Hae
Saran kotikolo

Täydellisen mehevä gluteeniton taatelileipä

No nyt se löytyi, nimittäin uusi ihan täydellinen leipäohje! Mieleni teki leipoa takuuvarmasti ihanaa myslileipää, mutta sen aineksia ei ollut juuri siloin saatavilla, joten päätin vain hyödyntää ne mitä kaapeista löytyi. Tämä uskomattoman mehevä ja maukas taatelileipä onnistui paremmin kuin uskalsin edes toivoa! Se on pehmeää, kuohkeaa, mehevää, kosteaa – täydellinen makea herkkuleipä! Koska se myslileipä on erityisen ihanaa juuri niiden sattumien vuoksi, lisäsin taatelileipään myös rusinoita. Mutta jos et itse niistä välitä, voit hyvin jättää ne pois tai korvata esimerkiksi pähkinöillä.

Taatelileipä on ihana lisä vaikka joulupöytään! Se toimii niin makeiden kuin suolaisten päällysteiden kanssa tai vaikka ihan sellaisenaan, koska on hurjan hyvää ihan silkkana leipänä. Taatelileipä ei ole  tökkäävän makea tai kakkumainen, vaan selkeästi leipä niin maun kuin koostumuksen puolesta. Taatelit sopivat mainiosti yhteen suolaisten suupalojen kanssa, ja sama periaate pätee  myös tässä leivässä.

GluteeNiton Taatelileipä

 

250g kuivattuja taateleita

4dl kylmää vettä

2dl maustamatonta maidotonta jogurttia (käytin Oatlyn kaurajogurttia)

2dl kauramaitoa

1tl ceylon kanelia

1/2tl inkivääriä

1/2tl pomeranssia

1tl psylliumia

2dl lämmintä vettä

2 pussia kuivahiivaa

1dl rusinoita

1dl mantelilastuja

1/2dl kookossokeria

5dl tattarijauhoa

2dl vaaleaa riisijauhoa

2,5dl perunajauhoa

 

Liota taateleita tunnin ajan 4dl:ssa kylmää vettä. Kaada seos tehosekoittimen kannuun ja lisää sekaan jogurtti, kauramaito, mausteet ja psyllium. Sekoita yhtenäiseksi seokseksi. Taateleiden ei tarvitse olla täysin sileinä nesteen joukossa.

Sekoita kuivahiiva lämpimään veteen ja anna seoksen seistä, kunnes neste alkaa kuplia. Kaada hiivaseos muiden ainesten sekaan.

Lisää lopuksi nesteseokseen jauhot pieni määrä kerrallaan, ja sekoita yhtenäiseksi taikinaksi. Taikina jää löysähköksi, mutta siinä on hyvä sitko, eikä se ole vetistä.

 

Kaavi taikina leipävuokaan tai uunivuokaan ja anna kohota lämpimässä paikassa 30-40 minuuttia. Itse pistin leipävuoat tiskialtaan päälle ja täytin altaan kuumalla vedellä.

Paista taatelileipää uunissa 200 asteessa 40 minuuttia. Valmis leipä on pehmeä ja kimmoisa. Voit myös testata kypsyyden tökkäämällä leivän keskelle hammastikun. Valmiista leivästä ei tartu tikkuun taikinaa.

Taatelileipä on aivan ihanaa heti uunituoreena, kuten kaikki leivät, mutta myös loistavaa jäähdyttyään, kun sen koostumus tiivistyy. Itse pistin aina palasen leivänpaahtimeen, jossa viipaleen pinta rapeutui kerrassaan herkulliseksi.

Taatelileipä on ihana lisuke joulun muiden herkkujen sekaan, ja erityisesti joulun aamupalahetkiin. Mutta se ei ole missään nimessä vain joululeipä, vaan pikemmin ihana makea leipä syötäväksi vuoden ympäri!

 

Kurkkaa myös muut joulupöydän ideat!

 

 

 

SEURAATKO JO MUUTEN MYÖS TÄÄLLÄ?

Instagram

Blogit.fi

Facebook

Parhaat ruokablogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *