Hae
Saran kotikolo

Granolalla täytetyt uuniomenat

Viime viikkoina olen rakastunut granolaan kenties rajummin kuin koskaan. Olen välittömästi edellisen satsin loppuessa valmistanut uuden erän, ja yleensä ihan samanlaisen. Jos en syö granolaa aamulla tai illalla (tai päivällä…) maidottoman jogurtin kanssa, napsin sitä vähintäänkin sormineni suoraan purkista. Ja yleensä juutun purkin ääreen vähän pidemmäksikin aikaa, vaikka tarkoitus oli vain pysäyttää leffa hetkeksi ja hakea hedelmä.

Granolan lisäksi olen monena päivänä alkanut kaivata uuniomenoita. En edes muista, milloin viimeksi olisin valmistanut uuniomenoita, vaikka nehän ovat yksi parhaista jutuista ikinä! Uuniomenat ovat myös yksi terveellisimmistä herkuista, mitä voit syödä, sillä ne eivät vaadi ihmeitä maistuakseen älyttömän hyvältä. Kypsyessään omenan happamuus muuttuu suussa sulavaksi makeudeksi, eikä uuniomenoita tarvitse juuri edes makeuttaa erikseen.

Granolasta saa uuniomenalle maukkaan, rouskuvan täytteen, mikä antaa uuniomenalle ihanaa suutuntumaa ja tekee annoksesta piirakkamaisen.

Erilaisilla mausteilla granolaa ja sitä kautta uuniomena-annosta saa varioitua mielin määrin todella pienellä vaivalla!

Granolalla täytetyt uuniomenat sopivat terveellisyytensä puolesta loistavasti vaikka aamupalaksi. Kuituopitoinen omena ja proteiinia sekä laadukasta hiilihydraattia sisältävä granola muodostavat aika herkullisen ja toimivan kombon!

Käytin omenoissa tämän hetken ehdotonta suosikki granolaani, nimittäin maapähkinävoi-kurkuma granolaa, joka oli kuin tehty uuniomenoiden pariksi! Voit kuitenkin hyvin kokeilla myös jotain muuta granolaa, jos maapähkinävoi tai kurkuma eivät sinulle maistu. Kokeile esimerkiksi mausteista pähkinägranolaa tai suklaata sisältävää gourmet granolaa.

Viljattoman granolan saat vaihtamalla kaurahiutaleet esimerkiksi kvinoa- tai kookoshiutaleisiin. Myös mantelilastut sopivat omenan kaveriksi paremmin kuin hyvin.

 

GRANOLALLA TÄYTETYT UUNIOMENAT

(neljä omenaa)

Maapähkinävoi-kurkuma granola

 

2dl gluteenittomia kaurahiutaleita

1/4dl lämmintä vettä

3rkl makeuttamatonta maapähkinävoita

3rkl vaahterasiirappia

1/4tl kanelia

1rkl jauhettua kurkumaa

Ripaus mustapippuria

Sekoita kuivat ainekset kulhossa. Lisää kuivien ainesten sekaan ensin maapähkinävoi, ja sekoita se kuivien ainesten joukkoon. Lisää vesi ja vaahterasiirappi, ja sekoita uudelleen.

Levitä granolaseos uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda 175 asteessa noin 40 minuuttia pari kertaa välissä sekoittaen.

Uuniomenat

 

4 kiinteää hapanta (kotimaista) omenaa

1,5-2dl granolaa (miten mahtuu)

4rkl vaahterasiirappia

1rkl kanelia

2rkl kookosöljyä

Poista omenoiden siemenkota. Jos sinulla ei ole siihen erikseen sopivaa välinettä, leikkaa kota pois veitsen avulla. Se onnistuu helpoiten, kun teet kannan ympärille neliön muotoiset viillot ja leikkaat kodan viiltoja pitkin irti.

Jos omenat eivät pysy pystyssä, leikkaa myös pohjasta pieni siivu irti tasaisen pohjan saamiseksi.

Leikkaa omenoiden päälle kaksi poikittaista viiltoa, jotka yltävät noin puoleen väliin omenoiden sivuja.

Asettele omenat uunipellille tai uunivuokaan. Kypsennä niitä 175 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Ota omenat hetkeksi pois uunista ja lusikoi granolaa niiden sisälle. Omenoiden kypsyttäminen etukäteen pehmentää niitä sen verran, että granolaa mahtuu omenoiden sisään paremmin. Valmis kypsynyt uuniomena on myös helppo levittää auki kulhossa ja lusikoida jotain herkullista lisuketta annoksen päälle.

Laita lusikalla nokare kookosöljyä kunkin omenan päälle. Lopuksi ripottele pinnalle kanelia ja valuta vaahterasiirappia.

 

Kypsennä omenoita uunissa vielä 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat sopivasti pehmenneitä.

Aamupalalla granolalla täytettyjen uuniomenoiden kanssa maistuu muun muassa se maidoton jogurtti, mutta jälkiruualla lämpimän omenan oheen kannattaa lisätä pallo tai pari maidotonta vaniljajäätelöä. Myös helppo kookoskermavaahto sopii omenoiden pariksi. Sitä laitoin omaan annokseeni.

Maapähkinävoi-kurkuma granola on muuten aika koukuttavaa, eikö olekin? Sitä kannattaa valmistaa kerralla isompikin satsi, niin jää syötäväksi myös sellaisenaan.

Mutta varoitan, että maapähkinävoi-kurkuma granola on vähän liian hyvää. Se loppuu sikäli melko nopeasti.

Lämpimät ja terveelliset makeat herkut maistuvat näin hämärinä talvi-iltoina. Lämmin mehevä omena, rouskuva granola ja lämmittävät mausteet tekevät granolalla täytetystä uuniomenasta ihanan lohdullisen herkun, kenties kynttilöiden tunnelmallisessa valaistuksessa.

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.