Hae
Saran kotikolo

Millaista on työskennellä startupissa?

Aloitin työt pienessä startupissa viime elokuussa. Sain paikan yrityksestä viime keväänä etsiessäni uutta työtä päättymäisillään olevan pätkätyön jälkeen. Itse työilmoitus ei kertonut minulle paljoa, ja itse asiassa he etsivät yritykseensä kesäharjoittelijaa sisällöntuotannon pariin. Lähetin hakemuksen, sain soiton ja sovimme videohaastattelun. Enpä siinä vaiheessa tiennyt, että olin jo saanut paikan! Omistajat olivat olleet niin innoissaan hakemuksestani, että päättivät palkata minut hoitamaan yrityksensä viestintää, muun muassa, harjoittelijan etsimisen sijaan. Sain kuulla saavani paikan jo heti videohaastattelun aikana, ja loppupäivän olin aika puulla päähän lyöty että mitä äsken oikein tapahtui. Joten uskokaa ihmiset, että hyvällä työhakemuksella voi todella saada ihmeitä aikaan! Ja entä nyt – millaista on työskennellä startupissa?

Uusi työ on uuden oppimista

Sovimme, että aloitan työssä elokuussa kesäloman jälkeen. Nyt olen ehtinyt olla hommissa reilut viisi ja puoli kuukautta. Enkä yhtään liioittele sanoessani, että tämä työ on ehdottomasti parasta mitä olen ikinä tehnyt. Rakastan työtäni, ja uuden työviikon alkaminen on joka kerta innostavaa.

Ei siinä, ettenkö nauttisi myös vapaasta ja välillä kaipasi vapaapäiviä enemmän kuin niitä on, mutta kaiken kaikkiaan poissa on kaikki sellainen sunnuntain ahdistus töiden alkamisesta tai maanantai aamun angstista. Ja se on muuten ihan todella tärkeää, että nauttii työstään niin paljon, että maanantait voi aloittaa iloisin mielin ja odottaen hyviä juttuja.

Tässä yrityksessä minua kuunnellaan, minulla on ääni ja tekemälläni työllä on tosiaan merkitystä. En ole vain rivityöntekijä hoitamassa pakollisia velvollisuuksia, vaan saan miettiä itse mitä otan työn alle, mikä on kriittisintä juuri nyt ja mistä voisi olla meille hyötyä. Minä olen viestinnästä ja somesta vastaava, mutta pienessä porukassa kaikki tekevät käytännössä kaikkea joka tapauksessa. Markkinointi ja myynnit tulevat omalle tontille ihan yhtä lailla, ja käymme yhdessä läpi niin yrityksen toimintaan kuin suunnitteluun liittyviä asioita.

 

Työn ja arjen tasapaino toimii täydellisesti

Työarki on ollut meille myös hyvin pehmeä lasku uudenlaiseen arkeen, kun etänä kotona tehdyt työpäivät helpottavat lapsiperheen arjen hoitamista huomattavasti. Aamuisin mennään kaikessa rauhassa päiväkotiin, ja itse ehtii käydä vaikka lenkillä ennen töiden aloitusta tai kesken työpäivän.  Tässä työssä meillä on ihan eri tavalla vapautta työskennellä itselle sopivassa ajassa ja paikassa, kuin suuressa konsernissa. Olen tehnyt säännöllisesti etäviikkoa mökiltä käsin ja päässyt samalla tarjoamaan lapselle lomaa päiväkodista isovanhempien häntä hoitaessa.

Työmatkoihin ei kulu arvokasta aikaa päivästä, ja sen sijaan jää enemmän aikaa viettää perheen kesken. Toimistolla on oltu yleensä päivä tai kaksi viikosta, ja ne ovatkin olleet päivinä pidempinä ja olen ollut kotona vasta 6-7 aikaan illalla.

Jos toimistolla kävisi joka päivä, ajasta pitäisi tietysti pitää tarkemmin kiinni, että ehtisin myös ajoissa kotiin ja nähdä myös lasta ennen kuin hän menee nukkumaan. Joten etenkin siinä mielessä arki on mukavan leppoisaa, vaikka työkavereiden kanssa toimistolla onkin tosi piristävää käydä. Tässä on tosin pian tulossa kiireisiä aikoja ja myös paljon toimistolla vietettyä aikaa, kun myynnit käynnistyvät ja tuotteiden kanssa on tulossa paljon hommia.

Kun tiimi tosiaan toimii

Meillä on super hyvä kolmen hengen tiimi. Siis oikeasti, miten voikin löytää tuollaisen porukan, joka tulee niin hyvin toimeen ja kenen kanssa mätsää ihan ensimmäisistä päivistä saakka?!

Meillä on yhdessä hauskaa, juttu luistaa ja kaikkea sitä, mutta me myös kannustamme ja innostamme toisiamme eteenpäin ja ajattelemme kaikki juuri hyvällä tavalla eri näkökulmista, että saamme monenlaista perspektiiviä hommaan. Ja me ennen kaikkea opimme yhdessä.

Startupissa tehdään asiat ensimmäistä kertaa, aloitetaan nollasta, ja siksi kaikki asiat saa suunnitella ja kehittää itse. Omille arvoilleen ja tavoilleen uskollisena. Me saamme luoda oman tapamme toimia, ja se jos mikä on suunnaton rikkaus. Meidän työmme näyttää aidosti meiltä itseltämme.

 

Entä sitten haittapuolet?

No, kaikki on tosiaan opettelua. Olisihan se monesti upeaa tietää enemmän, olla siinä mielessä varmalla pohjalla, että vaan tekee työtään ja tietää asioiden sujuvan samalla mallilla kuin ennenkin. Toisaalta, ei kai missään sellaista varmuutta ole. Tässä hommassa on tärkeää olla avoimin mielin ja suhtautua kaikkeen sillä valmiudella, että sen mitä ei osaa, opettelee. Me rakennamme koko toimintaa alusta alkaen, ja vaikka se on myös todella jännittävää ja innostavaa, kyllähän siinä on myös epävarmuutta mukana.

Tietenkin on myös tosi tärkeää, että tiimi toimii. Isommissa firmoissa ei tarvitse olla sydänystävä kaikkien kanssa, että pystyy toimivaan yhteistyöhön, mutta pienessä porukassa täytyy todella sopia yhteen. Oma kokemus olisi ihan toinen, jos meillä ei tosiaan olisi niin loistavasti yhteensopiva tiimi. Sikäli se määrittää startup kokemuksen hyvin suurelta osin.

Startupeissa on tietenkin riskinsä, rajalliset resurssit, omanlaisensa mielentila. Se ei sovi kaikille. Mutta minä rakastan tätä työtä, tätä paikkaa, tätä tiimiä. Minä olen juuri siellä missä haluan, ja oikeus saada työskennellä startupissa on yksinkertaisesti unelmien täyttymys.

Aina ei oikein tiedä miten saada jokin asia onnistumaan tai miten jokin juttu kuuluisi tehdä. Oikealla asenteella olemme kuitenkin pärjänneet todella hyvin ja saaneet hommaa eteenpäin kuten olemme halunneet. Ja nimenomaan meille sopivalla tavalla, niin, että voimme myös jatkossa seistä tekemisemme takana ja tehdä sellaista työtä, joka näyttää ja tuntuu omalta.

 

Yritystoiminta aluille

Startup on oikeastaan startup vain siihen asti, että alussa ollut idea on valmis. Meillä on ollut idea jo hyvässä vauhdissa pidempään, joten periaatteessa olemme jo ihan oikea yritys. Ensimmäiset tuotteet ovat pian markkinoilla, ja liiketoiminta lähtee käyntiin. Samalla startup henkisyys säilyy siinä mielessä, että olemme edelleen pieni kolmen hengen yritys, jossa opitaan ja omaksutaan uutta joka päivä.

Se mikä itseäni erityisesti inspiroi on tämän porukan tapa tehdä arvojensa mukaista työtä. Poissa on se startup skenessä esimerkiksi Slushissa näkyvä ”iso, isompi, isoin – wow bow ja paljon rahaa!” mentaliteetti, jossa tekoäly, teknologia ja sovellukset ovat kaikki kaikessa. Me olemme hyvin maanläheisiä. Me aidosti rakastamme sitä mitä teemme ja haluamme tehdä hyvää työtä. Kun minut valittiin tähän tehtävään, tunsin olevani todella haluttu lisä yritykseen. Olihan se ihan mahtavaa, että he olivat aloittamisestani yhtä innoissaan kuin minä. Ei voi muuta sanoa, kuin että tämä oli täydellinen match kaikin puolin.

Käykää kurkkaamassa sivujamme jos haluatte lukea aiheesta lisää. Kotisivut löytyvät täältä ja Instagramissa pääsette seuraamaan täältä. Kuulen mielelläni palautetta mitä teillä herää mieleen, kaikenlaiset mielipiteet ja keskustelu aiheen ympärillä otetaan kiitollisena vastaan!

 

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit  

2 kommenttia

  1. missmaruzella kirjoitti:

    Ai vitsit, tällainen postaus sai tosi hyvälle mielelle – juuri noin toivoisin itsekin kokevani työni…vaikkei sellainen jobi vielä olekaan osunut kohdalle. Onneksi olkoon että löysit unelmiesi työpaikan, olen vilpittömästi onnellinen kaikkien puolesta jotka saavat kokea oikeaa työn iloa ?

    • sarankotikolo kirjoitti:

      Voi kiitos, ihanasti sanottu? Ja toivon samaa myös sulle, että löytyy sellainen työ. Menee sitä kohti minkä kokee innostavaksi niin kyllä ajatuu aikanaan oikealle polulle. Itselle oli kova paikka tehdä välissä pätkätöitä ja pärjätä sen epävarmuuden kanssa, mutta niiden kautta nimenomaan päädyin siihen missä olen nyt. Pidän peukkuja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.