Hae
Saran kotikolo

Helppo ja terveellinen raakalakritsi

Kukapa ei tykkäisi lakuista. Minä ainakin nautin jo pelkästä lakritsin tuoksusta, mausta puhumattakaan. Aito lakritsijauhe on hyvä lisä moneen herkkuun, ja sen antama maku on tavallista lakupötköä voimakkaampi ja täyteläisempi. Lakritsijauhe on makeahkoa, mutta ei imelää. Se sopii erinomaisesti smoothien sekaan, kuumaksi juotavaksi (lakritsiteetä, anyone?) tai vaikka raakaherkkuihin, kuten tämän kertaisessa raakalakritsi reseptissä.

Lakuja muistuttavat raakaherkut eivät vaadi loppujen lopuksi montaa raaka-ainetta, ja niiden valmistus on todella helppoa. Kuivurissa niillä menee hetki, mutta, kuten monet parhaat asiat, ne vain paranevat odotuksen myötä. Raakalakritsi on koostumukseltaan pehmeää ja sitkeää, ihanan tahmaista ja kielen päälle sulavaa – kuten ne tavallisetkin lakut!

Ihan tavallisiin lakuihin näitä ei kannata kuitenkaan liikaa verrata, mutta omasta mielestäni raakalakritsi on jopa paljon parempaa, koska siinä on erittäin täyteläinen aidon lakritsin maku!

 

RAAKALAKRITSI

 
6dl kuivattuja luumuja
0,5dl vettä
2rkl lakritsijauhetta
1tl jauhettua anista
1rkl lakritsiuutepaloja tai pätkä lakritsiuutetikkua (ei pakollinen)
Ripaus vaniljaa

Luumut kannattaa aina tarkistaa kivien varalta, sillä ainakin omalle kohdalleni niitä osuu lähes poikkeuksetta joka kerta. Anna luumujen liota vedessä ainakin tunnin verran, jotta ne pehmenevät. Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Tämä voi viedä hetken, joten ole kärsivällinen. Auta prosessia survomalla massaa lähemmäs koneen terää. Jos sinulla ei ole tehosekoittimeen tarkoitettua survinta, pysäytä kone välillä ja kaavi massa alas kulhon reunoilta. Jos massa on liian paksua pyöritettäväksi koneessa, lisää hieman vettä. Sen tulee kuitenkin olla paksua. 

Lakritsiuutteen käyttäminen ei ole reseptin kannalta pakollista, lakut onnistuvat hyvin ilmankin. Jos olet kuten minä, saatat nauttia voimakkaasta lakritsin mausta, ja uutteella saat mausta täyteläisemmän ilman jauhoista koostumusta. Tarkoitus on saada lakuista raikkaita luumujen avulla, ja liian suuri määrä pelkkää lakritsijauhetta tekee koostumuksesta tunkkaisen. Mutta ei huolta, myös jauheesta saat reilusti aidon lakritsin makua ja pärjäät hyvin pelkästään sillä.

 

Uutetikkuja ja -paloja löytyy esimerkiksi Punnitse&Säästän valikoimasta ja Ruohonjuuresta. Itse olen käyttänyt paljon näitä Zen-lakritsipaloja, jotka ovat muuten erinomainen makupala imeskeltäväksi ihan itsessäänkin.

 

Kaavi valmis lakritsiseos pursottimeen tai esimerkiksi pakastepussiin, jonka toisen kulman leikkaat auki. Pursota massasta pitkiä mahdollisimman tasapaksuisia pötköjä. Kuivata kuivurissa 41 asteessa tai uunissa alle 45 asteessa 12-24 tuntia. Lakritsipalat ovat valmiita, kun niiden pinta on kuivunut. Pötköt voi puolivälissä kuivaamista kääntää ympäri, jotta ne kuivuvat kauttaaltaan.

Anna lakritsipötköjen jähmettyä hetki kylmässä, ja pilko sen jälkeen haluamasi kokoisiksi palasiksi. Säilytä lakuja kylmässä. Ne voi myös huoletta pakastaa. Raakalakritsi ei jäädy pakastimessa kivikovaksi, joten se on miellyttävää syötävää jopa heti pakkasesta ottamisen jälkeen.

Ihanaa, täyteläistä lakritsin makua joka palalla! Tältä sen aidon lakun kuuluu maistua!

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *