Hae
Saran kotikolo

Vaalea gluteeniton hapanjuurileipä

Kun ensimmäinen gluteeniton hapanjuurileipä onnistui niin hyvin ja juurtakin jäi jääkaappiin jemmaan, piti tietenkin heti kokeilla uutta leipää. Vaalea gluteeniton hapanjuurileipä on nimensä mukaisesti vaalea herkkuleipä ja tällä kertaa voin sanoa, että sen taikina oli jo aika loistava. Leipä kohosi korissa kuin mehevä jättipulla, ja paistui pinnaltaan kauniiksi. Sen kuoresta tuli rapeaa, mutta ei kovaa, ja sisuksesta ilmavaa ja pehmeää. Toki ilmavuutta olisi saanut olla vielä lisää. Tai en tiedä. Tämä leipä muistuttaa nimittäin aika paljon rievää ja rieskaa, ja nehän ovat kiinteämpiä leipiä, vaikka pieniä ilmakuplia seassa onkin. Omia vanhoja suosikkejani, joten en pistä tätä lainkaan pahakseni!

Tällä kertaa leipää oli helpompi leikata ja taikina oli kiinteämpää kuin ensimmäisellä kerralla, joten palaset pysyivät helpommin ehjänä.

 

 Vaalea herkkuleipä juurella

Vaalea gluteeniton hapanjuurileipä valmistuu edelleen helposti, mutta tässä ohjeessa jauhojen valinta on olennainen osa onnistumista. Jos jotain olen vuosien varrella oppinut, niin gluteenittomat jauhot toimivt hyvin eri tavoin. Siinä, missä riisijauhon merkillä ei ole juui väliä, jauhoseoksilla tosiaan on. Hyviä jauhoseoksia löytyy runsaasti, mutta ne poikkeavat toisistaan sen verran, ettei yhdellä voi suoraan korvata toista. Korvaaminen kyllä onnistuu, mutta mittasuhteet voivat olla täysin erilaiset. Virtasalmen viljatuotteen pullajauhoseos on yksi suosikki jauhoseoksistani, ja pullan leipomisen (katso esimekiksi ihanat gluteenittomat vegaaniset korvapuustit) lisäksi se sopii myös moneen muuhun. Pullajauhoseoksella leipoo ihanaa vaaleaa leipää! Se muodostaa napakan sitkon ja turpoaa tehokkaasti, minkä vuoksi se käyttäytyy taikinassa hyvin eri tavalla kuin muut jauhoseokset.

Jos kyseistä pullajauhoseosta ei ole saatavilla, voit korvata sen myös muilla vaaleilla jauhoseoksilla. Mutta jauhoja tarvitsee silloin todennäköisesti hieman enemmän, eikä lopputulos välttämättä näytä samalta.

Muista, että hapanjuurileivän leipominen alkaa juuren valmistuksesta. Ohjeen gluteenittomaan hapanjuureen löydät täältä.

Jos juuri löytyy jo valmiina ja on ollut säilössä jääkaapissa, pidä juuri huoneenlämmössä ainakin vuorokausi sen herättelemiseksi. Itse freesasin juuren ihan kuin valmistuksen aikana, eli otin säilössä olleesta juuresta 40 g talteen ja lisäsin siihen riisijauhoja 20 g, maissijauhoja 20 g ja vettä 60 g. Pidin juuren huoneenlämmössä vajaat pari vuorokautta ennen tämän leivän leipomista.

Tällä ohjeella tulee yksi leipä. Yksi todella maukas leipä. Ainut vika että tämä leipä pisti kaipaamaan kirotun paljon juustoa päälle. Vaalea leipä ja sen päälle hieman sulava juusto, ah!

Mutta kyllä se toimi vallan hyvin ihan Keijulla voideltuna.

 

Vaalea gluteeniton hapanjuurileipä

 

4 reilua rkl hapanjuurta

3 dl vettä

1 tl xantaania

1 tl kookossokeria

1/2 tl suolaa

1,5 rkl öljyä

2,5 dl Virtasalmen viljatuotteen pullajauhoseosta

1 dl maissijauhoa

1,5 dl riisijauhoa

 

Sekoita hapanjuuri ja vesi yhteen. Lisää nesteseokseen xantaani, kookossokeri, suola ja öljy.

Sekoita jauhot erillisessä kulhossa, ja lisää nesteseokseen pieni määrä kerrallaan. Sekoita ainekset yhtenäiseksi taikinaksi käsin tai lastalla.

Tuore taikina juuri koriin mentyään

 

Kohotus

Laita taikina kohotuskoriin, leipävuokaan tai kulhoon ja peitä liinalla. Anna leivän kohota huoneenlämmössä liinan alla ainakin 6-8 tuntia, mielellään pidempäänkin. Laitoin itse leivän kohotuskoriin torstaina iltapäivällä neljän aikaan, ja pistin uunin lämpenemään seuraavana päivänä kymmenen jälkeen aamulla.

Kohonnut leipä on alkanut halkeilla. Mutta pintapuoli muuttui pellille kipatessa pohjaksi!

 

Paistaminen

Kun olet valmis paistamaan leivän, laita leivinpaperilla päällystetty pelti uuniin ja lämmitä uuni 225 asteeseen, tai jos käytät kiertoilmaa 200 riittää.

Kun uuni on lämmin, ota pelti pois uunista ja kumoa leipä pellille. Tee leivän pintaan nopeasti muutama viilto, ja laita pelti uuniin.

Lisää uunin pohjalle uunin kestävässä astiassa muutama desi vettä. Paista leipää noin tunti, jos käytät kiertoilmaa. Muussa tapauksessa paista ensin 45 minuuttia. Sen jälkeen avaa uunin luukku ja jatka paistamista 15-20 minuuttia, kunnes leivän pinta on ruskettunut ja se tuntuu kypsältä. Kypsän leivän pohja kumisee, kun siihen koputtaa.

Nosta pelti pois uunista ja peitä leipä liinalla. Anna leivän vetäytyä ainakin vartti ennen leikkaamista.

Hapanjuurileivän voi pakastaa, mutta tuoreeltaan se kannattaa säilöä liinan alla huoneenlämmössä leikkauspinta alaspäin. Näin leipä pysyy pinnalta rapeana ja sisältä pehmeänä, kuten kuuluukin.

Vaalea gluteeniton hapanjuurileipä on juuri sellainen vaalea herkutteluleipä, jota olen vehnän jättämisen jälkeen ajoittain kaivannut. Ja tuoreeltaan se on ihan täydellinen leipä, joka oli mitä herkullisin lisuke kasvissosekeiton oheen lounaalla.

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *