Hae
Saran kotikolo

Hauska viljaton nyhtöpulla eli Monkey Bread (G, M)

Kaikenlainen nyhtöruoka on valtavan suosittua – eikä ihme! Johan sen lapsikin tietää, että kaikki maistuu paremmalta sormin ja nyhdettävä ruoka nyt vaan maistuu super hyvältä. On nyhtökanaa, nyhtöpossua, nyhtökauraa joten luonnollisesti on myös nyhtöpullaa! Kumma kyllä kyseinen amerikkalainen herkku ei ole suuremmin esillä Suomessa, vaikka olemme todellista pullakansaa. Tässä tulee ihana viljaton nyhtöpulla, jonka syöminen on myös hauskaa!

Nyhtöpulla eli Monkey Bread on jenkkien suuri juhlaherkku: monille se kuuluu jouluun, toisille herkkuaamiaiselle. Yhtä kaikki, Amerikassa Monkey Bread on tuttu juttu. Ilmeisesti se on alun perin päätynyt Amerikan mantereelle unkarilaisten siirtolaisten mukana ja se tunnetaan myös nimillä monkey puzzle bread, sticky bread ja pinch-me-cake.  Ajan kuluessa tuo juutalaisten perinneleipomus alettiin tuntea paremmin nimellä Monkey Bread, ja käsittääkseni (korjatkaa jos olen väärässä) se on melko lailla tuntematon Yhdysvaltojen ulkopuolella. Vaikka täytyy sanoa, että esimerkiksi meille tuttu Boston-kakku muistuttaa melko elävästi kyseistä leipomusta.

 

No, minähän rakastan kaikkea nyhdettävää, joten tätäkin oli kokeiltava. Mutta totta kai vähän muunnellen, joten tällä kertaa kyseessä on viljaton, toffeinen leipomus. Ja ai että, toffeen tahmaisuus sopikin tähän herkkuun täydellisesti!

Viljattomat pullat eivät ihan pääse oman suosikkilistani kärkeen, vaikka maku voikin olla hyvä. Pullan kuuluu kuitenkin olla kuohkea ja mehevä, tai sitten puhutaan ihan eri leipomuksesta. Tässä reseptissä viljattomuus toimii kuitenkin todella hyvin, sillä taikina saa olla jämäkkää. Monkey Bread – nimihän tulee pullan syöntitavasta, eli siitä on tarkoitus napsia sormineen yksittäisiä paloja ja nyhtää taikinaa irti, kuin apinat konsanaan.

 

VILJATON nyhtöpulla eli MONKEY BREAD

 

 

Viljaton pullataikina

1/2dl kookosöljyä tai muuta rasvaa (käytä voita jos käytät maitoa!)
2 kananmunaa
1/2dl vaahterasiirappia
3rkl mantelivoita tai muuta pähkinävoita
1dl mantelijauhoa
1,5dl perunajauhoa
1rkl ruokasoodaa
1rkl kanelia
1tl kardemummaa
1tl psylliumia
Ripaus vaniljajauhetta

Voiteluun

3rkl kookossokeria
2rkl kanelia
1/4dl vettä
 

Sulata kookosöljy ja sekoita siihen munat. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi. Anna turvota hetki, ja pyörittele taikinasta pieniä palleroita.

Valmista voiteluseos. Kiehauta vesi, ja lisää sekaan kookossokeri sekä kaneli. Anna sokerin sulaa nesteeseen.

Asettele taikinapallerot vuoan pohjalle. Tähän sopii niin leipä-, piirakka- kuin uunivuokakin. Voitele pallerot nesteseoksella pullasudin avulla. Kasaa loput pallerot vuokaan, ja toista voitelu. Pyri käyttämään koko seos.

Käytin itse leivinpaperilla vuorattua leipävuokaa, mikä osoittautui ohjeen taikinamäärälle varsin sopivan kokoiseksi.

Toffee-kastike

 

2dl kuivattuja taateleita
1dl mantelijuomaa
1dl vaahterasiirappia
2rkl kanelia
1tl neilikkaa
Ripaus suolaa

Liota taateleita ainakin tunti. Soseuta ainekset pähkinävoita lukuun ottamatta yhtenäiseksi massaksi. Täytteen ei tarvitse olla täysin sileää, kunhan se on toffeemaisen paksua.

 

 

Valuta toffeekastike vuokaan taikinapalleroiden päälle. Ripottele halutessasi pinnalle lisää kookossokeria ja/tai kanelia.

Paista uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut. Älä paista liikaa, ettei taikina kuiva!

 

 

Anna vetäytyä hetki ja nautiskele hyvässä seurassa. Niin ihanan tahmaista, makeaa, melkeinpä tuhmaa herkuttelua!

Nyhtöpulla osoittautui hauskaksi seurusteluruuaksi. Pöydän ääressä tuli istuttua pitkään ja huolettomasti, kahvia samalla santsaten.

Loput nyhtöpullasta jäi pöydälle kannen alle huoneenlämpöön, ja sitä tuli napsittua sormineen lisää useamman kerran ohi kulkiessa.

Viljaton nyhtöpulla on moneen ruokavalioon sopiva ja kaikenikäisiä viihdyttävä hauska leipomus. Yhdessä syöminen ja samasta leivoksesta palojen nyhtäminen on omiaan rentoon, välittömään seurusteluun ja laatuaikaan yhdessä lähimpien ja miksei vähän vieraampienkin ihmisten kanssa.

 

Tätä pullaa syödessä unohdetaan ruokailuvälineet ja turha pingottaminen, ja isketään ilolla kiinni kukin omalla tyylillään! Oheen suosittelen kahvia tai kaakaota, kaikilla lisukkeilla.

Jos kaipaat lämmittävää, kanelista, täyteläistä lohturuokaa talven keskelle, viljaton nyhtöpulla on juuri sitä.

 

Kerrankin saa oikein luvan kanssa syödä sormin!

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit  

2 kommenttia

  1. Kanelitytön kakkuparatiisi kirjoitti:

    Tää on kyllä tosi hauska idea! 🙂

  2. Sara kirjoitti:

    Eikö vain! En tiedä mikä siinä on, mutta sormin on vaan niin hauska syödä ja napsia palasia ruuasta..maistuu aina niin hyvälle! Ja onhan se korkea aika nyhtää jo pullaakin kaikkien muiden nyhtöruokien ohessa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *