Hae
Saran kotikolo

Koronasynttärit ja yksisarviskakku

Näytti jo pahasti siltä, ettei minkäänlaisia kaksivuotissynttäreitä saada aikaan. Isoja ei ollut tarkoitus pitää alunperinkään, vaan kutsua kummit perheineen (kummeja on 2) käymään perjantai-iltana ja perheet lauantaina, jolloin varsinaiset ”juhlat” olisivat. Koronasynttärit ovat aikamoinen tabu. Kummien tulosta jouduttiin luopumaan, mutta isovanhemmat ja siskoni perhe tulivat syömään kakkua lauantaina. Isovanhemmat ensin, siskon perhe erikseen illemmalla. Riski? Onhan siinä aina riski. Mutta nämä ovat ihmisiä joita olemme nähneet muutenkin. Miehen vanhempia näkee lähes päivittäin ja olimme juuri viikon mökillä minun vanhempieni luona. Ketään muita me emme sitten oikeastaan näekään, joten riski tuntui kuitenkin hallittavissa olevalta. Ja olipa ihanaa saada lapselle pienet juhlat! Serkkujen kanssa oli kova meno ja illalla simahti kuin saunalyhty. Kokoonpano riitti hänelle aivan täysin, ja hän odotti juhlia koko viikon. Tai pikemmin, hän odotti sitä kakkua koko viikon.

 

 

Kakkuun pinkkiä ja hevosia

Kun alustavasti kyselin millainen kakku olisi toiveissa, vastauksena oli ”pinkki ih-hah-haa”. Jep, äitipäs leipoo.

Muutama vuosi sitten Unicorn oli isosti esillä synttäriteemoissa. Ja tuntuu trendi elävän vieläkin. Ihastuinkin Kinuskikissan Yksisarviskakkuun (katso täältä) ja mietin saisinko sellaisen toteutettua. Haasteena oli, etten ole koskaan leiponut perinteistä täytekakkua. Toisena haasteena oli, että sen pitäisi olla gluteeniton ja vegaaninen. Ja kun kakkupohjasta viedään pois vehnäjauhot sekä kananmuna, ollaan lievästi sanoen kusessa.

Ensimmäinen pohjataikina oli täysi floppi. Se oli painava, tiivis ja kaikkea muuta kuin kuohkea. Siinä vaiheessa meinasin vähän panikoida. No, kokeilin sitten uudestaan eri jauhoilla. Seurasin molemmissa versioissa Kaapista puuttuu kakku – blogin helpon kuuloista ohjetta omilla muunnoksilla. Ja jessus sentään, meinasi itku tulla kun otin tämän taikinan pois uunista! Se tuoksui, näytti ja tuntui ihan täydelliseltä! Se oli kuohkea,  maukas ja pehmeä. Se näytti ja tuntui täytekakkupohjalta.

Sitten se täyte. Siitä piti tulla pinkki. Ja siitä tulikin todella pinkki, kuin hattaraa olisi valellut väliin. Koristeet eli sarven, korvat ja silmät olin tehnyt jo aiemmin. Sarvesta oli tarkoitus tulla kaksivärinen, mutta muokkasin massaa niin kauan että lopulta valkoinen hukkui punaisen joukkoon. Mutta ihan hyvä näinkin.

 

Hyvä paha kakku

Lopputuloksena siis tuli kuin tulikin pinkki ih-hah-haa, Unicorn kakku, yksisarviskakku, josta synttärisankari oli aidosti haltioissaan – aluksi. Sitten lopulta eka pala pääsi suuhun, se sylkäistiin pois ja todettiin ”paha kakku. Lisää keksiä”. Jepjep. Ensi kerralla ehkä teen vain sen mangojuustokakun, vaikka sitä ei näin prameasti koristeltaisikaan.

Tässä kakussa joustin huomattavasti niistä säädöksistä joiden puitteissa yleensä leivon, lähinnä sokerin kohdalla, mutta lapsella on synttärit kerran vuodessa ja silloin hän saa sellaisen kakun kuin haluaa (äidin kykyjen rajoissa). Lisäksi sokerimassasta muovailu ja pastavärien käyttö oli todella hauskaa, kun sellaisia ei yleensä pääse hyödyntämään!

Yksisarviskakkuja googlettaessa (ja nimenomaan näitä vaihtoehtoversioita) törmäsin muun muassa erään paleo äidin tekemään kakkuun, jossa yksisarvisen sarven virkaa toimitti kokonainen palsternakka. Siis oikeasti, palsternakka. Siihen vedän rajan. Me vältämme valkoista sokeria ja pyrimme syömään terveellisesti, mutta mieluummin tarjoan synttärikakkuna vaikka pelkkiä sokeripaloja kuin palsternakkaa. Ellei lapsi sitten varta vasten joskus itse toivo juureksista tehtyä kakkua. Koronasynttärit ovat ihan tarpeeksi, ainakin kakkuun nyt panostettiin. Vaikka se ei sitten maistunutkaan. Keksit ja minikokoiset tikkarit olivat näiden bileiden juttu.

Gluteeniton ja vegaaninen yksisarviskakku löytyy ohjeena lähipäivinä blogista, jos haluatte kokeilla!

 

Koronasynttärit niinku yleisesti

Muuta tarjottavaa oli äitini tekemä sienipiirakka, salaatti, Kartanon perunalastut, vegaaniset vaahtokarkit ja suklaarakeet sekä pienet tikkarit, täytekeksit, kahvia ja pillimehua. Aika perusjuttuja. Eikä paljoa, koska ylihän niitä vaan jää kuitenkin. Kaikki gluteenitonta ja vegaanista, jotta sopii kaikille.

Miehen serkku sai hankittua töistä upean yksisarvisilmapallon, joka koristi juhlapöytää. Sitten vain juteltiin, herkuteltiin, saatiin hetkeksi unohtaa kaikki muu ja viettää aikaa yhdessä. Tuli todella hyvä mieli, että pienen tilaisuuden sai pidettyä turvallisesti. Ipanakin ymmärtää juhlien päälle jo ja osasi odottaa, että vieraita tulee häntä juhlimaan. Kaikki muu suunniteltu pitikin perua, kuten lasten pikkujoulut, joten koronasynttärit olivat sitäkin tärkeämmät. Kaikille meille. Tuli myös kivoja lahjoja, kuten ihanat puuvaunut nukelle. Nuket ovat rakkaita leluja, joita hoidetaan hellästi, joten kiva saada niille myös hoitotarvikkeita. Minä annoinkin lahjaksi aivan upean Antonio Juan – nuken, ja joululahjaksi sille tulee vielä vaatteita ja hoitotarvikkeita. Isi antoi keppihevosen, joka haettiin Tingelingistä jo aikaisemmin.

Nyt sitten ollaankin eristyksissä taas, että päästään miehen vanhemmille joulun viettoon. Minullakin on seuraavat viikot vapaata, ja ehdin viettää lapsen kanssa kunnolla laatuaikaa. Töissä on ollut pitkää päivää ja yhteiset ulkoilut ja leikit ovat jääneet vähiin. Ajattelin tehdä metsäretkiä eväiden kanssa, käydä katsomassa jouluvaloja keskustassa ja olla vaan paljon läsnä. Tuntuu välillä niin surkealta kun toinen kantaa kirjaa sylissä ja pyytää lukemaan, mutta itse onkin aloitettava työt.

Mutta, kaikista rajoituksista ja leviämisistä huolimatta, nyt on ihan hyvä ja positiivinen fiilis. Joulukuu jatkukoon, nautitaan joulun odotuksesta ja jospa välillä tulisi edes hetkeksi luntakin maahan.

Laitan lähipäivinä sen kakkuohjeen!

 

LUE MYÖS

 

Miksi jouluvauva on ihan paras

Lasten pikkujoulut

Meidän lapsen 1v synttärit

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *