Täytetyt salaattikääröt
Ihastuin salaattikääröihin illallisella Gaijinissa vuosia sitten. Sen jälkeen näistä herkuista on tullut vakio: täydellinen yhdistelmä mausteista ja raikasta, kevyttä ja täyteläistä. Ateria valmistuu melko vähällä vaivalla, joskin nyhtöpossun paistaminen vie toki aikaa. Onneksi sen voi jättää uuniin muhimaan vaikka yön yli, jolloin se ei vaadi minkäänlaista vaivannäköä valmistuakseen. Salaattikääröt ovat raikas ja maistuva ateria, johon sopii vähän tulisempikin täyte.
Nyhtöpossu on täyttävää tavaraa, mutta salaatinlehdet tekevät kokonaisuudesta hyvin raikkaan ja kevyen. Valitse mahdollisimman isoja salaatinlehtiä, kuten romainea tai cosmopolitania, jotka saat käärittyä tacomaiseksi kuoreksi. Possun lisäksi täytevaihtoehtona oli marinoituja papuja, joista saa hyvän täytteen kasvissyöjille ja mukavaa vaihtelua omaan annokseen. Myös nyhtökaura tai vastaava varmasti toimii.
Lihasta ja pavuista kannattaa tehdä reilun mausteisia, sillä salaattikäärössä on paljon vettä ja se on maultaan melko neutraali, mikä tasapainottaa kokonaisuutta. Mahtavaa napostelu- ja seurusteluruokaa!
Kassleria on ohjeessa enemmänkin, koska nyhtöpossua on helmpompi tehdä kerralla iso satsi ja syödä jämiä myöhemmin.
TÄYTETYT SALAATTIKÄÄRÖT
1kg porsaan kassleria
1 pussi cosmopolitan-salaattia
2rkl paprikamaustetta
1rkl sipulijauhetta
0,5tl valkosipulijauhetta
1tl meiramia
1tl oreganoa
0,5tl chilijauhetta (säätele oman maun mukaan)
0,5tl juustokuminaa
Ripaus cayennepippuria
Mustapippuria
Suolaa
MARINOIDUT PAVUT
1 purkki kidneypapuja (käytin GoGreeniä)
1 purkki punaisia linssejä (myös GoGreen)
1rkl oliiviöljyä
1rkl balsamicoa
1rkl yrttiseosta (käytin Provencalea)
5 valkosipulinkynttä
0,5tl paprikajauhetta
AVOKADOKASTIKE
2 avokadoa
1/4dl oliiviöljyä
1/4dl vettä
1tl sitruunamehua
1tl sipulijauhetta
Mustapippuria
Suolaa
Ota kassler huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista. Lämmitä uuni 150 asteeseen, kumoa kassler kannelliseen uunivuokaan, kaada päälle desin verran vettä ja paista noin 5-6 tuntia. Kasslerin voi hyvin jättää paistumaan pidemmäksikin aikaa – jos jätät sen uuniin yön yli, laske uunin lämpötila 120 asteeseen. Mitä pidempään liha muhii, sitä mehevämpää siitä tulee!
Sekoita pavut ja muut ainekset kulhossa ja anna marinoitua yhtä kauan kuin possu on uunissa. Pavut ovat valmiita syötäväksi sellaisenaan, tai halutessasi voit lämmittää ne nopeasti pannulla ennen syömistä. Yhdistä avokadokastikkeen ainekset ja sekoita tasaiseksi blenderillä tai sauvasekoittimella.
Kun liha on paistunut, laita se erilliseen kulhoon (jätä rasvaneste pois) ja nypi säikeisiksi suikaleiksi kahta haarukkaa apuna käyttäen. Lisää lisää sekaan mausteet ja vesi, ja sekoita huolella. Kaada seos pannulle ja kiehauta. Anna hautua miedolla lämmöllä, kunnes liika neste on haihtunut. Maistele ja lisää mausteita tarvittaessa. Jos haluat lisätä trooppisia makuja, lorauta veden sijaan sekaan kookosmaitoa.
Revi salaatista lehtiä valmiiksi tarjottavaksi. Kasaa lehtien päälle nyhtöpossua tai papuja ja päälle avokadokastiketta sekä marinoitua punasipulia. Jos haluat ateriasta vielä ruokaisamman, kääröihin voi lisätä myös riisiä. Suosittelen tahmeampaa riisiä, joka ei leviä käsiin syödessä.
Kääröt ovat hauskaa ja herkullista sormisyötävää, jota on helppo pakata esimerkiksi piknikevääksi kesällä. Ne ovat myös helppo ruoka valmistaa isommallekin porukalle, kun kasvatat vain kasslerin kokoa tai papujen määrää ja tarvittaessa hankit kaksi salaattipussia!
Oheen vielä iso salaatti ja juureslastuja, niin herkullinen ateria on valmis!