Hae
Saran kotikolo

Suolainen pähkinänäkkäri

Voihan elämä minkä heitit. Aikamoisia aikoja elämme, huh. En olisi vielä edes muutama viikko sitten uskonut, että Suomi menee kiinni. Kaupungit ovat hiljaisia ja ihmiset pysyttelevät omissa oloissaan. Ja samalla me elämme mökillä ihan kuin ennenkin. Täällä päivät sujuvat ihan kuten mökillä aina, mikä onkin nyt erityisen ihanaa. Uutisvirran keskellä olen vienyt ajatuksia muualle muun muassa leipomalla keksejä ja uudenlaista näkkäriä. Suolainen pähkinänäkkäri on hauska lisä kotitekoisten näkkärien repertuaariin! Itse tehty näkkäri on minulle kuin sipsejä söisi – sitä ei vaan voi lopettaa! Etenkin ihanilla päällysteillä yrteillä ja laadukkaalla suolalla viimeistelty siemen- tai kauranäkkäri on meidän kodissamme vähintään kerran kuussa valmistuva snäcksi, mutta koska vaihtelu virkistää, ajattelin kokeilla vähän erilaista näkkäriä, nimittäin pähkinänäkkäriä.

Pähkinöiden ravintoarvot eivät häviä siemenille sitten ollenkaan, päinvastoin, nekin ovat tulvillaan laadukkaita rasvoja, vitamiineja ja hivenaineita. Ajattelin kokeilla ensin suolaista pähkinänäkkäriä, ja katsoa mitä siitä tulee. Suolaiset päällysteet maistuvat tällä hetkellä huomattavasti paremmin, mutta kenties hillolla valellun makean pähkinänäkkärin aika tulee myöhemmin.

Suolainen pähkinänäkkäri maistuu super hyvältä ihan sellaisenaan, tai esimerkiksi levitteellä voideltuna. Pähkinänäkkäri ei ole liian suolaista syötäväksi makeidenkaan päällysteiden kanssa, vaan näkkärin suolaisuus nimenomaan korostaa ihanasti esimerkiksi pähkinävoin, avokadon ja banaanin makua. Välipalana olen kuskannut pähkinänäkkäriä eväsrasiassa ihan ilman päällysteitä, ja aina se on vaan maistunut hurjan hyvältä!

Ohjeella tulee yksi pellillinen. Voit käyttää erilaisia pähkinöitä mielesi mukaan, mutta kannattaa laittaa vähän erilaisia niin saat monipuolisemmin makua. Helpoimmalla pääset hankkimalla vaikka valmiin pähkinäsekoituspussin. Voit käyttää pähkinärouhetta tai kokonaisia pähkinöitä – minulla oli sekaisin molempia. Kokonaiset pähkinät on hankalampi levittää pellille, mutta kunhan huolehdit että taikinaan ei jää koloja, niin nekin toimivat hyvin ja ovat itse asiassa maukkaita sattumia näkkärin seassa.

SUOLAINEN PÄHKINÄNÄKKÄRI

 

 

1/2dl suolaamattomia maapähkinöitä

1,5dl mantelirouhetta

1/2dl pekaanipähkinöitä

1/2dl hasselpähkinöitä

3dl täysjyväriisijauhoa

1tl psylliumia

1tl suolaa

5dl vettä

 

 

Murskaa pähkinöitä halutessasi pienemmäksi.

Sekoita kuivat ainekset keskenään.

Lisää kuivien aineiden sekaan vielä vesi, ja sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.

Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille tasapaksuksi levyksi. Anna taikinan turvota hetki.

Tee taikinalevyyn valmiit viillot sopivan kokoisille paloille. Kuivata pähkinänäkkäriä uunissa 150 asteessa noin 60 minuuttia, kunnes levy on kuiva ja rapeutunut.

Anna näkkärin jäähtyä hetki ennen murtamista paloiksi.

Pähkinöillä ja siemenillä on oma makunsa, mikä tekeekin pähkinänäkkäristä tervetulleen vaihtoehdon vuosien siemennäkkärikauden jälkeen. Ihana uutuus iltapalaksi tai keittoruuan oheen! Ja hei, näkkäri on aika hyvä kotivara, koska sehän säilyy vaikka kuinka pitkään ihan huoneenlämmössä! Ja ainakin itselleni ainesten sekoittelu, leipominen ja ruuanlaitto ovat mitä parhain tapa rauhoittaa mieltä ja pitää mieli positiivisena.

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram 

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *