Hae
Saran kotikolo

Terveellinen vaniljasokeri sopii lähes kaikkeen

Vaniljan maku on yksi suosikeistani, ja terveellinen vaniljasokeri on täydellinen lisä kodin maustekaappiin. Vaniljasokeri, eli sekoitus valkoista kidesokeria ja aitoa vaniljakasvin tummaa siemenkotaa, on täydellinen mauste erilaisiin leivonnaisiin. Vaniljamauste on maultaan pehmeää, intensiivistä ja täyteläistä, ja vaikka se on maailman toiseksi arvokkain mauste, sitä ei tarvita määrällisesti paljoa kerralla. Vaniljasokeria ei pidä sekoittaa vanilliinisokeriin, jossa aidon vaniljan sijaan käytetään vanilja-aromia. Kun kerran on maistanut aitoa vaniljaa, eron kyllä huomaa.

Terveellinen vaniljasokeri on helppo valmistaa itse, ja sitä on ihana ripotella esimerkiksi aamupuuron päälle tai osaksi keksitaikinaa. Mikä tästä itse tehdystä vaniljasokerista tekee sitten terveellisempää? Se valmistetaan erytritolista, Bourbon vaniljajauheesta ja pikanttina lisänä kookossokerista, ei lainkaan valkoisesta sokerista. Erytritoli eli karppisokeri on rypälesokerista valmistettu sokerialkoholi, joka on kaloriton ja sen glykeeminen indeksi on olla, mikä tarkoittaa ettei siinä ole imeytyviä hiilihydraatteja eikä täten nosta verensokeria. Erytritoli imeytyy ohutsuolessa ja poistuu virtsan mukana, minkä vuoksi se ei aiheuta vatsavaivoja kuten moni muu sokerialkoholi, kuten ksylitoli. Ja se on kuitenkin lähes yhtä makeaa kuin tavallinen sokeri.

Aika siistiä, eikö?

 

Ohjeessa on myös käytetty kookossokeria, mutta sen voi halutessaan korvata suuremmalla määrällä erytritolia. Tämä on hyvä ratkaisu ainakin silloin, kun tarvitset väriltään täysin vaaleaa makeuttajaa. Kookossokeri antaa seokselle herkullisen paahteisen, kinuskisen aromin. Kookossokerin  glykeeminen indeksi on matala, minkä vuoksi se ei kohota verensokeria kuten valkoinen sokeri. Itse huomaan, että valkoinen sokeri saa nopeasti aikaan piikin verensokerissa, ja yhtä nopeasti siitä seuraa inhottava olo jo melko pienien määrien jälkeen. Vaikka kaikesta makeasta tulee suurissa määrin nautittuna vähän sokeripöhnä, kestän kookossokeria huomattavasti paremmin ja voin syödä sillä makeutettuja keksejä ynnä muita leivonnaisia paljon huolettomammin.

Vaikka erytritoli kuulostaa nimensä puolesta epäilyttävältä ja keinotekoiselta, se on muun muassa hedelmissä luonnostaan esiintyvä sokerialkoholi, joka valmistetaan kidemäiseksi sokeriksi käymisprosessin avulla. Erytritolista saat valmistettua myös tomusokeria jauhamalla sitä tehosekoittimessa.

Terveellinen vaniljasokeri tulee toki huomattavasti hintavammaksi kuin se tavallinen, mutta vaihtoehto ehdottomasti kannattaa. Erytritoli sopii kaikille aina lapsista vanhuksiin, ja sitä voi käyttää hyvällä omallatunnolla osana terveellistä ruokavaliota vaikka päivittäin. Kuten aiemmin mainitsin, tykkään itse vaniljasokerista etenkin puuron päälle ripoteltuna. Talviaikaan riisipuuro ja vaniljasokeri ovat mitä parhainta lohturuokaa pimeän ja kylmän keskellä. Vaniljasokeri myös makeuttaa leivokset ja kakut terveellisesti. Ja siihen tulee vain kolme ainesosaa.

 

Terveellinen vaniljasokeri

 

1,5dl erytritolia

1/2dl kookossokeria

1/2tl Bourbon vaniljajauhetta

 

 

Mittaa ainekset kannelliseen lasipurkkiin, sulje purkin kansi ja ravistele sekaisin niin, että vaniljajauhe levittyy tasaisesti joka puolelle.

Säilytä terveellinen vaniljasokeri suljetussa lasipurkissa huoneenlämmössä valolta suojattuna. Se säilyy ihan yhtä kauan kuin erytritoli sellaisenaan, joten sitä voi huoletta sekoittaa isomman satsin kerralla.

 

Onko erytritoli teille ennestään tuttu makeuttaja?

 

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *