Hae
Saran kotikolo

Gluteeniton mantelinen Bostonkakku (G, M)

Bostonkakku on pullarakkautta parhaimmillaan. Oletteko ikinä käyneet Siiskosella? Se osuu juuri mökkimatkamme varrelle, ja sieltä tuli joskus ostettua uskomattoman hyvä Boston-kakku. Sitä oli pakko napsia sormineen aina ohi kulkiessa, se oli täydellisen pehmeä ja keskeltä vielä jopa aavistuksen ei-kypsä (raa’asta en nyt kuitenkaan puhu), minkä vuoksi siinä yhdistyivät paistetun korvapuustin jumalainen maku ja pullataikinan herkullinen pehmeys. Täydellistä, sanoisin.

Bostonkakussa korvapuustit paistuvat täydellisen meheviksi, eikä pullien ulkonäöllä ole niin väliä, koska ne kohoavat vuoassa toisiinsa kiinni ja muhivat yhtenäiseksi kakuksi. Teen itse yleensä aina Bostonkakun samalla kun leivon korvapuusteja, sillä rumat päätypalat sopivat mainiosti pullakai vuokaan. Kanelinen täyte tekee kakkuun hauskoja raitoja, ja täyte muutenkin mehevöittää Bostonkakun sisuksen niin herkulliseksi, että tätä mantelista kakkua ei voi olla rakastamatta!

Yksittäisiä korvapuustejakin pitää leipoa pian, mutta gluteenittomalla Bostonkakulla oli mainio aloittaa. Kuohkeaa, maukasta, mehevää pullakakkua, jota on paistettu varoen – niin, että keskusta jäisi ihanan ei-kypsäksi.

Mantelijauho antaa taikinalle oman säväyksensä, ja muistuttaa mielestäni jopa aavistuksen mantelilikööriä. Joten jos olet mantelimassan ystävä, tässä olisi resepti juuri sinulle!

 

GLUTEENITON BOSTONKAKKU (G, M)

 
5dl gluteenittomia jauhoja*
150g maidotonta leivontamargariinia (tai voita, jos maito ok)
2dl mantelijuomaa
1dl mantelijauhoa
2 pussia kuivahiivaa
1dl kookossokeria
1 kananmuna (+ toinen voiteluun)
1-2rkl kardemummaa
1/4tl suolaa
~1dl lisää jauhoa (leipomiseen)

*tee sekoitus, jossa on esimerkiksi 2/3 perunajauhoa ja 1/3 riisijauhoa tai käytä valmista sekoitusta – esimerkiksi Virtasalmen viljatuotteen pullajauhoseos on hyvä, ja ilman ylimääräisiä aineksia. Sitä käytin tässä itse. Huomioi, että eri seokset turpoavat eri tavoin ja lisää nestettä jos tarvitsee. Tarkoitus on saada hyvä sitko ja joustava taikina, joka on tarpeeksi kimmoisaa pyöriteltäväksi, mutta ei liian tiivistä. Tämä taikina saa jäädä löysemmäksi, mutta vuoka tukee sitä. Sekoita jauhot yhteen mantelijauhon kanssa.

 

Sekoita jauhot keskenään tai mittaa valmis jauhoseos kulhoon.

Lämmitä mantelijuoma kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva sen joukkoon. Lisää kananmuna, kookossokeri, suola ja kardemumma, ja sekoita huolella.

Sulata rasva valmiiksi. Sen ei tarvitse olla juoksevaa, vaan pehmennyttä. Lisää jauhoja nesteseokseen pieni määrä kerrallaan, ja alusta samalla käsillä vaivaten. Kun jauhot on lisätty, kaada sekaan myös rasva. Alusta, kunnes taikina on kunnolla vaivattu sekaisin ja se tuntuu jämäkältä.

Levitä leivonta-alustalle jauhoseosta (myös ihan perunajauho sopii), ja kumoa taikina alustan päälle. Voit lisätä jauhoja myös taikinan päälle sen verran, että saat taputeltua sen litteämmäksi. Lopuksi voit kaulita taikinan levyksi, mutta tätä varten kannattaa levittää taikinan pinnalle vielä lisää jauhoja tai voidella kaulin ympäriinsä rasvalla. Taikinan pitää olla melko kosteaa, jotta se ei kuivu paistuessaan, mikä tekee siitä myös helposti tarttuvaa.

Kaneli-sokeriseos

 
1/4dl kanelia
1,5dl kookossokeria
2dl Keijua tai muuta kasvirasvaa
1/4tl vaniljajauhetta

Pehmennä rasva helposti sekoitettavaksi, ja sekoita ainekset yhteen. Levitä seos kaulitun pullataikinan päälle.

Kääri taikina rullalle ja leikkaa 10-15 osaan. Omaani tuli 13 palasta. Asettele palaset pystyyn leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Päätypalat kannattaa piilottaa reunoille ja laittaa keskemmälle ne kauniimmat osat. Laitoin itse palaset tavalliseen uunivuokaan kahteen kerrokseen, jotta saan korkeamman kakun. Se ei kuitenkaan ole pakollista, vaan voit hyvin asetella palaset vain yhteen kerrokseen ja tehdä vaikka pinta-alaltaan suuremman kakun.

Jätä palojen välille pieni rako – taikina nimittäin turpoaa vielä.

Jätä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan liinan alle noin 45-60 minuutiksi.

Voiteluun


1 kananmuna
Kookossokeria
Mantelirouhetta

Kohoamisen jälkeen voitele kakku kananmunalla ja ripottele sen pinnalle lisää kanelia ja kookossokeria, sekä halutessasi mantelirouhetta.

Tykkään itse kohottaa taikinan kuuman veden avulla. Täytän tiskialtaan kuumalla vedellä, asettelen vuoan sen ylle ja peittelen liinalla.

 

Paista uunissa 200 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes kakun pinta on vaaleanruskea ja se tuntuu mukavan kimmoisalta ja pehmeältä. En toisaalta kiellä paistamasta vielä lisää, jos haluat täysin kypsän lopputuloksen. Varo kuitenkin, ettei kakku pääse kuivumaan.

Pulla on pulla, ja korvapuusti on vaan ❤️. Mitä tässä muuta voisi sanoa. Pitäisi leipoa pullaa useammin ihan jo sen tuoksun takia.

 

Tämän kakun myötä leijui kotona juuri se minun kodilleni täydellinen tuoksu.

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

 

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *