kokeilu onnistui niin yli odotusten, etten näe mitään syytä rajata tätä pelkästään pääsiäiseen!

 

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *