Hae
Saran kotikolo

Loistava vegaaninen jäätelö ilman pähkinää!

Tämä vegaaninen jäätelö ilman pähkinää on ollut kovan työn tulos. Osasin aiemmin tehdä ihan täydellistä maidotonta jäätelöä, jonka koostumus ja maku eivät jättäneet itselleni mitään toivomisen varaa. Miten helppoa olikaan pistää satsi aineksia tehosekoittimeen, sieltä jäätelökoneeseen ja pienen pakastamisen kautta nautiskella menemään! Kuitenkin olennainen raaka-aine noissa jäätelöissä oli cashewpähkinä, ja kun kävi ilmi että minulla on cashewpähkinälle yliherkkyyttä, jouduin jättämään sen pois ruokavaliostani. Siitä lähtien olen yrittänyt saada aikaan hyvää vegaanista jäätelöä siinä onnistumatta.

Olen kokeillut korvata cashewpähkinät muun muassa macadamiapähkinöillä, jotka ovat myös väriltään vaaleita. Ne eivät kuitenkaan ole neutraalin makuisia kuten cashew, ja valmiiseen jäätelöön jäi aina epäilyttävä sivumaku. Olen kokeillut pelkkää kookosmaitoa, joka valmistui liian hileiseksi jäätelökoneesta huolimatta. Pitkään aikaan en kokeillut mitään, vaan söin tyytyväisenä kaupan ja ulkokioskien valmiita maidottomia jäätelöitä. Niissä on toki huima määrä sitä sokeria ynnä muuta, mitä pyrin välttämään. Se mielessäni taas ryhdyin yrittämään kotitekoisen terveellisemmän jäätelön valmistamista, ja vihdoinkin voin sanoa onnistuneeni.

Tässä jäätelöpohjassa ei ole pähkinöitä, ei valkoista sokeria eikä muutamaan ylimääräistä. Siinä on kookosmaitoa, joten kookoksen mausta ei pääse mihinkään, mutta olen itse siihen niin tottunut, etten tule asiaa edes ajatelleeksi. Jäätelö on koostumukseltaan samettisen pehmeää, kermaista ja täyteläistä. Se ei ole liian makeaa, ja kookos ei pistä niin voimakkaasti esiin, että vaniljapohja antaa tilaa vaikka makuviritelmille.

Kotitekoinen jäätelö valmistuisi todella helposti käyttämällä esimerkiksi kondensoitua kookosmaitoa ja/tai kauravispiä, mutta kun tarkoituksena on välttää liikaa sokeria, haluan valmistaa kotitekoista jäätelöä ilman valmiiksi makeutettuja tuotteita. Tämä vegaaninen jäätelö ilman pähkinää makeutetaan agavesiirapilla, ja lopputulos on miellyttävän raikas pikemmin kuin kovin makea. Jos kaipaat lisää makeutta, voit hyvin lisätä makeutuksen määrää. Jos jäätelön ei tarvitse olla vegaanista, voit käyttää myös hunajaa.

 

VEGAANINEN JÄÄTELÖ ilman pähkinää

 

5dl rasvaista kookosmaitoa (käytin Santa Marian 24%)

2,5dl kaurakermaa (käytin Kaslink Aito gluteenitonta)

3rkl agavesiirappia

1/4tl Bourbon vaniljajauhetta

2,5rkl vaaleaa Maizenaa + tilkka vettä

 

Yhdistä kookosmaito, kaurakerma, agavesiirappi ja vaniljajauhe kattilassa. Kiehauta seos ja madalla lieden lämpöä.

Sekoita erillisessä astiassa Maizena tilkkaan kylmää vettä. Huolehdi, ettei seokseen jää paakkuja. Kaada seos ohuena vanana kuuman nesteen sekaan samalla vispaten. Anna seoksen vielä kuplia miedolla lämmöllä, kunnes sen koostumus paksuuntuu.

Valmista massasta jäätelöä jäätelökoneen ohjeen mukaan. Joihinkin koneisiin massan voi kaataa heti kuumana, toisiin se pitää ensin jäähdyttää.

Voit syödä jäätelöä heti pehmismäisenä otettuasi sen pois koneesta, tai laittaa vielä erillisessä astiassa pakastimeen pariksi tunniksi, jolloin se jähmettyy lisää ja saat pyöriteltyä siitä palloja. Jos jäätelöä vielä jää, sitä kannattaa pakata yksittäisiin pieniin rasioihin, jotta saat aina helposti yhden annoksen kerrallaan ilman, että koko paketti pitää sulattaa.

Jos et käytä jäätelökonetta, anna jäätelöseoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja pistä se vielä jääkaappiin kylmenemään. Kylmän seoksen voi siirtää pakastimeen, jossa sitä tulee jäädyttää muutaman tunnin ajan. Käy sekoittamassa massaa pari kertaa tunnissa, jotta jäähileitä ei pääse muodostumaan.

Tämä helppo jäätelömassa toimii pohjana monille eri jäätelömauille, joita saat luotua heittämällä sekaan esimerkiksi marjoja, hedelmäsosetta, pähkinävoita tai suklaata. Marjojen kanssa kannattaa huomioida niistä irtoava neste. Myös erilaiset keksimurut, kakkutaikina ja kastikkeet, kuten kinuski, tekevät jäätelöstä ihan uuden makuisen. Monesti se perusvanilja toimii mainiosti, ja annoksen päällehän voi aina lisätä sitä sun tätä. Kuten itse tein, ja mustikkahilloa ja keksimuruja menikin sen verran että itse jäätelö jäi näissä kuvissa turhan piiloon. Mutta siellä sitä alla on, ja se on hyväää!

Tänä kesänä jäätelöä on popsittu aika lailla, ja meidän naperokin ymmärsi nopeasti mistä on kyse. Jäätelö opittiin sanana nopeasti (”ätskii!”) ja pelkkä jäätelöstä puhuminen saa hänet hykertelemään. Onneksi on olemassa myös nice creameja, joita saa valmistettua nopeasti ja joita kehtaa syödä vaikka joka päivä. Ja ihan yhtä hyvin nekin näkyvät kelpaavan. Kermaisella jäätelöllä on silti ihan oma paikkansa sydämessäni, ja nyt kun vihdoin onnistuin taas tekemään toimivaa jäätelöä, on aika alkaa kehittelemään erilaisia makuja! Ja kyllä, penskakin hyväksyi ihan täysin. Lisäksi sehän oli jännää kun sai käydä kurkkimassa miten se jätski koneessa valmistui.

 

 

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *