Hae
Saran kotikolo

Pekaanipähkinämuffinssit, jotka saivat innostumaan muffinseista!

En ole erityisemmin piitannut muffinsseista, mutta nämä kerrassaan herkulliset pekaanipähkinämuffinssit ovat hurmanneet myös minut. Leivoin niitä ensimmäisen kerran aikanaan mieheni pyynnöstä työpaikalle vietäväksi, ja heti taikinaa maistettuani tiesin, että tästä tulee hyvä juttu. Seuraavan satsin leivoinkin ihan vain itselleni!

Pekaanipähkinämuffinssit yhdistävät monta suosikki makuani. Karamellisoidut pähkinät, iki-ihana vaahterasiirappi, kaneli ja taikinaan sekoittuvat taatelit ovat hurmaava kokonaisuus. Nämä muffinit ovat makeita, mutta eivät imeliä. Ne ovat meheviä ja silti kakkumaisia leivoksia, joiden seassa on sopivasti ilmavuutta.

Aina en tule tehneeksi erikseen kuorrutetta muffinien päälle, mutta nyt siihenkin oli aineksia valmiina, joten pisteenä ii:n päälle nämä herkkuleivokset saivat myös jogurttipohjaisen kruunun. Jos haluat muffineille, muillekin kuin näille, super simppelin ja maistuvan kuorrutteen, kannattaa kokeilla alla olevaa ohjetta. Se toimii myös kakkujen täytteenä ja kuorrutteena.

Nämä muffinssit ovat gluteenittomia ja vegaanisia. Ne ovat munattomia, maidottomia, soijattomia ja ilman valkoista sokeria leivottuja. Jos oheisista aineksista ei jokin sovi, tilalle voi hyvin kokeilla jotain muuta. Esimerkiksi kaurajogurtin ja -maidon voi korvata muilla kasvipohjaisilla tuotteilla. Kaurahiutaleet voi korvata suuremmalla määrällä jauhoa, tai vaikka riisi- tai tattarihiutaleilla. Jauhoseoksista voi käyttää mitä tahansa, mutta ne imevät nestettä aina vähän eri määrin. Suhteuta siis jauhojen määrä nesteeseen niin, että taikinasta ei tule liian tönkköä tai päinvastoin juoksevaa. Sen tulee olla puuromaista.

En ole ohjeessa erikseen maininnut gluteenittomuudesta, mutta valitsemalla gluteenittoman kaurajogurtin ja -maidon sekä jauhoseoksen muffineista tulee gluteenittomia.

Ohjeella tulee 12 normaalikokoista (isoa) muffinssia.

PEKAANIPÄHKINÄMUFFINSSIT

 

1 dl kuivattuja taateleita
1,5 dl pekaanipähkinöitä
1 iso rkl kookosöljyä tai muuta paistorasvaa
1,5 dl vaahterasiirappia
50 g kasvimargariinia
1 dl maustamatonta kaurajogurttia
2,5 dl kauramaitoa
1,5 dl kookossokeria
2 tl ruokasoodaa
1 rkl kanelia
1/2 tl kardemummaa
1/4 tl suolaa
1/4 tl psylliumia
1,5 dl kaurahiutaleita
3,5 – 4 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (käytin Myllärin)

 

Valmistus

 

Liota taateleita kylmässä vedessä tunnin ajan. Liotuksen jälkeen kaada vesi pois.

Murenna pekaanipähkinöitä pienemmäksi paistinpannulle. Lisää kookosöljy ja vaahterasiirappi. Paahda pähkinöitä pannulla muutama minuutti, kunnes ne ovat karamellisoituneet.

Sulata margariini juoksevaksi. Yhdistä margariini, jogurtti, kauramaito ja taatelit. Sekoita ainekset tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Taateleista ei tarvitse tulla täysin sileitä, vaan tarkoitus on saada niistä taikinaan makeutta ja mehevyyttä. Sattumat eivät haittaa. Jos sekoitin ei tunnu tarpeeksi tehokkaalta, voit myös pilkkoa taatelit mahdollisimman pieneksi silpuksi ja lisätä taikinaan sellaisenaan.

Lisää pähkinäseos nesteseoksen joukkoon. Kylmä neste jähmettää siirapin nopeasti, joten sekoita ripeästi välttääksesi pähkinöiden pakkaantuminen isoksi klöntiksi. Jos näin kuitenkin käy, töki sitä vaikka hieman veitsellä saadaksesi pähkinät irti toisistaan ja leviämään paremmin ympäri taikinaa. (Näin on käynyt useammin kuin kerran…)

Lisää nesteseokseen kookossokeri ja mausteet. Lisää lopuksi vielä psyllium, kaurahiutaleet ja jauhot, ja sekoita aineksista yhtenäinen massa.

Lusikoi valmis taikina muffinivuokiin. Tarvittaessa voitele vuoan pinta tai käytä paperisia muffinivuokia vuoan pohjalla. Minä en ole löytänyt vuokia, jotka vielä irtoaisivat paistetusta taikinasta, joten voitelen vain vuoan huolella ja lisään paperiset vuoat vasta jälkikäteen. Silikoninen muffinivuoka on kyllä ollut ostoslistalla jo pitkään.

Kypsennä muffinsseja uunissa 175 asteessa 30 minuuttia, tai kunnes ne ovat kypsiä. Kypsyyden voit testata tökkäämällä muffinssin keskelle hammastikun ja tarkistamalla, ettei siihen tartu taikinaa.

Säilytä valmiit muffinssit ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä. Muffinssit säilyvät muutaman päivän. Niitä voi myös pakastaa ja sulattaa aina tarpeen tullen. Jääkaappikin käy ja pidentää säilyvyyttä, mutta siellä muffinssit tuppaavat kuivumaan. Toki kuorrutetut versiot tulee säilyttää kylmässä. Kuorrutus kannattaa lisätä vasta juuri ennen syömistä.

Muffinssit ovat erityisen ihania pikku leivoksia esimerkiksi aamupalalla tai päiväkahvin ohessa. Ne ovat valmiiksi sopivia annospaloja, eivätkä ole makeudestaan huolimatta liian imeliä. Näiden muffinssien ihana pähkinäinen maku sopii erinomaisesti juuri kahvin rinnalle! Ja pekaanipähkinämuffinssit ovat erityisen ihania hitaasti nautittavia herkkuja, joista voi lohkaista palasen haarukalla ja saada herkkuhetkestä erityisen nautinnollisen.

Ja sitten se kuorrute, jos siihen vielä kaipaatte ohjetta! Tällä määrällä tuli kuorrutetta viidelle muffinille. Toki useammallekin, jos ei lusikoi ihan yhtä isoa kasaa kuin minä.

 

Muffinssikuorrute (gluteeniton ja vegaaninen)

 

2 dl maustamatonta kaurajogurttia

4 rkl vegaanista vaniljakreemijauhetta (Confetti)

1/4 tl Bourbon vaniljajauhetta

 

Sekoita ainekset yhteen sähkövatkaimella tai tehosekoittimella. Lusikoi tai pursota kuorrute jäähtyneiden muffinssien päälle. Säilytä kuorrute kylmässä.

 

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *