Hae
Saran kotikolo

Terveellinen raakasuklaatahna

Halusin tehdä suklaatahnaa, mutta jouduin miettimään aika pitkään että minkä ihmeen kanssa sitä sitten söisi. En kuollaksenikaan ymmärrä nutellaleipiä, enkä muitakaan leivän päälle levitettäviä suklaalevitteitä. Jouduin kysymään itseltäni onko suklaalevitteelle edes tarvetta, ja tällaiselle suklaaholistille tuntui hurjalta joutua edes miettimään moista. Suklaalle on aina tarvetta. Ja tämä terveellinen raakasuklaatahna on mitä parhain lääke vallitsevaan epävarmaan, ahdistavaan tilanteeseen hellimään mieltä ja kehoa.

Sitten myös keksin sen – täydellisen käyttötavan! Nimittäin puuro. Miten ihanaa onkaan tipauttaa aamupuuron päälle lusikallinen raakasuklaatahnaa. Raakakaakaon kaikki terveysvaikutukset ovat tarpeen etenkin talviaikaan, kun pimeä, kylmä ja arki verottavat jaksamista. Etenkin nyt, kun kelloja vielä siirretään ja rytmi menee aivan sekaisin.

Suklaa on myös ehdottomasti pääsiäisen maku! Kokeile raakasuklaatahnaa osana aamupalapöytää tai lisukkeena jälkiruualle. Tai sitten v lusikalla suuhun kun kaipaat suklaafiksiä.

Puuron jälkeen käyttöideoita alkoi syntyä muutenkin, kun suklaatahnaa kerta oli jo valmiina odottamassa. Raakasuklaatahna oli herkullinen lisä muun muassa pannukakun ja marjojen oheen. Täyteläinen, suklainen tahna oli kuin tehty pannarille.

Raakakaakaolla on tunnetusti piristävä, onnellisuutta lisäävä vaikutus – muustakin syystä kuin herkullisen makunsa vuoksi! Raakakaakao sisältää valtavan määrän eri antioksidantteja sekä muun muassa serotoniinia, jolla on masennusta ehkäisevä vaikutus. Itse nautin kyseistä superfoodia huoletta vaikka joka päivä, ja esimerkiksi tämän terveellisen tahnan muodossa suosittelen samaa myös sinulle.

Tämä tahna on todellakin terveellistä ja täynnä ravitsevia, hyvää tekeviä aineksia. Raakakaakaon superfood-voiman lisäksi tahnassa on papujen tuomaa proteiinia sekä raakakaakaon terveellisiä rasvoja. Mitä mainioin (ja herkullisin!) tapa huolehtia itsestään hektisen poikkeusarjen keskellä. Epävarmassa tilanteessa huolten määrä kasvaa ja asioilla on tapana kärjistyä. On tärkeää pyrkiä pitämään mieli positiivisena ja antamaan itselleen löysää epätavallisessa arjessa. En tiedä teistä, mutta ainakin minulle alkukevät on monesti uuvuttavaa aikaa. Jos siis mahdollista, hyödyntäkää tämä tilanne ja nukkukaa pidempään, herkutelkaa enemmän, ottakaa ilo irti siitä kotoilusta nyt kun on mahdollisuus! Vaikka olisi etätyö ja -koulupäivä, ne voi aloittaa vähän enemmän sunnuntaifiiliksellä lisäämällä aamupalapöytään vähän suklaata.

RAAKASUKLAATAHNA

 

1dl raakakaakaojauhetta
1dl mantelijuomaa
1 purkki mustia papuja (käytin GoGreeniä)
2rkl raakakaakaovoita
3rkl erytritolia tai muuta makeutusta
Ripaus vaniljajauhetta

Sulata kaakaovoi vesi hauteessa. Valuta ja huuhtele pavut. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Koita saada tahnasta täysin sileää ja paakutonta. Maista onko maku sinulle sopiva, ja lisää makeutusta tarvittaessa. Erytritoli on siitä kiva makeuttaja, että sitä voi huoletta lisätä, koska se ei sisällä lainkaan kaloreita. Se ei myöskään aiheita vatsaoireita, kuten makeutusaineet yleensä.

Kaavi tahna kannelliseen lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa. Nauti viikon sisään. Tahnaa voi myös pakastaa valmiina kerta-annoksina esimerkiksi jääpalamuotteihin!

Luonnollisestikin tahna sopii loistavaksi dipiksi erilaisille hedelmille, jogurtin ja smoothien sekaan, mutta myös muun muassa letuille, kakun tai muffinien täytteeksi TAI kuorrutteeksi ja vielä kaiken päälle sille parhaalle leivälle, eli banaanileivälle, jolle sopivat juuri ne päällysteet, mitä muille leiville ei tulisi mieleenkään levittää.

Olisi varmasti ihana lisä myös jäätelöannokseen!

Kokeile myös lettujen ja pannarin päällä. Toimi muuten mainiosti esimerkiksi viljattoman omena-pähkinäpannarin pinnalle siveltynä. Katso ohje täältä.

Totesin myös varsin pian tahnan valmistuksen jälkeen, että se maistuu aika mielettömän hyvältä ihan sellaisenaan, lusikoituna suoraan purkista.

Kun raakasuklaatahnaa teki kerran ja huomasi sen monikäyttöisyyden, siihen iski suorastaan himo, ja uutta satsia piti alkaa valmistamaan pikimmiten.

Puuron lisäksi raakasuklaatahnaa on kulunut erityisesti omenalohkojen kaverina. Raikas, hapan omena ja tuhti suklaalevite ovatkin ihan täydellinen makupari!

Raakasuklaatahnaa kannattaa kokeilla valmistaa itse ja testata mikä on se oma suosikkiyhdistelmä. Erilaiset tahnat ovat ehdottomasti omien suosikkiruokieni kärkipäässä, ja vaihteeksi onkin ihanaa maistella makeampaa versiota.

Kyllä se lämmin puuro pannulla paistetulla banaanilla, kanelilla ja raakasuklaatahnalla sekä iso maidoton, vaahtoava latte sitten saavatkin väsyneen aamun alkamaan hyvin!

Muistakaa herkutella arjen keskellä erityisesti kaikella suklaisella.

 

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

 

Instagram

Blogit.fi  

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *